Afbeelding
Foto: Dik Bol

NA VANAVOND LIGT DE BAL BIJ DE GEMEENTE

Stichting Stationsstraat toont herinrichtingsplan

JAN HERMENS

Stichting Toekomst Stationsstraat heeft een plan ontwikkeld voor herinrichting van de Stationsstraat. Het deel tussen de Rabobank en de Zwaanse Brug krijgt daarin prioriteit. Wat het plan precies inhoudt, presenteert ze donderdag 20 juni vanaf 19.30 uur in Rabobank Boxtel. Die avond draagt de stichting het ontwerp over aan de gemeente, die verantwoordelijk is voor de uitvoering.

Landschapsarchitect Edith Kolkman heeft de ambities en wensen van het burgerinitiatief omgezet in een herinrichtingsontwerp.

Dik Bol namens Stichting Toekomst Stationsstraat: ,,Het oostelijk deel van de Stationsstraat is aan een metamorfose toe. We hebben ook ideeën over het westelijk deel en het Zwaanse plein, maar we kunnen niet alles tegelijk aanpakken. De Stationsstraat maakt deel uit van de zogeheten economische as en is een aanlooproute naar het centrum. De bestrating ligt er nogal matig bij en de veiligheid voor fietsers en voetgangers laat te wensen over. Draaiende vrachtauto's hebben de lijngoot kapot gereden en klinkers scheef gereden."

Helemaal autovrij wordt de straat niet volgens het herinrichtingsplan. Bol: ,,Hulpdiensten moeten de straat in kunnen. Daarnaast parkeren aanwonenden hun auto's op privé-terrein. Hun huizen zouden onbereikbaar worden met de auto als de straat afgesloten zou worden voor gemotoriseerd verkeer."

Auto's mogen er dus wel rijden, maar zijn niet gewenst in dit deel van de economische as. Ze krijgen een smalle middenbaan tot hun beschikking, waar geen ruimte is om te keren. Parkeren was al verboden in het oostelijk deel van de Stationsstraat, maar gebeurde volgens de stichting wel. ,,Rijbaan en trottoir willen we met stoepranden duidelijk van elkaar scheiden. De stoep is bedoeld voor voetgangers, niet voor fietsers. Parkeren mag er beslist niet."

Voor laden en lossen bestaan nu al specifieke plaatsen bij de Rabobank en Meneer Van Dommelen. ,,Chauffeurs moeten vanaf die locaties met rolcontainers goederen bij de winkels bezorgen." Particulieren en bedrijven dienen hun afval naar het eind van de straat te brengen, waar de vuilniswagen het ophaalt.

BOMEN

Op het pleintje voor de Rabobank, waar de markante boom die er stond dit jaar is gekapt, komen drie valse Christusdoorns terug, zo is de bedoeling. Bol: ,,Bomen zijn mooi, gaan hittestress tegen en nemen CO2 op. Waar mogelijk is dan ook groen in het ontwerp ingevoegd. We hebben goed nagedacht over geschikte boomsoorten. Toevallig kwam een gemeente-ambtenaar onafhankelijk van ons met dezelfde boom op de proppen. De valse Christusdoorn is geschikt voor plaatsing in de bebouwing."

De karakteristieke kromming van de Stationsstraat komt in het herinrichtingsontwerp duidelijk naar voren door de lijnen van de rijbaan en de plaatsing van lichtmasten. ,,De bestrating krijgt geen al te opvallende kleur. Blikvangers van de straat zijn meerdere fraaie gevels. In het plan is belichting opgenomen die bijzondere ornamenten onder de aandacht moet brengen."

De presentatie van vanavond is vrij toegankelijk. Bol: ,,We dragen ons werk over aan de gemeente. De uitvoering ligt in handen van de bestuurders. Wanneer de schop precies de grond in gaat, durf ik niet te voorspellen. Wij hopen dat de straat in 2020 wordt aangepakt."

FOTO ONDER: De bestrating is op diverse plekken verzakt. Hierdoor blijft er na een fikse regenbui veel water op straat staan. (Foto: Dik Bol).

Stankoverlast Vion: Meeruikend Boxtel?

Vorige week heeft burgemeester Naterop tijdens de raadsvergadering mijn 'Zwartboek Stapelen' ontvangen; een bundeling handtekeningen en klachten van bewoners betreffende stank- en geluidsoverlast, veroorzaakt door varkensslachterij Vion. Samen met werkgroep La vie en rose zet ik me in voor een schoon en gezond leefklimaat in mijn dorp. De tijd van slikken (in dit geval snuiven) is voorbij. Lang genoeg aangepast!

Wij hebben de gemeente gezegd dat we eerst willen dat er iets aan de overlast gedaan wordt alvorens ze Vion haar vergunning tot uitbreiding/verbouwing verleent (waar overigens nog tot 27 juni een zienswijze tegen ingediend kan worden.)

Ik woon zelf ook op Stapelen, dat op zo'n 150 meter afstand van Vion ligt dus ik zit samen met mijn medehuurders al vele jaren op de 'eerste rang' qua geurbeleving. In de nieuwsbrief van Vion die vandaag in mijn brievenbus lag lees ik als direct omwonende weinig geruststellends: 'De toekomstige uitbreiding zorgt niet voor meer geuroverlast; Met verdere geurafsluitende maatregelen verwachten wij de geuroverlast verder te verminderen; Er start een onderzoek om de geuroverlast verder te beperken'. Niet bepaald vertrouwenwekkend. En dan is er nog de aanhoudende, brommende geluidsoverlast die dag en nacht op de achtergrond doorklinkt. Betekent meer koelinstallaties nog meer geluidsoverlast dan we nu al ervaren?

Inmiddels heeft de gemeente aangegeven dat de insteek van het toekomstige onderzoek moet zijn dat Boxtel Vion niet meer ruikt. Dat is toch echt wat anders dan 'niet meer geuroverlast', 'geuroverlast verminderen en verder beperken'.

Wij willen hier op Stapelen gewoon helemaal geen indringende kadaverstank meer ruiken. En andere omwonenden en treinreizigers ook niet. Meewerkend Boxtel, ik doop jullie bij deze om tot meeruikend Boxtel. Richt uw neus dezelfde kant op als die van uw burgers en onderneem actie om dit vuile varkentje te wassen.

Dan is de hamvraag: hoe snel is Boxtel stankvrij?

        MIRJAM HENKEN


Invalidentoilet (2)

Beste Martin,

Graag reageer ik hiermee op jouw ingezonden brief van vorige week. Dank dat je het een leuk evenement hebt gevonden bij de spiegeltent Bon Salon in het park van Stapelen. Echter, er staat wel degelijk een invalidentoilet vanaf de eerste dag pal achter de andere toiletwagen en dit wordt met regelmaat gebruikt. Met plezier welkom.

        WIM KETELAARS,
        Bon Salon Boxtel Vooruit