Na anderhalf jaar radiostilte én onderhandelen, is de gemeente Boxtel tot een conceptplan voor nieuwbouw tussen de Roderweg en de Hamsestraat gekomen in Liempde. (Afbeelding: schetsbureau Verhoeven De Ruijter).
Na anderhalf jaar radiostilte én onderhandelen, is de gemeente Boxtel tot een conceptplan voor nieuwbouw tussen de Roderweg en de Hamsestraat gekomen in Liempde. (Afbeelding: schetsbureau Verhoeven De Ruijter). Foto:

• TOCH MEER NIEUWE HUIZEN IN LIEMPDE • BOUWPLAN VOOR 75 TOT 80 WONINGEN

Roderweg/Hamsestraat: provincie lijkt overstag

PÅL JANSEN

De provincie lijkt haar mening bij te stellen als het gaat om woningbouw in het gebied Roderweg-Hamsestraat in Liempde. De gemeente Boxtel wil dat er circa tachtig woningen komen, maar Gedeputeerde Staten in 's-Hertogenbosch wilden aanvankelijk maximaal veertig huizen toestaan. Over het nieuwe plan - dat toch 75 tot 80 nieuwbouwwoningen omvat - zegt de provincie nu dat ze 'aan tafel blijft om met de andere partijen tot dat plan te komen'.

Dinsdag werd het bouwplan gepresenteerd in restaurant Het hof. Onderdeel vormen de elf woon/werkkavels aan de Hamsestraat: acht ervan worden omgezet in woonkavels. In totaal moeten er circa 38 betaalbare huizen komen: zowel onderkomens voor starters als sociale huurwoningen. In oktober wil de gemeente de bestemmingsplanprocedure starten.

Ruim een half jaar was er een radiostilte geweest rondom de grond tussen de Roderweg en de Hamsestraat, het grootste bouwplangebied in Liempde. Dat was volgens wethouder Peter van de Wiel nodig om er in alle rust aan te kunnen werken: er moest met veel grondeigenaren en belanghebbenden onderhandeld worden en dan was face-to-face handiger van via de media, aldus Van de Wiel. ,,Het was geen gemakkelijke opgave. Wekelijks heb ik wel een terugkoppeling gehad van de beleidsmedewerkers", legt hij uit. En er is ontzettend hard aan getrokken, zo bevestigden betrokken partijen.

RUIMTE VOOR RUIMTE

Roderweg/Hamsestraat is een zogeheten ISL-gebied: integratie stad-land, waarbij groen en steen evenredig moeten worden verdeeld. In de praktijk betekent dat doorgaans grote kavels, veel groen en dus dure huizen bij nieuwbouw in het buitengebied. Er was een zogeheten gebiedsvisie nodig om dat te voorkomen. Niet alleen moest er een plan van aanpak komen voor een nieuwbouwproject. Oók moest er in de omgeving groen worden ontwikkeld en rekening worden gehouden met het landschappelijke karakter. Beleidsmedewerker Femke Pos van de gemeente: ,,Het takt nu aan op het dorp en mensen kunnen de omliggende omgeving nog steeds beleven."

Vanwege de eisen uit 's-Hertogenbosch, had de gemeente met veel partijen te maken. Zo is het plan in samenwerking met de Ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte van de provincie opgesteld. Om de kwaliteit van het buitengebied te verhogen, is er de ruimte-voor-ruimteregeling. Agrariërs kunnen daarbij hun stallen saneren of fosfaatrechten inleveren en in ruil daarvoor elders bouwtitels krijgen. Er komen vijftien ruimte-voor-ruimtekavels in dit gebied.

Ruimte voor Ruimte gaat nu alle gronden kopen en heeft de leiding bij de plantontwikkeling. Het gebied kent diverse grondeigenaren, waaronder projectontwikkelaar Janssen De Jong. Van de Wiel: ,,Die zal zijn grond verkopen aan Ruimte voor Ruimte. Dan gaat de ontwikkelaar wel de woningen realiseren in het gebied. De verkoop moet nog plaatsvinden."

Ook het Groenontwikkelfonds en waterschap De Dommel zijn betrokken. Richting de Groote Waterloop moet er ruimte komen voor natuur en de waterhuishouding in dat deel moet in orde blijven. Daarover moeten nog afspraken worden gemaakt, maar dat deel wordt tegelijkertijd met de bestemmingsplanwijziging in oktober meegenomen.

Diagonaal door het bouwplan (zie afbeelding) loopt een 30-kilometerweg. Die begint ter hoogte van de Dazingstraat en voert naar de bebouwde-komborden op de Roderweg. ,,Aan die straat komen met name de grotere en duurdere woningen te liggen", licht beleidsmedewerker Femke Pos toe. Wethouder Van de Wiel: ,,In het midden ligt een 'Frankische driehoek', zoals we die in Liempde op meer plekken kennen. Denk aan het Tooseplein." Vanaf die driehoek loopt er een fietspad richting het kruispunt met de Essenstraat (zie afbeelding).

HOFJES

Rechts van de weg worden drie hofjes gerealiseerd waar een mix van betaalbare huizen (starters en sociale huur) en middeldure tot dure huizen komen te staan. De hofjes worden afgeschermd met een houtwal die de gemeente zal onderhouden. Pos: ,,Die moet vier tot zes meter hoog worden, daarover zijn we nog niet uit. In het achterland is er ruimte voor natuurrecreatie. Er worden geen speeltoestellen geplaatst, maar iets wat past bij de natuurlijke omgeving." Bovendien is alles tweelaags of éénlaags met kap volgens het ontwerp.

Volgens Van de Wiel zijn alle betrokken partijen in de klankbordgroep positief. Daarin zaten omwonenden, grondeigenaren, jonge geïnteresseerden, vertegenwoordigers van bedrijventerrein Daasdonk, Natuurwerkgroep Liempde, Dorpsberaad Liempde en woonstichting Sint-Joseph. Pos: ,,Het conceptplan zit in de goeie lijn, zegt de provincie. Er is nog wel wat werk te doen. De onderbouwing van de kwaliteit in het gebied (dat wil zeggen: het groen) moet nog komen."

Lennisheuvel

Jubilarissenconcert

Fanfare Sint-Arnoldus huldigt tijdens een concert zaterdag 29 juni de jubilarissen Antoon van der Sloot en Marinus Verhagen, die respectievelijk zeventig en zestig jaar lid zijn van de muziekvereniging. Het optreden is gratis toegankelijk en begint om 19.30 uur in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. Daar klinken musicalmuziek, maar ook Moravische klanken.