Afbeelding
Foto:

MAAK KENNIS MET LIEMPDSE JONGEREN DIE SMACHTEN NAAR HUIZEN

'Jeugd overgeslagen bij woningbouw'

PÅL JANSEN

Diverse jongeren in Liempde zitten te springen om een betaalbare woning. Dinsdag 25 juni is er in restaurant Het Hof aan de Nieuwstraat een informatieve bijeenkomst over woningbouw in het dorp. Stel dat alle huidige plannen worden uitgevoerd, dan moet er volgens de visie van de gemeente Boxtel ergens in het dorp ruimte gevonden worden voor nog eens 140 woningen. In hoeverre houden jongeren hoop op een plekje in hun dorp? Brabants Centrum sprak drie jeugdige woningzoekers.

Stephanie Smetsers (26), onder meer bekend als drogist van Bewust Beter, spreekt klare taal: ,,Wij worden als jongeren altijd overgeslagen in het dorp." Ze wijst op onder meer de seniorenwoningen in de pastorietuin: ,,Voor jonge mensen is het lastig om aan een huis te komen: die hebben het nodig."

ONDER WATER

De Liempdse ondernemer wil samen met haar vriend een huis kopen. ,,Met z'n tweeën is het budget tussen de 225.000 en 275.000 euro", zegt ze. Een hogere hypotheek is mogelijk, maar ze heeft geleerd van de vorige crisis: ,,De huizenprijzen zijn zo belachelijk hoog. Als die prijzen weer omlaag schieten... je huis moet niet onder water komen te staan."

Hypotheekadviseur Viisi bracht deze week naar buiten dat 42 procent van de jongeren momenteel afwacht met het aanschaffen van een huis. Die groep verwacht in de toekomst dalende huizenprijzen. En nog eens 20 procent heeft angst om overboden te worden. Dit op basis van een steekproef onder ruim duizend jongeren tussen de 22 en 35 jaar. Consultancybureau IG&H meldde medio mei dat er 69.000 hypotheken werden verstrekt in het eerste kwartaal van 2019, 14 procent minder dan het jaar ervoor.

Ronald Martens (28) wil in zijn eentje een huis kopen. Ter indicatie: de goedkoopste koopwoning in Liempde, kost 485.000 euro volgens Funda. Ronald: ,,Mét hulp van mijn ouders zou mijn hypotheek uitkomen op rond de twee ton."

Martens deed op humoristische wijze tijdens de kolderzitting op carnavalszondag in maart zijn beklag bij wethouder Peter van de Wiel over de duurzaamheidsambities van Boxtel. Echter, met serieuze ondertoon. Woningen moeten immers gasvrij en energieneutraal opgeleverd worden, dus zijn ze duurder in aanschaf. Martens: ,,Welke rol met betrekking tot duurzaamheid speelt Liempde nou in Nederland?" Voor Stephanie en Martens, die al zo'n vier jaar naar een eigen huis zoeken, is het de vraag wat de bouwplannen straks doen op de lokale woningmarkt. Stephanie: ,,Voor senioren wordt er gebouwd, maar die komen uit grote woningen: starters hebben er niks aan."

WACHTEN

Door het wachten, zien Martens en Smetsers hun dorpsgenoten verhuizen naar Boxtel of de stad terwijl ze wel in Liempde willen blijven. Onder hen Tim Peijnenburg (29), die net een nieuw huis heeft gekocht in Boxtel. ,,Ik heb tot vier jaar geleden ook gehuurd (bij de woonstichting - red.), maar dan moet je ook vier of vijf jaar staan ingeschreven. Mijn inmiddels ex-vriendin en ik dachten over nieuwbouw, maar het duurde erg lang voordat er iets van de grond zou komen."

Of er dinsdag 'witte rook' zal zijn na de bespreking in restaurant Het Hof is nog de vraag. Stephanie: ,,Om eerlijk te zijn verwacht ik weinig van de nieuwbouwplannen. Het beste is gewoon even wachten, denk ik. Dan verdien je wat meer, krijg je een hogere hypotheek en kan je in het dorp zelf iets kopen." Tim hoopt na enkele jaren terug te kunnen keren: ,,Ik heb alles in Liempde: familie, vrienden, sport. Over een paar jaar, wellicht met partner, wil ik er weer wonen. Het is haast onmogelijk om in het dorp iets alleen te kopen."

OP DE FOTO'S: Stephanie Smetsers en vriend Roel (linksboven), Ronald Martens (rechtsboven) en Tim Peijnenburg zijn slechts enkele jongeren die dolgraag in Liempde willen wonen. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding