Muziek én culinaire hapjes uit alle delen van de wereld. Dat vormen de ingrediënten van de jaarlijkse Bazaar in het Boxtelse wandelpark Molenwijk. Het evenement beleeft zondag 23 juni zijn achttiende editie. (Foto: Annelieke van der Linden, 2017).
Muziek én culinaire hapjes uit alle delen van de wereld. Dat vormen de ingrediënten van de jaarlijkse Bazaar in het Boxtelse wandelpark Molenwijk. Het evenement beleeft zondag 23 juni zijn achttiende editie. (Foto: Annelieke van der Linden, 2017). Foto: Annelieke van der Linden

WANDELPARK MOLENWIJK ZONDAG 23 JUNI VOL MUZIEK EN KRAAMPJES

Culturen ontmoeten elkaar op de Bazaar

HENK VAN WEERT

Een laagdrempelig ontmoetingsfeest voor mensen met uiteenlopende culturen. Dat is het idee achter Bazaar Boxtel die zondag 23 juni van 11.00 tot 18.00 uur wordt gehouden in park Molenwijk. En die opzet moet zo blijven, vindt de organiserende stichting. ,,Er zijn mensen die vinden dat de Bazaar grootser opgezet moet worden en meer dan één dag moet duren. Maar wij houden het liever zoals het nu is. Een gezellig evenement voor alle leeftijdscategorieën", zegt voorzitter Michel Verhoeven.

Verhoeven is in zijn nopjes met de artiesten die optreden tijdens Bazaar Boxtel. ,,We denken dat we voor elk wat wils hebben. Voor jongeren, maar ook voor ouderen. Muziek in allerlei genres. De Marokkaanse band Dakka Afrah bijvoorbeeld, maar ook Nusodia, een groep die afrobeat uit Burkina Faso ten gehore brengt. En wat te denken van reggae door Fijabhorn", glundert de voorzitter van het multiculturele festival.

Maar het is niet louter buitenlandse muziek die komende zondag het lommerrijke wandelpark in Boxtel-Noord vult. ,,We zijn heel blij dat ook lokale vocalisten het podium betreden. Joia Rath, Fenne van Wuijstwinkel en Harry Hendriks laten van zich horen, net als Angela's Project." Bovendien treedt De Band Van Vanavond op: zeven ervaren Boxtelse muzikanten die in de loop van de jaren in diverse samenstellingen hun sporen verdienden. Leadzangeres is Ingeborg Melis.

LEKKERNIJEN

Maar bezoekers van de Bazaar vinden naast muziek nog veel meer van hun gading. Een groot aantal mensen brengt internationale gerechtjes aan de man en er staan volop marktkramen waar leuke artikelen te koop zijn. Kinderen kunnen spulletjes verkopen op een rommelmarkt. ,,Bovendien willen we vanaf nu stichtingen en organisaties die zich inzetten voor hulp aan ontwikkelingslanden extra aandacht geven. Zij krijgen de mogelijkheid zich nadrukkelijk te presenteren tijdens de Bazaar", vertelt Verhoeven. Die is in zijn nopjes dat Trudie Naterop de rol van Christel Buijs over heeft genomen als beschermvrouwe. ,,Net zoals haar man Fons tijdelijk burgemeester is, neemt Trudie haar rol ook als interim op. Maar dat doet zij met verve, hebben we als bestuur de laatste maanden gemerkt. Op enthousiaste wijze stroopt ze de mouwen op om zaken aan te pakken. Daar zijn we blij mee."

ADOPTIEBEDRIJVEN

Het wegvallen van de hoofdsponsor was voor het stichtingsbestuur wel een tegenvaller zegt Verhoeven, maar met het aantrekken van bedrijven die de Bazaar adopteren, hoopt hij toch het evenement financieel sluitend te krijgen. Het Bossche Baril Coatings van Boxtelaar Geert Duijghuisen is zo'n adoptiebedrijf. Niet verwonderlijk, want Duijghuisen was van 2009 tot 2015 voorzitter van het Bazaarbestuur. ,,Het is belangrijk dat de continuïteit van de Bazaar wordt gegarandeerd. Want het is en blijft hard nodig om verschillende culturen met elkaar te blijven verbinden én elkaars eet-, dans- en muziekcultuur te leren kennen en waarderen." In de ogen van Duijghuisen slaagt de Bazaar er nog altijd in om die verbinding en ontmoeting tussen mensen met verschillende achtergronden tot stand te brengen. ,,Maar het blijft een uitdaging iedereen daarvoor te interesseren. Diversiteit van het programma is daarvoor ook in de toekomst noodzakelijk, met maximaal respect voor elkaars gebruiken." Duijghuisen roept Boxtelse werkgevers op ook adoptiebedrijf te worden. ,,Zij hebben immers mensen uit diverse culturen in dienst."

Ook café 't Hart van Boxtel heeft het evenement geadopteerd. Uitbater William van Dinther: ,,Daarover hoefden mijn vrouw Riekske en ik niet lang na te denken. Wij verkopen al jaren dranken tijdens de Bazaar. Het is een prachtig evenement en park Molenwijk is een fantastische locatie. Wel een plek zonder voorzieningen en dat vergt veel inspanningen, maar uiteindelijk wordt het toch een geweldig feest met een dansende menigte en heel gave muziek." Van Dinther vindt het ook bijzonder dat hij in het publiek van de Bazaar jongeren aantreft uit het uitgaansleven op de Markt, waar zijn café is gevestigd. ,,Die tref je dan samen met hun familie en zo leer je ze op een heel andere manier kennen."