Afbeelding
Foto:

INFORMATIEMARKT VLEESVERWERKER TREKT TWAALF INWONERS

'Vion trekt 250 arbeiders naar regio'

Wellicht staan nog veel mensen te wantrouwend tegenover Vion, of is de groep die het interesseert toch niet zo groot als gedacht, zo beredeneerde een woordvoerder. Het blijft gissen, maar feit is: er waren twaalf inwoners die op de informatiemarkt afkwamen. De vleesverwerker had alle deskundige medewerkers ter beschikking die gingen over de bouwvergunningen van de uitbreiding, dierenwelzijn, het verkeer, geluid, geur en personeel.

De bezoekers die er waren, haalden enkele interessante wetenswaardigheden op bij de diverse stands. Zo plakte Vion voor het eerst een getal op het aantal arbeidsmigranten dat naar deze regio komt. Dat er door de investering van 35 miljoen euro straks zeshonderd man extra op bedrijventerrein Ladonk komen te werken, was bekend. Dat er naar schatting 250 in deze regio komen wonen, nog niet. Vion denkt echter niet dat iedereen daarvan naar Boxtel komt: er gaan er bijvoorbeeld naar 's-Hertogenbosch, Waalwijk en Meierijstad, vertelde medewerker Irene van der Spek.

Zij houdt zich binnen Vion bezig met het vraagstuk huisvesting arbeidsmigranten, waarover nu gesprekken plaatsvinden met de gemeente Boxtel: ,,Met een grootschalige voorziening waar goed toezicht op staat, kan de huisvesting ook goed beheerst worden. Dan heb ik het met name over onderkomens voor shortstay (arbeidsmigranten die enkele maanden komen werken -red.)."

FLEXWONEN

Omgebouwde stallen in het buitengebied of andere leegstaande panden aan de rand van een bedrijventerrein zijn enkele voorbeelden. Meierijstad heeft plannen voor een campus, beter bekend als Polenhotel. De huisvesting van Vion loopt via een uitzendbureau. Die volgt de richtlijnen van de stichting Normering Flexwonen, zo werd meegegeven tijden de informatiemarkt. Meer informatie hierover is te vinden via www.normeringflexwonen.nl.

Onder meer Vion voert hierover gesprekken met de gemeente Boxtel, die momenteel de populatie omtrent arbeidsmigranten in beeld brengt. Vaak is niet bekend waar die mensen precies wonen. Vorige week werd tijdens een informatiebijeenkomst bekend dat er 85 adressen in Boxtel en Sint-Michielsgestel zijn geteld, 21 meer dan in januari bekend waren.

GEUR

Minstens zo uitvoerig besproken, werd de geuroverlast. Vion heeft dagelijks flink wat slachtresten te verwerken: bloed, darmen (met inhoud), stukjes restvlees, haren en nog veel meer. Het natte deel wordt in een silotankwagen afgevoerd, het droge deel in een bakwagen. Vrachtwagens rijden de overslagruimte in en uit; dan komt die geur vrij, ondanks een luchtgordijn en biowasserinstallatie.

En zo staan er ook containers aan het spoor met zaagsel waar de varkens in lagen. Inmiddels wordt dat afgedekt. Ook is er nog het separaat dat uit het water wordt gezuiverd door Hydrobusiness, het bedrijf dat op het Vion-terrein het water schoonmaakt; als dat uit de tanks wordt gehaald, komt er ook stank vrij. Medewerker Leon Veraa van Vion over de geuroverlast: ,,Op een schaal van nul tot vijf, zou ik zeggen dat ons streven één of twee is. Er zal altijd wel geur vrijkomen, denk ik."

Vion laat momenteel een geuronderzoek uitvoeren in afspraak met de gemeente Boxtel. Daaruit moet blijken welke maatregelen het bedrijf nog meer moet nemen om overlast terug te dringen.

GELUID

In het appartementencomplex van woonstichting Sint-Joseph op Stapelen, is naast geur ook geluid een heikel punt. Wie in de bovenste appartementen vertoeft, heeft te kampen met constante overlast. Meer over het geluid elders op deze pagina.

FOTO BOVEN: Ventilatoren verkoelen de varkens die staan te wachten op de slacht. Vion is bezig met een overkapping, maar wacht op een vergunning. Chauffeurs hoeven niet meer in het buitengebied te wachten in de schaduw, waar de biggen voor overlast zorgen. Het was een van de onderwerpen tijdens de informatiemarkt. (Foto: Peter de Koning).

FOTO ONDER: De twaalf bezoekers die er waren, bleken nog diverse wetenswaardigheden te kunnen opdoen. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding