Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERKEERSTELLING TIJDENS AFSLUITING DUBBELE OVERWEG:

Helft meer voertuigen op Keulsebaan

HENK VAN WEERT

De tijdelijke afsluiting van de dubbele overweg in Boxtel zorgde in mei voor een 'significante toename' van het autoverkeer op de Keulsebaan, de ontsluitingsweg van bedrijventerrein Ladonk naar de rijksweg A2. In plaats van tienduizend reden dagelijks vijftienduizend motorvoertuigen door de spoortunnel.

Verkeerswethouder Herman van Wanrooij maakte gisteren de resultaten bekend van de laatste verkeerstellingen. Die vonden plaats toen in mei op diverse plekken aan het spoor werd gewerkt, waarbij onder meer de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat was afgesloten. De uitkomsten van de tellingen zijn niet verrassend en leveren getallen op waarmee eerder ook al in het gemeentehuis rekening werd gehouden.

De wethouder schat in dat tijdens het verkeersonderzoek ongeveer drieduizend voertuigen extra afkomstig waren van de A2. Deze chauffeurs zouden normaliter de afslag Boxtel-Noord pakken om via de Tongersestraat naar bedrijventerrein Ladonk te rijden. De andere tweeduizend motorvoertuigen die de verkeerstoename op de Keulsebaan veroorzaakten, werden naar verwachting bestuurd door mensen die afkomstig waren van of op weg waren naar de Eindhovenseweg. ,,Dat betrof dus vooral lokaal en regionaal verkeer", aldus Van Wanrooij.

De achtergrond van de toegenomen drukte op de Keulsebaan is ook te verklaren uit verkeerstellingen elders, geeft de wethouder aan. ,,Als de dubbele overweg open is, verwerkt de Tongersestraat dagelijks zo'n 7.500 voertuigen. Daarvan rijden er zo'n vijfduizend van en naar Ladonk en de overige 2.500 gaan via de Kapelweg.

Berekeningen van de gemeente tonen aan dat de Keulsebaan vanaf rotonde De Goor als tweebaansweg het verkeer prima kan afwikkelen in de toekomst. De vuistregel is dat een rijbaan tienduizend voertuigen per dag zonder problemen kan verwerken, meldde een woordvoerder twee jaar geleden in deze krant.

De prognoses wezen destijds uit dat in 2030 per dag ruim 26.000 voertuigen vanaf de A2 de Keulsebaan op zullen rijden. Maar die hebben niet allemaal bedrijventerrein Ladonk als bestemming. Circa tienduizend voertuigen 'verdwijnen' naar elders en buigen af op rotonde De Goor, de Oirschotseweg of de Parallelweg Zuid. Een kostbare verbreding van de spoortunnel zou daarom niet nodig zijn.

LEENHOFLAAN

Tijdens de spoorwerkzaamheden in mei werden ook tellingen verricht op de Leenhoflaan, waar de spoorwegovergang naar de Esschebaan wel open was. Daar verdubbelde het aantal voertuigen ruim: van 2.200 naar 4.500. Daarentegen werden in de altijd drukke Mgr. Wilmerstraat zo'n duizend (vracht)auto's minder geteld.

De cijfers sterken wethouder Van Wanrooij in zijn verkeersplan Move '31. Dat moet oplossingen aandragen voor het moment dat de dubbele overweg in de Tongersestraat definitief verdwijnt als gevolg van het nationale Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). ,,De voorbereidingen van Move '31 gaan door, maar met de uitvoering kunnen we pas beginnen als PHS is afgerond."

Door de recente uitspraak van de Raad van State over de noodzaak om natuurgebieden extra te beschermen tegen uitstoot van stikstof, wordt ook door Van Wanrooij wel rekening gehouden met een fikse vertraging.

FOTO BOVEN: Toen in mei de dubbele overweg in de Tongersestraat was afgesloten vanwege spoorwerkzaamheden, steeg het aantal motorvoertuigen in de spoortunnel van de Keulsebaan van tien- naar vijftienduizend. (Foto: Peter de Koning).