Zomerschool Brede Scholen gaat niet door

PÅL JANSEN

Gefrustreerd is directeur Ghislaine de Brouwer van de Brede Scholen Boxtel (BSB) zeker. En vooral vindt ze het erg jammer voor de kinderen die er baat bij hebben. De zomerschool, die vorig jaar onder de noemer MuziTaal een eerste succesvolle editie beleefde, gaat niet door. Reden: te weinig aanmeldingen.

,,We hebben slechts zes aanmeldingen. Dat is erg jammer", licht De Brouwer de keuze toe. Dit in tegenstelling tot vorig jaar: toen deden aan MuziTaal bijna twintig kinderen mee die moeite hadden met taal. Dit jaar wilde de BSB de activiteitenweek zelfs uitbreiden, onder meer met rekenen. 'EigenWijzer' zou het daardoor gaan heten. ,,En het zure is dat de gezinnen die interesse hebben, er wel zijn", zegt De Brouwer.

Ze mikte in eerste instantie op 25 kinderen, maar al snel bleek dat niet haalbaar te zijn. Vorige week werden vanuit de BSB nog een keer de basisscholen benaderd, alsook deze krant. Hoewel er nog enkele aanmeldingen binnendruppelden, bleek dat niet voldoende: vrijdag werd besloten de stekker eruit te halen.

KLIJNSMA-GELDEN

De zomerschool in Boxtel was een idee dat ontstond uit het armoedebeleid van wethouders Marusjka Lestrade en Eric van den Broek. Kinderen met een taalachterstand werden in twee weken bijgespijkerd. In eerste instantie zou daar 30.000 euro voor uitgetrokken worden. Dat geld kwam van de Klijnsma-gelden, vernoemd naar de gelijknamige staatssecretaris die in 2017 landelijk honderd miljoen beschikbaar stelde voor dit soort projecten.

MUZITAAL

Toen het idee voor de zomerschool echter ontstond, waren de basisscholen er nog niet klaar voor. Dus pakte de BSB dit in verkleinde vorm op. Met MuziTaal werd een speelse en muzikale activiteitenweek opgezet waarbij kinderen spelenderwijs taalonderwijs kregen. Zo werden vorig jaar twee rapnummers gemaakt. Hierdoor was er nog 12.000 euro van de Klijnsma-gelden nodig en de BSB droeg zelf 5.000 euro bij. Ook dit jaar pakte de BSB het nog op.

De Brouwer beraadt zich nog op een andere vorm voor de zomerschool.