Afbeelding
Foto: Xaveer van Lokven

'T KENNETWEL WINT UITGESTELD DORPSSPEL VAN 'DE KNOESTJES'

KenEsch Quiz vol breinbrekers

Pleun den Ouden is als teamcaptain van team CV Nooit Zat & Friends pijlsnel op haar tweewieler op weg naar huis. ,,Ons team is nog niet compleet, maar dat komt goed." Thuisgekomen blijkt dit inderdaad het geval. Een schamele acht mensen zijn present. ,,Waar is de rest?", roept Pleun. Niemand reageert. Het opdrachtenboek wordt in stukken gescheurd en de opdrachten zijn al snel verdeeld over het achttal.

Kreten als 'Mijn laptop is leeg!', 'Wat is eigenlijk de wificode?' en 'Hebben we een tactiek?' passeren de revue. Ook 'Heeft iemand een pen bij zich?' én een warm applaus voor de eerste beantwoorde vraag komen voorbij. Al snel druppelen de overige deelnemers binnen. Met drank, chips en zelfs een verdwaalde pen.

TEGENWORRIG

,,Klokslag acht uur moet iemand bij 't Haventje zijn", leest Pleun. ,,Wie heeft er geen probleem mee om vies te worden?" Er is een gegadigde en iemand bedenkt een wekker te zetten zodat er op tijd gekomen gaat komen.

Vragen in uiteenlopende categorieën als 'Natuur & Milieu' en 'Van vruuger tot tegenworrig' moeten intussen beantwoord worden. Cas den Ouden, de jongere neef van Pleun, is bezig met de categorie 'Over de grens' en probeert landen te herkennen. Op zijn telefoon is een wereldkaart zichtbaar. Duitsland en Ierland zijn bekend. Nu de rest nog.

FANATISME

Als de wekker gaat, wordt de fiets gepakt en racet Pleun met haar stoere teamgenoot richting het haventje. Daar wordt een spel met emmers, letters én zinnen gespeeld. Intussen speuren verschillende Esschenaren naar bloemen. ,,De opdracht is tien verschillende wilde soorten te verzamelen. Ik heb er dertien", vertelt deelnemer Stijn van de Loo, wijzend naar het karige bosje bloemen in zijn hand.

In de verte wordt een telefoontje gepleegd: ,,Jij weet veel van wilde bloemen toch? Ik stuur je wat foto's door. Kun jij dan even zeggen hoe het allemaal het?" Verderop klinkt het fanatiek: ,,Er staan hier keiveel fietsen. Zullen we de banden doorsnijden?" Aan fanatisme is geen gebrek in Esch…

BEKENDEN

Bloemen plukken, letters verzamelen en breinbrekers vormen echter niet de enige uitdaging van de honderden Esschenaren. Het ontcijferen van morse, een behendigheidsspel én een bingo met boodschappenbonnen van supermarkt Spar behoren tot het scala aan uiteenlopende vragen en opdrachten.

Ralf van Uden van team CV Pinternationals blijft er koel onder. ,,Tijdens de vorige twee edities eindigden wij in de top drie, dus ik heb vertrouwen. Waar ik zelf goed in ben? Ik weet van alles wat en spring overal bij. En ik ben goed voor de sfeer", grapt hij. ,,Wat zo leuk is aan deze quiz? Ik woon inmiddels zelf in Boxtel en tijdens de KenEsch Quiz kom ik veel bekenden tegen. Altijd gezellig."

KNOESTJES & FRIENDS

Daags na het evenement was de prijsuitreiking in dorpshuis De Es. Het jaarlijkse muziekfeest Knoestjes & Friends ontpopte zich deze keer keer onder de titel Jetzt geht's los als een Beierse avond waar blaaskapel De Knoestjes, tevens organisator van de KenEsch Quiz 3.0, optredens verzorgde met tal van gastartiesten. In de pauze van het programma vol Duitse en Oostenrijkse schlagers, polka's en meezingers kreeg CV Pinternationals te horen dat ze genoegen moest nemen met een zesde plek. En de rommelige voorbereiding van CV Nooit Zat & Friends bleek ook zijn tol te hebben geëist: de ploeg van Pleun den Ouden eindigde in de onderste regionen op een veertiende positie. 't Kennetwel was de zegevierende partij; de groep schonk de hoofdprijs, een bedrag van vijfhonderd euro, aan WensAmbulance Brabant.

Uitslag KenEsch Quiz 3.0: 1. 't Kennetwel met 893 punten; 2. Roze Sokskes & Co met 890 punten; 3. Barhangers met 870 punten

FOTO BOVEN: Daags na de KenEsch Quiz 2019 bleek dat team 't Kennetwel de eerste prijs in de wacht sleepte. De uitreiking in Dorpshuis De Es vond plaats tijdens het muziekfeest Knoestjes & Friends: Jetzt Geht's Los. Links een foto van de organiserende blaaskapel De Knoestjes. (Foto's: Xaveer van Lokven).


Afbeelding