Aan de linkerzijde staan de koelwagens van Vion. Het geluid komt echter van rechts voor de bewoners van Stapelen. (Foto: Peter de Koning).
Aan de linkerzijde staan de koelwagens van Vion. Het geluid komt echter van rechts voor de bewoners van Stapelen. (Foto: Peter de Koning). Foto:

KOELING WAARSCHIJNLIJK OORZAAK GELUIDSOVERLAST STAPELEN

Vion zoekt oplossing machinekamer

PĂ…L JANSEN

,,Ik kan nooit op mijn balkon zitten. Dat geluid is gewoon te hard", zegt een bewoonster van Stapelen die op de bovenste verdieping woont. Zij blijft liever anoniem maar wilde samen met voorzitter Mirjam Henken van het bewonerscomité de geluidsoverlast die zij ervaart, laten horen. Vion geeft desgevraagd aan dat de machinekamer van de koeling van het bedrijf waarschijnlijk de oorzaak is en bekijkt of het probleem kan worden opgelost.

De dieselaggregaten van de koelwagens zorgen momenteel voor de overlast, zo vertelde Ronald Koenders donderdagavond tijdens een informatiemarkt die zijn werkgever Vion organiseerde. Enerzijds om meer te vertellen over de uitbreidingsplannen van het bedrijf, anderzijds om dieper in te gaan op diverse overlastproblemen. Zoals geluid.

INRICHTING

Als oplossing bedacht Vion om - bij de nieuwe inrichting van het te realiseren parkeerterrein - de koelwagens op een andere plek te posteren. Namelijk met de kont richting het bedrijf VDL Technics. Daaraan grenzend staat een wachtparkeerplaats voor de koelwagens ingetekend op de bouwtekeningen. Koenders: ,,We verwachten dat de mensen zo minder overlast ervaren." De bovenste bewoners van Stapelen denken echter dat het constante en monotone geluid waar zij last van hebben, niet van de koelwagens komt. ,,Het wordt luider als het warmer is", zegt de bewoonster van Stapelen.

Wie vanuit Stapelen de panden van Vion nadert, hoort al snel dat (vanaf de appartementen gezien) het geluid van de rechterzijde komt, niet van de linkerkant waar de koelwagens staan. Desgevraagd denkt Vion aan de machinekamer van de koeling van het bedrijf. ,,Dit geluid is door de gemeente Boxtel in de vergunningen meegenomen en onderzocht; dat zal niet veranderen door de bouw van de hal of de parkeerplaatsen. Ik verwacht dat hier weinig aan te doen is", aldus een woordvoerder van Vion. ,,We nemen dit mee in de evaluatie van de bijeenkomst en bespreken dit met de mensen van bouw en techniek. We kunnen niets beloven, maar nemen het uiterst serieus en laten weten of we iets kunnen veranderen of niet."

Aan de linkerzijde staan de koelwagens van Vion. Het geluid komt echter van rechts voor de bewoners van Stapelen. (Foto: Peter de Koning).