Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

MISSIEZUSTER VERTELT OVER AFRIKA

Witte Karavaan in MuBo

Zo'n twintig mensen bezochten zondagochtend in het Boxtelse museum Mubo aan de Baroniestraat een lezing door de 90-jarige witte zuster Tiny Hölscher. Zij vertelde over het jarenlange werk van haar congregatie: de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika. Dat gebeurde in het kader van de expositie Witte Karavaan die een week eerder in MuBo werd geopend.

De tentoonstelling brengt de historie in beeld van anderhalve eeuw ontwikkelingswerk door witte paters en zusters. Beide missiecongregaties ontstonden in de negentiende eeuw dankzij de Franse kardinaal Lavigerie. De witte paters hadden onder meer een klooster in Boxtel (Sint-Charles), de witte zusters in Esch (Sancta Monica). In de lezing van zuster Hölscher kwam onder meer aan bod wat de noodzaak was om actief te zijn in jeugd- en ziekenzorg, onderwijs, pastoraat en vrouwenemancipatie. De witte zusters zijn nagenoeg allemaal teruggekeerd naar hun thuisland; hun werk wordt voortgezet door Afrikaanse vrouwen die zijn ingetreden in de congregatie.

EXPOSITIE

Aan de hand van beeld- en archiefmateriaal worden de werkzaamheden van de witte zusters en paters in beeld gebracht. De paters en zusters, die zich kleedden in wit, noemden hun expedities 'karavanen'. Vandaar de titel van de expositie in MuBo: De Witte Karavaan. Tijdens de expositie, die tot 18 augustus is te zien, zijn op zondag tussen 14.00 en 16.00 uur een witte zuster en/of pater aanwezig. Zondag 14 juli houdt witte pater Piet Buijsrogge om 11.15 uur een lezing waarin hij de sociale en economische aspecten van het apostolaat onder de aandacht brengt. Aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch: 06-16 04 18 98. De entreeprijs voor de expositie is vier euro, voor kinderen vanaf twaalf jaar kost het twee euro. MuBo is zaterdagen en zondagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

WANDELROUTE

In het kader van het 150-jarig bestaan is een wandeling uitgezet in Boxtel, Esch en Vught langs verschillende religieuze instituten, waaronder die van de witte zusters en paters. De route is voor twee euro te koop in MuBo.

FOTO BOVEN: Witte zuster Tiny Hölscher vertelt over het missiewerk van haar congregatie in Afrika. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Gouden Cantorij zingt evensong in kerk van Erp

De Boxtelse Cantorij verzorgt zondag 7 juli een Anglicaanse evensong in Erp. Het optreden onder leiding van Wil Barten in de plaatselijke Sint-Servatiuskerk begint om 17.00 uur; de entreeprijs bedraagt vijf euro.

De Boxtelse Cantorij bestaat een halve eeuw. Daarom verzorgt het koor een aantal bijzondere uitvoeringen. Een evensong is een typische Anglicaanse dienst die elke dag in de Engelse kathedralen plaatsvindt. Het bestaat uit de gezongen psalmen van de dag, het Magnificat, de lofzang van Maria en het Nunc dimittis, het lied van de oude Simeon. De dienst wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van een hymne. Daarvoor wordt voorafgaand geoefend; tevens verzorgt dirigent Barten dan een korte inleiding.