GASTVRIJE ONTVANGST IN GROENE OASE

De Kleine Aarde zet de deur voor iedereen open

JAN HERMENS

Snel reuring brengen, dat was een van de doelen die Pim Ketelaars zichzelf stelde toen hij begon als projectleider van De Kleine Aarde. ,,We moeten laten zien wat zich hier afspeelt." Dat is dan ook precies wat er zondag 30 juni gebeurt: van 11.00 tot 15.00 uur is er een open dag op het terrein aan het Klaverblad.

,,Toen ik in april begon, moest er structuur worden aangebracht en een duidelijke richting komen. Pionieren, dat is wat we doen. We steken de handen uit de mouwen, zetten ontwikkelingen in gang. Al inspirerend gaan we naar een circulaire economie en dito samenleving."

BEWEGING

Enkele voorbeelden van pioniers: Voedseltuin Boxtel, het voedselbos, de imkerij, woonstichting Sint-Joseph, de ondernemers die werken aan een kenniscentrum in de veldschuur. Met de open dag in het


Blauwalg in
het Leijsenven

Het Leijsenven in natuurgebied Kampina heeft de twijfelachtige eer de eerste poel te zijn waar dit jaar blauwalg geconstateerd is. Dat maakt waterschap De Dommel deze week bekend.

Vanwege de stijgende de temperatuur verwacht het waterschap de komende periode regelmatig blauwalg aan te treffen. Er worden waarschuwingsborden geplaatst bij het Leijsenven.

Blauwalg kan leiden tot huidirritatie. Bovendien kunnen zowel mensen als dieren maag- en darmklachten krijgen als ze het oppervlaktewater inslikken. Blauwalg komt met name voor in stilstaand water, zoals plassen en vennen. De zwemwaterlocaties in ons gebied en meldingen over de actuele waterkwaliteit zijn te vinden op de website www.zwemwater.nl.

vooruitzicht zorgen de 'veldwerkers' dat De Kleine Aarde er fraai bij ligt. ,,Dat neemt niet weg dat bezoekers ook hoekjes zullen aantreffen die nog rommelig zijn. Er liggen uitdagingen en dat mag gezien worden. Het park is in beweging", aldus Ketelaars.

Omdat De Kleine Aarde meermalen onderwerp van politieke discussies is, verzorgt Ketelaars tijdens de open dag een rondleiding voor de Boxtelse gemeenteraad en het college. ,,Er gebeuren hier mooie dingen: hoe meer mensen dat weten, hoe beter."

Bezoekers ontvangen bij aankomst een plattegrond en mogen op eigen gelegenheid de groene oase verkennen om daarna op het terras neer te strijken. Voor kinderen is er een speciale pionierstocht, want in De Kleine Aarde is van alles te ontdekken. Zie ook: www.dekleineaarde.nl.


Voedseltuin zoekt helpende handen

Er moet worden geoogst, maar onkruid groeit ook door. En wie schoffelt, kan niet gelijktijdig aardbeien plukken. Voedseltuin Boxtel komt handen te kort en heeft dringend mensen nodig.

,,Het tuinseizoen is in volle gang", vertelt projectleider Theodoor van Leeuwen. ,,Er ligt zoveel werk dat we te weinig vrijwilligers hebben." Voedseltuin Boxtel kweekt op een deel van het terrein van De Kleine Aarde groentes en fruit voor Voedselbank Boxtel en omstreken. De verse producten dragen bij aan een gezond en gevarieerd menu voor de cliƫnten van het initiatief aan de Achterberghstraat.

Ondanks het vrijwilligerstekort, is de Voedseltuin succesvol: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden er werkritme, de reclassering is er actief en verder steken betrokken Boxtelaren met groene vingers er geregeld de spade in de grond. In deze tijd van het jaar is extra hulp echter onontbeerlijk. Wie wil helpen, kan contact opnemen met Theodoor van Leeuwen: telefoonnummer 06-53 15 53 61.