Afbeelding
Foto:

JEUGD ONTDEKT MET GROOTOUDERS DE NATUUR OP VRILKHOVEN

Met opa en oma speuren naar beestjes

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Jeugdnatuurwacht, Natuurwerkgroep Liempde en imkervereniging De Honingbij organiseerden zaterdag een opa- en omadag. Kinderen trokken samen met hun grootouders de natuur in. Op een stuk privégrond in de buurtschap Vrilkhoven ontdekten de deelnemers van alles over insecten, vogels, bomen en waterbeestjes.

Het is een stukje paradijselijke natuur waar de deelnemers aan de opa- en omadag terecht kwamen. Prachtige oude bomen, een grote waterplas, wilde bloemen: het is bijna onvoorstelbaar dat dit stukje natuur nog niet ontdekt is door recreanten.

En dat is volgens eigenaar Jo ook precies de bedoeling. ,,Het is een terrein dat niet openbaar toegankelijk is", vertelde hij. ,,Maar om het zo open te stellen tijdens een speciaal evenement, dat doe ik uiteraard graag." De Liempse eigenaar is dagelijks aanwezig in zijn kleine natuurgebied, want het onderhoud kost flink wat tijd. ,,Maar ik geniet ervan hoe alles groeit en bloeit."

NIET ACHTERBLIJVEN

Het idee voor een opa- en omadag is afkomstig van natuurwerkgroepen elders die zoiets al langer organiseren. ,,Wij konden natuurlijk niet achterblijven", meldde Ton Popelier van de Natuurwerkgroep Liempde lachend. ,,Het is hartstikke leuk voor de kinderen om samen met hun grootouders de natuur te ontdekken. Zeker als dat stukje natuur normaal gesproken niet toegankelijk is."

De vele vrijwilligers gaven informatie over allerlei onderwerpen die met natuur te maken hebben. Zo gaf Karel Voets uitleg over boomsoorten zoals hazelaars en elzen. ,,En er staan hier prachtige wilgen, erg indrukwekkend", vond de Liempdenaar. Een stukje verderop vertelde Bernadette Roestenburg van alles over diverse insecten en vlinders. Maar vooral het wespennest zorgde voor veel bekijks. ,,Het lijkt net karton hè. Niemand verwacht dat het zo licht is", zei ze.

SMULLEN

De imkervereniging had een grote bijenkast meegenomen én verse honing om te proeven. Joep wilde graag weten hoe de honing nou eigenlijk gemaakt wordt. ,,De bijen halen nectar uit een bloemetje en brengen dat naar de kast. Uiteindelijk wordt dat de honing", zo luidde de uitleg. De jongen hoorde het eigenlijk amper; hij smulde liever van de geurige, stroperige lekkernij.

DREK

Siem (10) en Saar (bijna 7) van den Langenberg kwamen samen met opa Rens en oma Hennie naar Vrilkhoven. ,,We hebben waterbeestjes gevangen", vertelde Siem vrolijk. ,,Ik heb geleerd dat je goed tussen de drek dat uit de vijver komt moet zoeken, want vaak zitten daar juist mooie beestjes in." Siem is een echte natuurliefhebber en is ook lid van Jeugdnatuurwacht. ,,Ik vind vooral vogels heel interessant." Zusje Saar houdt ook wel van wandelen, maar niet zo erg als haar broer. ,,Vandaag vind ik het wel heel leuk. Ik heb hier best veel geleerd."

FOTO BOVEN: Kleinkinderen ontdekken met hun grootouders de natuur in Vrilkhoven. De organisatie was in handen van Natuurwerkgroep Liempde. (Foto: Peter de Koning).


Liempdenaren verwelkomen nieuwe inwoners

Nieuwe inwoners worden in Liempde jaarlijks verwelkomd door het Dorpsberaad. Morgen, vrijdag 21 juni start de ontvangst om 18.00 uur in multifunctioneel centrum De Serenade aan de Oude Dijk 117.

Tijdens de bijeenkomst krijgen de mensen die afgelopen jaar naar Liempde zijn verhuisd, een korte presentatie over het verleden en heden van het dorp. Dit onder genot van een kop soep.

VUURPUT

Na de presentatie in De Serenade, strijkt het gezelschap om 20.00 uur neer bij café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein, waar traditiegetrouw de vuurput wordt ontstoken. Er is een barbecue en er kan nader kennisgemaakt worden met het verenigingsleven. Voor eventuele vragen kunnen mensen contact opnemen met de organisatoren via e-mail: info@dorpsberaadliempde.nl.


KÈK LIEMT HOUDT BIJEENKOMST OVER CARE

Archeologisch 'puttenproject' barst los in Liempdsen Herd

Heemkundevereniging Kèk Liemt houdt maandag 24 juni een informatiebijeenkomst over CARE, het archeologieproject dat op zaterdag 6 en zondag 7 juli losbarst in Liempde. Voor deze internationale studie, die onder meer door de Universiteit van Amsterdam wordt uitgevoerd, worden deelnemers voor even archeoloog in eigen dorp. En zij kunnen daarmee van onschatbare waarde zijn: over Liempde bijvoorbeeld is van vóór 1850 nog niet zoveel bekend...

Voor CARE gaan inwoners zelf proefputjes graven van één bij één meter en tachtig centimeter diepte. Doel: mooie archeologische vondsten in eigen dorp doen, deze beschrijven en de informatie te ter beschikking stellen aan het onderzoek. Dit gebeurt onder professionele begeleiding van onderzoekers. Maar er is ook een sociale component: mensen leren met elkaar over hun dorpsgeschiedenis.

Door in verschillende plaatsen in Europa dit archeologisch onderzoek uit te voeren, moeten de onderzoekers van CARE uiteindelijk een beeld kunnen schetsen van de ontstaansgeschiedenis van kleine Europese kernen.

UIT DE DOEKEN DOEN

Hoe het project precies in zijn werk gaat, wordt maandag 24 juni vanaf 19.30 uur in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd uit de doeken gedaan. Mensen kunnen gratis meedoen aan CARE, dat in deze regio de naam 'Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud' draagt. Archeologen in spe kunnen zich aanmelden via e-mail: info@kekliemt.nl.

CARE staat voor Community Archaeology Rural Excavations. Daarin werkt een team van zeker tien tot vijftien onderzoekers van onder meer de UvA in deeltijd aan het project. In het verschijningsgebied van deze krant worden op later tijdstip ook Gemonde, Esch en Boxtel betrokken bij CARE.

FOTO LINKS: Voorzitters Arnold van den Broek (rechts) en Els Vissers van respectievelijk de stichting en de heemkundevereniging Kèk Liemt zijn klaar voor CARE. Maandag 24 juni is de eerste informatiebijeenkomst. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding