Afbeelding
Foto:

GEMEENTEN FORMEREN INTERVENTIETEAM

Meer arbeidsmigranten: meer woonruimte nodig

JAN HERMENS

Boxtel en Sint-Michielsgestel waren in januari bekend met 64 adressen waar arbeidsmigranten wonen. Inmiddels zijn dat er 85. De gemeenten hebben een lokaal interventieteam gevormd dat nagaat waar arbeidsmigranten gehuisvest zijn en geregistreerd staan en of er sprake is van misstanden. Dinsdagavond was er een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraden van Boxtel en Sint-Michielsgestel over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Inzichten uitwisselen en inbreng verzamelen voor nieuw op te stellen beleid, daar draaide de bijeenkomst om. Heel concrete zaken kwamen er niet uit, maar wel aandachtspunten waar Johan Michielsen, procesmanager arbeidsmigranten bij MijnGemeenteDichtbij, mee aan de slag kan.

Nieuw beleid is noodzakelijk, want Noord-Brabant komt zo'n twintigduizend onderkomens voor arbeidsmigranten te kort. De provincie staat daarin niet op zichzelf; dit probleem speelt in het hele land, aldus Wim Reedijk van Expertisecentrum Flexwonen. Hij legt uit dat de woonbehoeften van de arbeidsmigranten samenhangen met de lengte van hun verblijf in Nederland. ,,Een deel van hen werkt hier een paar maanden en keert dan terug naar huis. Er zijn mensen die een aantal jaren in Nederland werkzaam zijn en er is een groep die zich hier definitief vestigt." Niet voor niets luidde een van de aandachtspunten: maak huisvesting flexibel.

Reedijk noemde een aantal mogelijke locaties om arbeidsmigranten te huisvesten: op een bedrijventerrein of aan de rand daarvan, op een agrarisch bedrijf of kleinschalig in woonwijken. Hij toonde voorbeelden van grootschalige, hotelachtige nieuwbouw en van bestaande panden met een aangepaste invulling. ,,In Boxtel herbergt een voormalig pand van zorginstelling Cello nu twintig arbeidsmigranten, een voorbeeld van een geslaagde oplossing."

MENSEN

Om duidelijk te maken dat achter de cijfers en argumenten mensen en persoonlijke verhalen schuilgaan, kroop Klaas Burger van de academie voor beeldvorming in de huid van een Roemeense arbeidsmigrant. Met hulp van aanwezigen voerde hij een rollenspel op waarin zich een pijnlijke geschiedenis van keihard werken, tijdelijke contracten, schamele woonruimte op wisselende locaties en schrijnende armoede ontvouwde.

Vervolgens mochten de aanwezigen aandachtspunten op briefjes noteren. Aan Michielsen de taak daaruit een rode draad te destilleren. ,,Grootschalige huisvesting zal soms nodig zijn, lees ik terug. Niet te ver van werk en voorzieningen. Wel met voldoende kwaliteit en goed beheer. En regel fietsen, zodat voorzieningen makkelijk bereikbaar zijn", las hij voor.

FOTO ONDER: Klaas Burger vertelt in een rollenspel het levensverhaal van een Roemeense arbeider in Nederland. (Foto: Jan Hermens).