Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FEESTELIJK ONTVANGST IN PARK STAPELEN

'BoeL' trakteert processielopers

Voor het eerst werden deelnemers van de Heilig Bloedprocessie na afloop feestelijk ontvangen in kasteelpark Stapelen. Omlijst door leuke muziek was het in en rondom spiegeltent Bon Salon zondagmiddag en -avond een gezellig treffen van vrijwilligers. En de film die Theo van den Aker jr. en Maarten Melis maakten over de ommegang, oogstte er veel bijval. Velen vonden het initiatief van stichting BoeL prachtig. ,,Nu is er eindelijk gelegenheid om een keertje uitvoering na te praten in een gezellige ambiance", sprak een van de tweehonderd deelnemers die zich aanmeldden.

Het is 95 jaar geleden dat een van de Heilig Bloeddoeken vanuit het Belgische Hoogstraten terugkeerde in Boxtel. Na decennia lang soebatten stemden de Vlamingen, die zich sinds de Reformatie over de relikwieën ontfermden, daarmee in. Op het altaarlinnen zijn rode spatten te zien, nadat een priester in de veertiende eeuw tijdens de mis witte wijn morste. Voor gelovigen een bewijs dat tijdens de consecratie de wijn daadwerkelijk verandert in het bloed van Christus. De corporale altaardoek werd in juni 1924 opgehaald en met een grootse ceremonie rondgedragen en naar de Sint-Petrus gebracht. Die middeleeuwse kerk werd in 2013 vanwege de verering van het Heilig Bloed tot basiliek verheven. Twee jaar later kreeg de processie nationale erkenning doordat deze werd toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

De inzet van de mensen achter de schermen en van hen die meelopen in de stoet, verdiende na 95 jaar wel een feestje, vonden Elly en Jet Matthijsen en René Cijffers. Het drietal vormt het bestuur van de lokale stichting BoeL die zich ten doel stelt de Brabantse cultuur te verrijken en te stimuleren. In afgelopen jaren werden al diverse projecten op het gebied van muziek, literatuur en kleinkunst op touw gezet.

BoeL hecht veel waarde aan de gebruiken rond het Heilig Bloedwonder. ,,Het is een evenement met de geur van wierook, verwijzend naar het rijke Roomse leven van weleer. Maar het is niet alleen religieus, het hangt samen met een heel stuk Boxtelse cultuur en geschiedenis. Daar mogen we met z'n allen best trots op zijn. Het is goed dat we als Boxtelaren beseffen hoe rijk ons dorp is aan mooie initiatieven en tradities", stelde Elly Mathijssen eerder in deze krant. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding