Afbeelding
Foto:

What's Up, Bram?

Je kunt je spreekbeurt houden over je huisdier. Of over voetbal. Bram van de Ven (11) uit Boxtel gooide het over een compleet andere boeg. Hij vertelde over de pipes and drumsband waarin zijn opa en broertje Tim spelen. En dat niet alleen. De leerling van de Angelaschool nodigde doedelzakband 'The Dutch Pipes and Drums' uit voor een optreden op het schoolplein.

Wat een bijzonder onderwerp. Hoe heb je dit bedacht? Bram: ,,Omdat opa en Tim in een pipeband spelen, koos ik voor Schotse muziek. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik de lage grondtonen heel irritant vind, maar verder wist ik niet zoveel hierover. Ik heb geleerd dat de muzikanten onder hun kilt vroeger geen onderbroek droegen."

Hoe reageerden je schoolgenoten toen de band opeens al spelend het schoolplein op kwam? ,,Ze reageerden enthousiast. Ze waren verrast, niemand wist dat ze kwamen. Ze zeiden: 'Oh gaaf dat Tim meespeelt' en 'Ga jij ook meedoen Bram?"

De muziekgroep komt uit Tilburg. Hoe is het je gelukt ze naar Boxtel te halen? Bram: ,,Voor de spreekbeurt haalde ik bij opa posters van een taptoe in België. Toen kwam ik op het idee de band uit te nodigen. Ik heb opa gevraagd dit regelen en dat deed hij. Ik wilde dat wel zelf doen maar moet altijd naar judoles als The Dutch Pipes and Drums repeteren."

Wat heb je allemaal verteld tijdens je spreekbeurt? Bram: ,,Ik vertelde dat er meer pipes and drums-bands zijn in Nederland. En ik gaf uitleg over de geschiedenis van Schotse muziek, over de kleding én de instrumenten. Wist je dat de doedelzak oorspronkelijk uit Pakistan en India komt? Alexander de Grote bracht hem eeuwen geleden naar Europa. En natuurlijk liet ik filmpjes van optredens zien."

Wat kreeg je voor beoordeling? Bram: ,,Juf Kelly en juf Mia waren heel enthousiast. Ze vonden het superleuk dat ik een Schotse band bij me had. Van hen had de spreekbeurt langer mogen duren. Maar ja, ik mocht maar vijftien minuten praten..."

FOTO RECHTS: Bram van de Ven (blauw shirt) pakte zijn spreekbeurt over Schotse muziek serieus aan. Zelfs doedelzakband The Dutch Pipes and Drums gaf een optreden op het plein van de Angelaschool. (Foto: Peter de Koning).