Afbeelding
Foto: Cor van Beers eigen collectie

BILJARTER WIL SPIERZIEKTEN BIJ KINDEREN VERSLAAN

Etmaal driebanden voor goed doel

Liempdenaar Cor van Beers (52) staat binnenkort 24 uur aan een stuk aan een van de biljarttafels bij 't Ivoor in Boxtel. Hij wil in een etmaal zoveel mogelijk geld bij elkaar spelen voor Spieren voor Spieren. En de missie van de stichting, alle spierziekten bij kinderen verslaan, daarmee ondersteunen.

Zijn subdoel is ook helder: de 24 tegenstanders in de spelsoort driebanden die hij tussen vrijdag 28 juni 13.00 uur en zaterdag 29 juni 13.00 uur tegenover zich krijgt aan het biljartlaken, te verslaan.
,,Bijzaak natuurlijk, dat laatste", lacht Van Beers. ,,Het gaat me om het goede doel. Waarom Spieren voor Spieren? Mijn zus heeft een spierziekte en dus maak ik van nabij mee wat dat betekent. De keuze was daarom niet zo moeilijk. Uiteindelijk koos ik voor Spieren voor Spieren omdat spierziekten er met name bij kinderen inhakken."
Van Beers kreeg de biljartsport met de paplepel ingegoten: zijn vader was een verwoed speler. Als jongen oefende hij op het kleine biljart bij de buren en op vijftienjarige leeftijd stond hij aan de tafel bij café 't Huukske in Liempde. ,,Mooi spel, al ben ik nooit een Dick Jaspers of zo geworden. Maar biljarten fascineert me wel; ik wil nog steeds beter worden."

GUINNESS

Maar waarom toch één etmaal aan een stuk? ,,In het verleden liep ik al eens met plannen rond om nog veel langer te spelen. Wilde ik in het Guinness Book of Records komen. Maar joh, daarvoor moet je een hele week zowat aan een stuk biljarten. Een keer iets doen en dan vooral voor een goed doel, bleef me wel bezig houden. Eindelijk komt het er nu dus van."
Dat gebeurt bij 't Ivoor, een van de vier verenigingen waarvan Van Beers lid is. Hij heeft inmiddels het lijstje met 24 tegenstanders voor een uur rond. Onder hen één vrouw: Monique Drost, ook lid van 't Ivoor, is vrijdagavond om 19.00 uur zijn tegenstander. Voorzitter Wim Bekkers van de club met meer dan honderd leden opent het bal vrijdagmiddag voor de eerste partij driebanden in Biljartcentrum Boxtel aan de Voetboog. Van Beers is vooral zelf op zoek gegaan naar tegenstanders. ,,Zoals teamgenoten van mijn club bij het Wapen van Liempde en van bij 't Ivoor natuurlijk. En ik ben begonnen met mensen zoeken voor de nacht. Als die eenmaal is gevuld, komt de rest wel goed, was daarbij mijn gedachte."
Inmiddels zijn de eerste donaties binnen en zijn er al meer dan tien shirtsponsors gevonden. ,,Het loopt al lekker, maar er moet natuurlijk nog meer bij", hoopt Van Beers. ,,Tijdens het evenement staat er een donatiepot, ik hoop dat de bezoekers daar geld in stoppen. En er is ook een barakwedstrijd met leuke prijzen. Bovendien draagt 't Ivoor bij met de helft van de baromzet en dat is ook erg mooi."
Mensen die willen doneren voor de actie van Cor van Beers voor Spieren voor Spieren kunnen dat doen op rekeningnummer: NL09 RBRB 0709966830.

FOTO BOVEN: Cor van Beers gaat een sportieve uitdaging aan voor Spieren voor Spieren: een etmaal biljarten tegen 24 tegenstanders. (Foto: eigen collectie).

VOETBALPROF TIJDELIJK NAAR ARNHEMSE CLUB

PSV verhuurt Obispo aan Vitesse

MARC CLEUTJENS

Voetballer Armando Obispo (20) verruilt PSV komend seizoen voor Vitesse in Arnhem. Dat heeft de Eindhovense eredivisieclub gisteren bekendgemaakt. Obsipo maar kwam afgelopen competitie weinig aan spelen toe en wordt voor één seizoen verhuurd.

In januari 2018 maakte Obispo de overstap naar de A-selectie van PSV. Daarvoor kwam de linksbenige verdediger uit voor Jong PSV, waarmee hij een groot aantal wedstrijden speelde in de Jupiler League, de huidige Keuken Kampioen Divisie. Hij was vaak aanvoerder van dit team.

Ondanks lovende kritieken slaagde Obispo er afgelopen seizoen niet in een basisplaats af te dwingen in het team van coach Mark van Bommel. Onder diens voorganger Phillip Cocu kwam de Boxtelaar tot twee wedstrijden. Zijn eredivisiedebuut maakte hij in de thuiswedstrijd tegen VVV Venlo.

Hoewel Obispo deze week nog medisch gekeurd moest worden, leek de overstap naar Vitesse een formaliteit. Gistermiddag bevestigde PSV de transfer. Omdat de getalenteerde verdediger in Eindhoven weinig speelminuten maakte, wordt hij voor één seizoen verhuurd aan de Arnhemmers. Volgens De Telegraaf wilde Vitesse de Boxtelaar het liefst kopen, maar daar ging de Eindhovense club niet mee akkoord.

Eindhovens Dagblad meldde deze week dat het gebrek aan speelminuten bij PSV alles te maken heeft met de nieuwe regels in de Keuken Kampioen Divisie. Omdat Obispo reservespeler was bij de hoofdmacht van PSV, mocht hij niet in actie komen bij Jong PSV. Die regels veranderen komend seizoen, maar bij Vitesse kan de verdediger ervaring opdoen op het hoogste niveau.

Obispo begon zijn voetballoopbaan op jonge leeftijd bij LSV in Lennisheuvel en kwam daarna één seizoen uit voor ODC. In 2006 maakte hij de overstap naar PSV. Zijn contract in Eindhoven loopt tot 2021.

OP DE FOTO: PSV verhuurt Armando Obispo uit Boxtel voor één seizoen aan de Arnhemse club Vitesse. (Foto: PSV).


Lezing over landgoederen in Het Groene Woud

Op uitnodiging van Natuurwerkgroep Liempde (NWG) verzorgt Thijs Caspers een lezing over landgoederen in Het Groene Woud. Dat doet hij donderdag 27 juni van 20.00 tot 22.00 uur in Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23.

Caspers heeft alle Brabantse landgoederen, waaronder Velder in Liempde (foto), bezocht en daar een boek over geschreven. Weinig streken in Noord-Brabant kennen zoveel landgoederen als Het Groene Woud. Veel daarvan dateren al uit de middeleeuwen. Hun eigenaren ontvluchtten er de stank en de drukte van de stad. Haanwijk, Maurick en Zegenwerp zijn hier voorbeelden van.

Andere landgoederen ontstonden in de negentiende en twintigste eeuw; ze werden gesticht door gefortuneerde industriëlen uit Tilburg en Eindhoven en doen in rijkdom niet onder voor de oudere domeinen. Caspers' lezingen staan bekend om hun levendigheid. De presentatie is gratis toegankelijk.

EXCURSIE EINDHOVEN

NWG houdt zondag 23 juni een excursie naar Groendomein Wasven in Eindhoven. Dat is een heemtuin in de vorm van een landbouw- en natuurgebied dat zo'n zes hectare groot is. Mensen die willen deelnemen aan de excursie dienen zich om 09.00 uur te verzamelen bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23.

Liempde

Vernieling De Scheeken

Een man die verdacht wordt van vernielingen in het Liempdse natuurgebied De Scheeken heeft zich vrijdag gemeld bij de politie. Op basis van camerabeelden werd geconcludeerd dat de persoon schade toebracht aan een van wildroosters. Via het opsporingsprogramma Bureau Brabant werden eerder die week beelden vrijgegeven van het incident. De toedracht van de vernieling is onbekend.

Afbeelding
Afbeelding