Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RAFAEL VAN DER WERFF WANDELT 120 KILOMETER MET VIERDAAGSE VOOR KIKA

'Geen enkel kind mag meer overlijden aan kanker'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Vier dagen lang dertig kilometer per dag lopen is al een ongelooflijke prestatie. Maar het wordt nóg specialer als je het doet om geld in te zamelen voor stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Toch is dat precies wat Rafael van der Werff (12) uit Boxtel gaat doen. Van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 juli doet de jonge Boxtelaar mee aan de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Speciaal voor alle kinderen die moeten vechten tegen kanker.

Het idee om mee te doen aan de Vierdaagse heeft Rafael samen met zijn moeder bedacht. Het was voor hem meteen duidelijk dat hij zich zou laten sponsoren om zo geld in te zamelen voor KiKa. ,,Op de basisschool waar mama werkt zijn drie kinderen die kanker hebben gehad", vertelt Rafael. ,,Een meisje is eraan overleden omdat er niet de juiste medicijnen voor haar waren. Dat mag gewoon niet gebeuren."

Om ervoor te zorgen dat er meer en betere geneesmiddelen komen om kanker te behandelen, wil Rafael graag geld inzamelen. ,,Mensen zeggen wel eens dat patiënten het gevecht hebben verloren. Maar het is geen gevecht dat je wel of niet kan winnen, je hebt daar geen invloed op. Als je kanker krijgt, heb je gewoon enorme pech. Het enige wat helpt zijn goede medicijnen en die zijn er niet altijd", zegt Rafael stellig.

GPS UITGEVALLEN

De leerling uit groep acht van basisschool De Spelelier heeft nog een ander doel: hij wil graag zichzelf prikkelen. ,,Ik houd wel van een beetje uitdaging", zegt hij lachend. En dat de tocht dat zal worden, is Rafael inmiddels wel duidelijk. Dertig kilometer is ver, zo ondervond hij tijdens het oefenen. ,,Ik heb de hele omgeving wandelend gezien. Een rondje Boxtel, Vught, Schaijk en een aantal keer in natuurgebied Maashorst. Ik vond dat vooral erg leuk, want je komt op veel mooie plekken. Wat de langste afstand is geweest? 33 kilometer. Dat was niet de bedoeling; de gps was uitgevallen."

Rafael heeft vooral veel zin in de Vierdaagse. Zijn moeder wandelt met hem mee als begeleider en hij verwacht veel supporters langs de route. Waaronder zijn oma en oudtante, die zelf ook enkele keren de Vierdaagse liepen. ,,Ze wonen in Friesland, maar hebben beloofd me te komen aanmoedigen", vertelt de Boxtelse wandelaar. ,,Ik denk dat dat me ook wel motiveert om de kilometers allemaal af te leggen. Hoe zwaar het ook zal zijn."

Via de website https://bit.ly/2MRhtfF kunnen sponsors zich aanmelden. Het streven was om minimaal 350 euro binnen te halen, maar inmiddels is het dubbele hiervan al binnen. ,,Dat had ik echt niet verwacht. Mijn moeder zei dat we misschien wel duizend euro konden ophalen, maar dat leek me echt te veel. Wie weet gaan we dat toch wel halen. Ik hoop het maar, want ik wil dat alle kinderen met kanker beter gemaakt kunnen worden. Kinderen mogen hier niet aan overlijden. Dat is gewoon niet eerlijk."

FOTO BOVEN: Rafael van der Werff (12) wandelt vier dagen achter elkaar dertig kilometer tijdens de Vierdaagse in Nijmegen om geld op te halen voor stichting KiKa. (Foto: Peter de Koning).


BLAISLIE EN ALBEGINA KLEIJZEN BEREIKEN HUN DOEL ONDANKS FIKSE TEGENVALLERS

Boxtelse meiden vechten zich naar de top van de Mont Ventoux

PÅL JANSEN

,,Ze hebben het gehaald", jubelde moeder Petra Kleijzen gistermiddag omstreeks drie uur aan de telefoon vanuit Frankrijk. Beide dochters Blaislie (13) en Albegina (15) hadden even ervoor de top van de Mont Ventoux bereikt. De fietsklim vormde de finale van een jeugdproject van De La Salle.

Het zag er circa drie weken geleden nog niet naar uit dat zowel Blaislie als Albegina de top zouden halen. De Boxtelse meiden gingen toen tijdens een trainingssessie hard onderuit in de buurt van Goirle. Daarbij belandden ze allebei in het ziekenhuis. Gekneusde ribben, schaafplekken, Albegina bleek zelfs een hartkneuzing te hebben.

SPANNEND

De arts oordeelde dat het na een paar weekjes rust veilig voor hen was om weer op de fiets te stappen. De zusjes lieten zich niet ontmoedigen door de valpartij: beiden stapten gisteren gewoon op de fiets. Petra: ,,Albegina had nog een beetje last van d'r ribben. Al denk ik dat het ook een beetje door de spanning kwam." Want spannend was het zeker voor ze, weet hun moeder te vertellen: ,,'t Is een behoorlijke klim hoor: ze gaan naar ruim negentienhonderd meter hoogte."

Het was koud aan de top en bovendien waaide het hard. ,,Blaislie is echt over haar grenzen heen gegaan. Ze moest eigenlijk pauze houden, maar ze zei: 'Ik moet door, ik moet door'", vertelt Petra. ,,Achteraf voelde ze zich niet goed, kreeg ze wat suiker. Maar tegelijkertijd was ze dolgelukkig, net als Albegina."

UITRUSTEN

Het groepsproject van jeugdzorginstelling De La Salle wordt uitgevoerd met een aantal buddy's die de jeugdige sporters ook fietsend bijstaan. Naast een aantal persoonlijke doelen, krijgen de deelnemers op deze wijze ook zelfvertrouwen mee en leren ze plannen. En vooral doorzettingsvermogen en leren omgaan met tegenslagen zijn belangrijke elementen. En daarover kunnen de Boxtelse zusjes meepraten. Het gesprek hierover volgt echter wel pas volgende week: beiden waren erg afgemat door de intensieve race en daarna al snel onderweg naar het hotel om uit te rusten.

FOTO RECHTS: De Boxtelse zusjes Blaislie en Albegina Kleijzen vochten zich gisteren, ondanks diverse tegenslagen, op puike wijze naar de top van de Mont Ventoux. (Foto: Petra Kleijzen).

Afbeelding