Afbeelding
Foto: Maarten Melis

BURGEMEESTER ZOEKT NAAR DIEPERE OORZAAK GEWELDSINCIDENT

'Nieuwe aanpak voor overlast jeugd'

PÅL JANSEN

Prima als de jongens die Hans* te grazen namen, aangepakt en vervolgd kunnen worden, stelt burgemeester Fons Naterop. Maar net als Hans erkent hij dat er een structurele oplossing nodig is. Eerst kwam er een nieuw horecaconvenant en vervolgens werden exploitatievergunningen geactualiseerd. Als derde en laatste stap wil Naterop aan de slag met groepen jongeren die de overlast veroorzaken: ,,Misschien wel het moeilijkste deel dat om een eigentijdse aanpak vraagt. Het is namelijk niet een kwestie van een op zichzelf staand groepje. Dat heeft een aanhang, er zit een netwerk omheen."

De namen en 'het zwarte Golfje' waren al bij de politie en de gemeente bekend. Desalniettemin zijn er nog geen aanhoudingen verricht. ,,Eerst bekijken we altijd zorgvuldig alle informatie", aldus een woordvoerder van de politie. In de loop van de week wordt hierover meer bekend. Volgens Hans spreken we al over de 'derde generatie van deze jongens' bij wie problemen zijn. En de mensen van dit clubje hebben niet 'allemaal een Nederlandse achternaam'.

Burgemeester Fons Naterop was net ruim een maand waarnemend burgemeester toen Boxtel in januari werd opgeschrikt door een flinke vechtpartij op de Markt waarbij een andere groep Boxtelse jongeren - toen 'de Hollanders' genoemd - over de schreef ging. Naterop wil dan ook waken voor generalisering: er zijn verschillende groepen met zowel een Nederlandse als migratie-achtergrond die problemen veroorzaken. ,,Stel, je kan één zo'n groepje weghalen, dan heb je nog niet de onderliggende oorzaak te pakken. Andere generaties en mensen eromheen pakken het over. Dit soort problemen zie je natuurlijk niet alleen in Boxtel." Naterop vervolgt: ,,Dat er geen rem op zit en deze vorm van geweld 'gewoon' gebeurt, is voor mij een reden om te denken dat er meer achter zit. Dat wil ik boven tafel krijgen en proberen iets aan te doen. Want laat één ding duidelijk zijn. Dit kan en mag niet en het is Boxtel onwaardig." "

SAMENWERKING

Burgemeester Naterop voerde de voorbije maanden tientallen gesprekken met mensen die regelmatig met jongeren te maken hebben. Toevallig zijn deze week zogeheten werksessies in het gemeentehuis begonnen. Allerlei instanties zijn uitgenodigd om rondom het thema 'Opgroeien in Boxtel' beter de samenwerking te zoeken. Denk aan politie, welzijnsorganisatie ContourdeTwern, Brede Scholen Boxtel en instituten als verslavingszorg Novadic-Kentron. ,,Met als achterliggende gedachte: hoe kunnen we jeugd perspectief geven en voorkomen dat zij afglijden naar crimineel gedrag?", zegt hij. ,,Ik wil nu van de professionals horen wat zij ervan vinden." Ook jongeren zelf komen aan bod, aldus Naterop. ,,In de zomervakantie wordt alle informatie uit de meedenksessies geanalyseerd om er de rode draad uit te halen en te kijken hoe we dit met elkaar op gaan pakken. Dan kan je denken aan preventie, maar ook aan ondermijnende zaken, zoals drugs dealen en geweld."

Nog voordat hij in december afzwaait als waarnemend burgemeester, wil Naterop dat de eerste stappen rondom dit thema zijn gezet.

*Hans is een gefingeerde naam. Vanwege zijn veiligheid, is gekozen hem te anonimiseren. Zijn werkelijke identiteit is bekend bij de redactie.

In het dossier jongerenwerk belicht Brabants Centrum verschillende invalshoeken van deze overheidstaak. Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor allerlei zaken die eerst bij Rijksoverheid lagen, waaronder jongerenwerk. Naast geld besparen, moesten 'decentralisaties' de versnippering terugdringen. Zorg zou dichter bij de mensen komen te staan. De samenwerking tussen instanties kon bovendien eenvoudig worden verbeterd

OP DE ILLUSTRATIE: Kan het ook anders, vraagt onder meer illustrator Maarten Melis zich af. En zouden wellicht ook andere mensen het zonde vinden hoe het uitgaan op diverse momenten verloopt? (Illustratie: Maarten Melis).


B EN W BEANTWOORDT VRAGEN BALANS

'Ambities jongerenwerk groter dan menskracht en financiën'

Verruiming van openingstijden lijkt er voor jongerencentrum B-Town vooralsnog niet in te zitten. ,,De ambities zijn groter dan de menskracht en financiën. Bovendien zijn we nog in ontwikkeling", antwoordt het college van B en W van de gemeente Boxtel op schriftelijke vragen van politieke partij Balans.

De grootste oppositiepartij in de gemeenteraad stelde 21 mei een reeks schriftelijke vragen over het jongerenwerk. Onder meer over de openingstijden van B-Town, maar ook over een uitbreiding van het initiatief Wachtkamer. ,,Het initiatief om de Wachtkamer vaker open te stellen, moet vanuit de jongeren zelf komen", stelt het college. ,,Verruiming van de mogelijkheden is afhankelijk van de financiële mogelijkheden, de openingstijden van B-Town en beschikbare begeleiding."

TAAKGROEP JONGEREN

Opmerkelijk: politieke partij Balans stelde ook vragen over de 'Taakgroep Jongeren'. Het college zegt nu dat er 'geen naam gekoppeld is aan de overlegtafels'. Dat staat haaks op een eerder antwoord dat het college gaf over het jongerenwerk: daarin werd de naam 'Taakgroep Jongeren' wel degelijk genoemd: vier keer om precies te zijn (zie het document via de link https://bit.ly/2L3hv1L).

Waarom dit een belangrijk item is, heeft te maken met de samenwerking tussen de verschillende partijen die betrokken zijn met het jongerenwerk: de gemeente zelf, de professionals van R-Newt (de jongerenafdeling van welzijnsorganisatie ContourdeTwern) en de professionals van Buurtsport (Brede Scholen Boxtel). Samenwerking was het sleutelwoord in de beleidsnotitie Jongerenwerk van wethouder Marusjka Lestrade uit 2017. Simpel gezegd: als de verschillende partijen meer gaan samenwerken, kan het jongerenwerk beter, efficiënter en aan meer zaken werken. ,,Het Jongerenteam moet als één multidisciplinair team gaan functioneren", schrijft dat beleid dan ook voor.

Als het gaat om jongerenwerk, leek dat team er te zijn met de Taakgroep Jongeren, zo bleek uit antwoorden van het college op vragen van SP Boxtel in september 2018. Die zou dan bestaan uit jongerenwerkers van B-Town en R-Newt en de buurtsportcoaches. Nu stelt het college dat er 'overlegtafels' zijn tussen B-Town, R-Newt en Brede Scholen Boxtel (Buurtsport). De gemeente is gevraagd welke van de twee antwoorden van het college nou klopt. Een woordvoerder liet weten daar volgende week op terug te komen.

Na eerdere kleinere samenwerkingen en verbeterd contact tussen de jongerenwerkers van de diverse organisaties, komt er binnenkort een eerste echte gezamenlijke activiteit tot stand tussen jongerenwerk en BSB voor basisschoolkinderen. Meer daarover wordt later bekend.