Afbeelding
Foto: Hans Verberk

JONG TALENT SJOERD VAN ROON WINT HUUB VAN DONGEN MEMORIAL 2019 IN BOXTEL

Zeventienjarige verrast schaakmeester in Boxtel

Van internationaal schaakmeester Manuel Bosboom werd veel verwacht tijdens het Huub van Dongen Memorial schaaktoernooi. Jong talent Sjoerd van Roon uit Tilburg wist de viervoudig winnaar in de vijfde ronde echter te verrassen en eindigde het toernooi op de eerste plaats. De schakers zaten zaterdag 22 juni achter de borden in grand-café Rembrandt. Dubbelschaak organiseerde het sportieve treffen.

Het Huub van Dongen memorial-toernooi ging over zeven ronden. De deelnemers speelden rapidschaak, dat wil zeggen dat elke speler twintig minuten bedenktijd kreeg per partij.

Bosboom, oersterk in deze spelsoort, zou ongetwijfeld hoge ogen gooien, zo dacht menigeen. Zes keer eerder nam hij al aan dit toernooi deel en viermaal won hij dat. In de sterk bezette editie van 2015 moest hij alleen de Russische grootmeester Epishin voor laten gaan. Vorig jaar dolf hij het onderspit tegen Boxtels topspeler en veelvuldig clubkampioen Job de Lange.

EINDSPEL

Ook dit jaar verscheen Bosboom geconcentreerd aan de start en leek hij regelrecht op zijn vijfde toernooiwinst af te stevenen. Maar in de vijfde ronde stuitte Van Roon zijn opmars. Tegen het jeugdtalent offerde Bosboom een stuk en bouwde met agressief spel winnend voordeel op. Van Roon hield het hoofd echter koel en verdedigde secuur. En toen Bosboom in de bijzonder onoverzichtelijke stelling de sterkste voortzetting miste, wikkelde Sjoerd af naar kansrijk eindspel, dat hij geduldig en bekwaam naar winst wist te spelen. Van Roon kwam daarmee alleen op kop, liet in de resterende twee ronden slechts één remise toe. Hij hield zo een half punt voorsprong op Bosboom, die nog twee keer wist te winnen.

Een prachtig resultaat voor deze zeventienjarige, die lid is van de Tilburgse topclub De Stukkenjagers en deel uitmaakt van Topschaak Brabant.

In de schaduw van de twee toppers speelde de Boxtelse schaker Franck Steenbekkers een degelijk toernooi en werd verdiend derde, waarmee hij tevens de Dokter-Hoekpion, dat is de wisseltrofee voor de sterkste Boxtelse clubspeler, voor één jaar in zijn prijzenkast mag stallen. Johan Wuijts werd vierde en Tom Fürstenberg legde beslag op de vijfde plaats.

Ruim veertig schakers, jong en oud, waarvan twaalf uit Boxtel en de rest uit het hele land, deden mee aan het toernooi. De wedstrijden verliepen in een sportieve en gemoedelijke sfeer waardoor wedstrijdleider en toernooidirecteur Diederik Claassen geen kind aan de deelnemers had.

Dubbelschaak-lid Tom van Stiphout presenteerde bij aanvang van elke ronde een aantal fragmenten uit speelfilm of musical, met schaken in een bij- of hoofdrol. Een dergelijke invulling past in de traditie van het Huub van Dongen Memorial. Van Stiphout toonde in zijn presentatie niet alleen aan dat in veel gevallen wordt gezondigd tegen zelfs de meest elementaire schaakregels, maar liet ook hoogstandjes zien, zowel cinematografisch als op het gebied van de schaakkunst.

Oók volgens traditie werd het toernooi afgesloten met een barbecue, samen met familieleden van Huub van Dongen. Zijn geest leeft nog steeds in de club en over de volgende editie in 2020 wordt nu alweer levendig nagedacht.

FOTO BOVEN: Opperste concentratie aan de schaakborden in grandcafé Rembrandt aan de Rechterstraat, waar zaterdag de Huub van Dongen Memorial plaatsvond. (Foto: Hans Verberk).


BOXTEL VOORUIT EN GEMEENTE HULDIGEN TITELHOUDERS IN SPIEGELTENT BON SALON

Boxtelse kampioenen ontvangen lof voor prestaties

Taekwondoka Linda Beekmans, zwemmer Luc van Eijndhoven, tennisster Inge Hogenboom en het eerste jeugdteam van tafeltennisclub Taverbo-Sabo, bestaande uit Lars Strik, Rick van der Schoot, Luuk Essens en coach Peter de Rooij. Dit zijn de namen van respectievelijk de sportvrouw, sportman, para-sporter en het sportteam van het jaar. Vrijdag vond de Dag der Kampioenen plaats in spiegeltent Bon Salon.

De organisatie was in handen van lokale evenementenstichting Boxtel Vooruit en de gemeente Boxtel. Sportwethouder Herman van Wanrooij huldigde gisteren ruim tweehonderd sporters. In het bijzonder dus de sportvrouw, sportman, para-sporter en het sportteam van het jaar.

Taekwondoka Beekmans sleepte op internationale toernooien al vele medailles in de wacht. In september 2017 pakte zij namens Taekwondo School Dekker (TS Dekker) zelfs de wereldtitel sparren in haar gewichtsklasse. In oktober 2018 kwam daar nog eens een Europese titel sparren bij.

Zwemmer Van Eijndhoven behaalde in het seizoen 2017-2018 liefst drie regionale titels en het Brabants kampioenschap. Afgelopen seizoen pakte hij zelfs drie Brabantse titels en was hij tijdens drie regionale zwemtoernooien de beste.

Tennisster Hogenboom wist tijdens de Special Olympics in de Achterhoek twee gouden plakken in de wacht te slepen. Zij was de beste in het dames-enkelspel op niveau drie en behaalde tevens eremetaal in het dubbelspel op niveau vier.

DROOM

Het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo had altijd als droom landelijk te spelen, maar het lukte steeds net niet om te promoveren. Afgelopen seizoen debuteerde het team echter op niveau Landelijk C, en hoe: onder leiding van hun coach De Rooij pakten Strik, Van der Schoot en Essens meteen de eerste plaats in het klassement door in de slotpartij het Tilburgse Tios te verslaan. Promotie naar Landelijk B was daarmee een feit.

OP DE FOTO: Deze Boxtelse sporthelden werden vrijdag extra in de bloemen gezet vanwege hun bijzondere prestaties de afgelopen seizoenen. Niet ieder jaar wordt een Boxtelse sportvrouw, -man, para-sporter en sportteam gehuldigd. (Foto: Hans Verberk).

Afbeelding