Impressie van de expositie 'SWEEP, TAP, SWOOOOOP' van Hedwig Houben. De tentoonstelling omvat onder meer gipsen banken die door bezoekers met aluminium 'vingers' bekrast mogen worden. (Foto: Christine Clinckx).
Impressie van de expositie 'SWEEP, TAP, SWOOOOOP' van Hedwig Houben. De tentoonstelling omvat onder meer gipsen banken die door bezoekers met aluminium 'vingers' bekrast mogen worden. (Foto: Christine Clinckx). Foto: Christine Clinckx

EERSTE BELGISCHE SOLO-EXPOSITIE VOOR BOXTELSE KUNSTENARES

Hedwig Houben brengt kunst naar Antwerpen

MARC CLEUTJENS

Ze was al eens genomineerd voor de prestigieuze Prix de Rome en won de Charlotte Köhler-prijs. Nu is het werk van beeldend kunstenaar Hedwig Houben (35) te zien tijdens haar eerste solotentoonstelling in België. De oud-Boxtelse woont en werkt in Brussel en is fier dat haar creaties bewonderd kunnen worden in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA).

Het M HKA is een van de meest vooraanstaande musea in België en een begrip voor liefhebbers van moderne kunst. Het museum is gehuisvest in een verbouwde graansilo aan de Leuvenstraat, op kleine afstand van de Antwerpse binnenstad en de Schelde. ,,Dit is wat je wilt als beeldend kunstenaar: je werk in een mooi museum laten zien. Dankzij mijn tentoonstelling in het M HKA leren meer mensen mijn werk kennen en daar word ik erg enthousiast van."

Houben is naast beeldend kunstenaar ook docent op Kunstacademie Sint-Joost in Breda en 's-Hertogenbosch. In de Brabantse hoofdstad begeleidt ze dit schooljaar eindexamenleerlingen. Ze studeerde zelf ook op Sint-Joost en vervolgde haar opleiding aan de Kunstacademie in Düsseldorf en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent.

PROPVOL ATELIER

De curator van het M HKA, die Houben eerder leerde kennen tijdens een expositie met andere beeldend kunstenaars, nodigde haar vorig jaar uit voor haar eerste solotentoonstelling op Belgische bodem. ,,Voordat zo'n expositie klaar is, voer je eerst een aantal ateliergesprekken", legt de kunstenares uit. ,,Dan laat je zien welke werken je in het museum wilt tonen. Ik heb ervoor gekozen om zowel bestaand als nieuw werk te exposeren. Zo krijgt het publiek een goed beeld van mijn oeuvre."

Houben grinnikt dat haar solotentoonstelling niet alleen een uitgelezen kans is om haar werk te laten zien. ,,Dit schept ook ruimte in mijn propvolle atelier", lacht ze. De beeldend kunstenaar heeft op loopafstand van haar huis in de Brusselse wijk Schaerbeek een werkplaats. ,,Het is soms echt puzzelen hoor om alle kunstwerken een plekje te geven. Mijn werken zijn namelijk best groot. Ik gebruik zelfs een atelier van een bevriende kunstenaar om enkele werken op te slaan."

De tentoonstelling die tot en met 25 augustus in Antwerpen te zien is, heet SWEEP, TAP, SWOOOOOP en is ingericht in een van de zalen van het M HKA. Tijdens de vernissage verzorgde Houben eerder deze maand een performance waarmee ze meer duiding gaf aan de betekenis van de werken die ze exposeert. Bezoekers kunnen aan de hand van videofilms ook meer te weten komen over haar creaties en zien hoe de kunstenares zelf deel uitmaakt van haar werk.

,,Het was best spannend om mijn kunstwerken los te laten", vertelt Houben. Kort voor de start van de expositie in Antwerpen werden de kunstwerken in Schaerbeek opgehaald. ,,Ik werk veel met plasticine (boetseerpasta – red.), maar nu laat ik ook gipsen werken zien. Die zijn groot en fragiel en kunnen makkelijk breken. Gelukkig is het tijdens het transport allemaal goed gegaan."

De tentoonstelling omvat onder meer een plasticine vloer waarover bezoekers kunnen lopen. ,,De voetstappen die erin geplaatst worden, worden door medewerkers van het museum gladgestreken", legt Houben uit. ,,Ik heb daarvoor speciale bezems gemaakt die ze op een door henzelf gekozen moment mogen gebruiken."

DYNAMISCH

Ook bij enkele gipsen banken liggen vloeren van plasticine die aangeraakt mogen worden. Bezoekers mogen bovendien op de banken plaatsnemen en ze bekrassen met aluminium vingers. ,,Je zou kunnen zeggen dat mijn werk heel dynamisch is en continu in een tijdelijke staat verkeert", zegt de kunstenares. ,,Omdat het publiek mijn werken vervormt, is het de vraag hoe ze er op 25 augustus uitzien."

Houben is nieuwsgierig naar de afloop, maar gaat niet om de haverklap naar het M HKA om een kijkje te nemen bij haar tentoonstelling. ,,Ik heb de kunstwerken losgelaten, ze leiden nu hun eigen leven. Maar ik verzorg nog wel enkele performances in het museum waarmee ik zelf ook weer even onderdeel ben van SWEEP, TAP, SWOOOOOP."

Meer weten over het werk van Hedwig Houben? Kijk op www.hedwighouben.nl of www.muhka.be.

Hedwig Houben tijdens de performance 'Borborygmus' in 2017. (Foto: Els Soenen).