'T ESCHAMEN LEIDT SPELLETJES VOOR KWF

Minikermis tijdens de Samenloop voor Hoop

JAN HERMENS

Stokvangen, broekhangen en ponyrijden hebben alles te maken met de Essche Samenloop voor Hoop te maken. Waarom? Team 't Eschamen bemant tijdens het evenement op 31 augustus en 1 september diverse spellen om zoveel mogelijk geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding.

Rick Vermeer en Ingrid Haerkens maken deel uit van 't Eschamen. ,,We vormen twee groepen", vertelt Haerkens, ,,want we zijn met zo'n veertig mensen." En die veertig zijn bij lange na niet de enige deelnemers die acte de présence geven. Circa zeshonderd wandelaars doen 31 augustus en 1 september mee aan de Samenloop voor Hoop in Esch. Ter vergelijking: het dorp telt zo'n 2200 inwoners.

DE HELE NACHT DOOR

De Samenloop voor Hoop is een wandelestafette van 24 uur waarmee deelnemers geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Daaromheen houden deelnemende teams tal van acties om de opbrengst te vergroten. ,,Elk half uur wisselen groepjes elkaar af; zo lopen we het etmaal vol. Teamlid Rianne Mathijssen heeft besloten van zonsondergang tot zonsopgang te wandelen. Zij gaat de hele nacht door."

De motivatie om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF komt van binnenuit. Vermeer: ,,In ons team hebben meerdere mensen kanker, onder wie ikzelf. De medische wetenschap heeft grote stappen gezet. Er zijn financiële middelen nodig voor verder onderzoek, dat is belangrijk. Hoe mooi zou het zijn als over twintig jaar iedereen te genezen is?"

Tijdens het evenement runt 't Eschamen een soort mini-kermis, compleet met ponyrijden, spijkerbroekhangen, een spiraal, stokvangen en een wervelwind. ,,Die wervelwind is een doorzichtige kast waar je in kunt staan. Een ventilator blaast tafeltennisballetjes de lucht in en de speler moet die zien te vangen", zegt Haerkens. Het spreekt voor zich dat voor ieder spelletje betaald moet worden.

Als klap op de vuurpijl wil het team ook nog een badeendenrace houden tijdens Samenloop voor Hoop. Haerkens: ,,We hebben al van alles gedaan: statiegeld ingezameld, gebruikte goederen verkocht... Alles voor het goede doel."