Afbeelding
Foto:

TOURSPEL LIEMPDE ZET ZICH IN VOOR BEGELEID WONEN VAN CELLO

Veertig jaar zorg op D'n Dries

PÅL JANSEN

Al vier decennia komen wonen en zorg samen op D'n Dries in Liempde. Inmiddels zijn er in de straat twee woonvoorzieningen van Cello; elk huis wordt bewoond voor een groep van circa zeven mensen. Daarnaast zijn er nog eens negen appartementen. Het jubileum is eind mei feestelijk gevierd, maar om de begroting dekkend te krijgen én voor een gezamenlijke activiteit later dit jaar, springt Tourspel Liempde bij.

Alle deuren staan open en de geur van hollandse kost waait de straat op. Aardappels, bloemkool en verse worst worden opgediend in het appartement van Remco Rop. Wel door begeleider Marja de Laat van Cello. ,,Ik kan voor geen meter koken", lacht Remco. Toch zitten hij, Frank van der Sanden en Peter van Breugel samen in een kookgroepje. Ook met Hans Dobbelsteen en Jordan Walschots; die waren er dit keer niet bij.

Desondanks is het ook deze avond gezellig aan tafel. Vijf keer per week eten deze bewoners van D'n Dries samen. ,,We begonnen met twee groepjes, vijftien jaar geleden", legt Frank uit. ,,Eentje met alleen maar vrouwen, en een met de mannen." Begeleider Marja licht toe: ,,Er moesten toen dingen gecombineerd worden met betrekking tot de ambulante zorg. Dit is goed voor het onderlinge contact. De bewoners hebben veel moeite om met elkaar het gesprek gaande te houden, dus tijdens de eetavond helpen we op deze manier de conversaties ook verder." Peter, grappend: ,,Anders wordt het een beestenboel."

Als het nodig is, ondersteunen de begeleiders de bewoners met koken. Peter weet echter zijn weg in de keuken goed te vinden: hij schijnt een overheerlijke pasta te kunnen maken. ,,Als ik echt iets bijzonders moet koken? Dan maak ik bami of nasi goreng denk ik."

Ondertussen hebben alle bewoners het 40-jarig jubileumfeest al uitbundig gevierd. Daarvoor volgt een bijdrage van Tourspel Liempde. Frank, tevens een van de eerste cliënten op D'n Dries: ,,Muziek vond ik erg mooi. Het KBO-koor was er." Maar de bewoners willen ook nog iets met z'n allen gaan doen. Want niet alleen tijdens het eten zien ze elkaar graag. Remco: ,,We gaan ook bij elkaar op bezoek; voor een kop koffie of een biertje."

TOURSPEL

Naast dat de opbrengst van het Tourspel gedeeltelijk naar D'n Dries zal gaan, is ook een deel voor zorghuis De Vlaswiek van Zorggroep Elde. Dit om met muurstickers voor meer beleving te zorgen in het gebouw. Op donderdag 4 en vrijdag 5 juli starten de inschrijvingen voor Tourspel Liempde in café De Durpsherberg.

FOTO ONDER: Van links naar rechts: Remco Rop, Frank van der Sanden en Peter van Breugel. Samen met Hans Dobbelsteen en Jordan Walschots (niet op de foto) vormen zij vijf dagen per week een dinerclubje op D'n Dries. De woonvoorziening van Cello bestaat veertig jaar. (Foto: Gerard Schalkx).