Afbeelding
Foto: Lars van den Akker

OP ZOEK NAAR EEN PERMANENTE WOONPLEK

Nog geen vaste stek voor duurzame tiny houses

JAN HERMENS

Thomas van Gerven woont in een tiny house. Hij deelt de schaarse vierkante meters zelfs met zijn vriendin. Zijn woning bevindt zich, tijdelijk, op camping De Mus'donck in Liempde. Ook Carolien Verhagen bewoont een tiny house, op dezelfde camping. Afgelopen mei schreven ze in een ingezonden brief in Brabants Centrum over hun zoektocht naar een permanente woonplek. Die speurtocht is nog gaande.

Van Gerven: ,,Onlangs is wethouder Peter van de Wiel hier op bezoek geweest om te praten over mogelijke locaties. Het blijkt nog niet zo eenvoudig een geschikte plek te vinden. Terwijl het gaat om huisjes zonder elektriciteitsaansluiting, waterleiding of riolering."

Zomaar bij een welwillende boer in het weiland gaan staan, mag niet, geeft de wethouder aan. ,,Dat is in strijd met provinciale regelgeving inzake bouwen in het buitengebied. Het meest kansrijk is een locatie in bebouwde omgeving."

De Kleine Aarde in Boxtel sluit wat filosofie betreft, aan bij de beweegredenen van Van Gerven om voor een tiny house te kiezen. ,,Een verhuizing daarnaartoe


Boek voor vrienden van Het Groene Woud

Iedereen die vriend is van Nationaal Landschap Het Groene Woud maakt kans op een boek uit de collectie van het Nationaal Landschap.

Elk kwartaal worden via loting drie vrienden gekozen die een publicatie mogen uitkiezen. De gelukkige winnaars van het tweede kwartaal van 2019 zijn Heemkundekring Schijndel, Roois Cultureel Erfgoed en Stichting Dommelbimd. De winnaars krijgen persoonlijk bericht van Het Groene Woud en kunnen dan een keuze maken uit de beschikbare boeken.
Wie vriend is van Nationaal Landschap Het Groene Woud draagt natuur en landschap een warm hart toe en levert een maatschappelijk verantwoorde bijdrage aan de eigen leefomgeving.

zie ik wel zitten. Er volgt nog overleg met over de mogelijkheden daar." Er zijn ook andere locaties in beeld, maar daarover kan Van Gerven nog niets zeggen. ,,Er moeten eerst gesprekken gevoerd worden."

VERHUIZEN

Het is niet uitgesloten dat de tiny house-bewoners binnen een of anderhalf jaar twee keer moeten verhuizen. ,,Wanneer het lang duurt voor we een permanente plek gevonden hebben, kan het zijn dat we tijdelijk naar een andere locatie verkassen, om daar onze zoektocht voort te zetten. Liever niet, want zo'n verhuizing is een hele onderneming, zelfs al zijn de woninkjes verrijdbaar met behulp van een tractor", zegt Van Gerven.

Leven in een tiny house betekent slim gebruik maken van beperkte ruimte en duurzaam omgaan met natuur en milieu. ,,Stroom wek ik op met zonnepanelen. Ons drinkwater is gefilterd regenwater."

Wethouder Van de Wiel is enthousiast over de duurzame woonvorm. ,,Het streven naar een kleine ecologische voetafdruk past bij het DNA van Boxtel." Een geschikte permanente locatie heeft hij echter niet direct voorhanden. De speurtocht gaat door.

FOTO ONDER: Thomas van Gerven woonde als eerste in de gemeente Boxtel in een tiny house. Er zijn er nu twee, ook Carolien Verhagen bewoont er een. Ze zoeken een permanente plek voor de woninkjes. (Foto: Lars van den Akker, 2018).