WEER GEWELDSINCIDENT NA AVOND STAPPEN

'Ik let er nu steeds op of dat ene Golfje rondrijdt'

PÅL JANSEN

Een gebroken jukbeen en dito oogkas, een gekneusde gezichtszenuw en voor de rest zwellingen over de rechterhelft van zijn gezicht. Hans* hoopte dat zijn avondje stappen in Boxtel heel anders ging eindigen dan in het ziekenhuis. Vier jongeren takelden hem in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni flink toe. ,,Die jongens moeten de schade die ze hebben aangericht betalen en boeten voor hun daden. Maar nog belangrijker: aan het werk. Ik denk dat dit gewoon uit verveling is."

Het siert Hans dat hij mee zoekt naar een oplossing, zei burgemeester Fons Naterop in een gesprek met deze krant over het geweldsincident. Maar tegelijkertijd moeten dit soort dingen stoppen. Enerzijds door de jongeren strafrechtelijk aan te pakken. Maar tegelijkertijd is er een structurele oplossing nodig, aldus de burgemeester. Daarover meer op pagina 3.

Eerst over Hans, een man van middelbare leeftijd die in Boxtel woont. Met een aantal vrienden ging hij op stap in café De Kerk. Na afloop haalde hij op de Markt een broodje shoarma en fietste van daaruit via de Clarissenstraat richting huis. Dit alles vond 's nachts na twee uur plaats. Ter hoogte van de sportzaak Brabant Sports kreeg hij een blikje bier naar zijn hoofd geworpen. ,,Ik gooide uit boosheid het blikje terug", zegt hij. ,,Misschien niet zo slim. Eentje ging er achter mij aan op de fiets."

Ondertussen verliet een zwarte Golf de Boxtelse Markt rond hetzelfde tijdstip met 'gierende banden', zo vertelt een van de horeca-ondernemers. Hans: ,,Ik probeerde de fietser af te schudden. Ter hoogte van de Brederodeweg zat hij nog achter mij." Aangekomen bij de Schijndelseweg kwam het zwarte Golfje, weer in beeld: de wagen reed Hans klem op een grasveldje. ,,En dan staan er plots vier mannen om je heen. Ik probeerde ze nog van mij af te houden, maar kreeg een karatetrap op mijn gezicht." Naast dat z'n fiets in de rietkraag werd gegooid en een dranghek op zich kreeg gesmeten, waren het jukbeen en de oogkas flink gehavend. De gezichtszenuw lijkt te herstellen. Een operatie is niet nodig, liet Hans weten. ,,Ik ben gelukkig weer aan het werk."

STRUCTURELE OPLOSSING

Het voorval is voor burgemeester Fons Naterop een doorn in het oog; die incidenten na het stappen, worden zo schering en inslag. Hij zoekt naar een structurele oplossing. Ook Hans wil dat er 'eindelijk beleid komt zodat die jongeren gedwongen worden om te werken en opdraaien voor de schade die ze aanrichtten'. Hij heeft inmiddels een persoonlijk gesprek gehad met de burgemeester. De schrik blijft er echter in zitten. ,,Ik let er nu steeds op of dat ene Golfje in de buurt rondrijdt."

Vervolg op pagina 3: 'Nieuw beleid: jeugd en veiligheid'

*Hans is een gefingeerde naam. Vanwege zijn veiligheid, is gekozen hem te anonimiseren. Zijn identiteit is bekend bij de redactie.