Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'REIS WEST-VIRGINIA KOST AARDIGE DUIT, MAAR IS HET WAARD'

Scouts naar World Jamboree in VS

Het kost flink wat geld, maar daar krijg je ook wel wat voor terug. Namelijk enkele kennismakingsweekenden, een unieke reis naar Amerika en een heleboel nieuwe vrienden: de World Jamboree. Vanuit de hele wereld komen scouts hier bij elkaar. Vanuit Scouting Boxtel reizen rond maandag 22 juli ook acht leden naar West-Virginia.

RENS VAN DEN ELSEN

Na anderhalf jaar voorpret en hard werken om de reis te kunnen betalen, staan zij nu op de drempel van hun once-in-a-lifetime avontuur. Ze zijn nog jong, tussen de veertien en zestien jaar. Maar allemaal hebben ze scoutingbloed door hun aderen stromen.

Toen de inschrijving voor de Wereld Jamboree (WJ) halverwege 2017 van start ging, waren Lotte van Boekel (16), Wietse Brouwer (15), Jur en Tijn Mestrom (14 en 16), Sven van Oosterhout (16), Wout Evers (16), Anne van der Aa (16) en Karlijn van Stekelenburg, allen uit Boxtel, er als de kippen bij. 'Dit willen we niet missen', was de gedachte.

Dat er een prijskaartje van zo'n 4.500 euro aan vastzat, was geen probleem. Dat geld sprokkelden ze de afgelopen achttien maanden bij elkaar door extra te werken, sponsorbijdragen, hier en daar een extra zakcentje van ouders of familie en door spullen te verkopen. Het geld is genoeg om alle kosten te dekken, ook het eten en de vlucht voor de Boxtelaren. Maar ze bekostigen daarmee ook een deel van de tickets voor scouts uit armere landen, zodat ook zij naar de WJ kunnen komen. ,,Dat is altijd de mooie scoutinggedachte die erachter zit en wij kunnen dit bedrag makkelijker bij elkaar krijgen dan anderen", vindt Wout.

LEKKERNIJEN

De acht Boxtelse scouts horen straks bij een groep van zo'n 680 Nederlandse deelnemers. In totaal worden tijdens het evenement ruim 45.000 scouts van over de hele wereld verwacht. Wout en Anne vertellen wat de WJ zo bijzonder maakt en hoe hun voorbereiding eruit zag.

,,Voordat de WJ überhaupt van start gaat, hebben we al een heleboel gedaan. Naast geld inzamelen, hebben we ook kennis gemaakt met onze medereizigers. Die zijn verdeeld over negentien troepen van zo'n 36 personen, dit is de groep waar je het meest mee optrekt", vertelt Anne. ,,Sinds januari 2018 hebben we al een aantal weekenden gehad waar we elkaar beter leerden kennen en we informatie kregen over wat ons te wachten staat en waar we aan moeten denken. Onlangs hebben we nog een kamp gehad waar alle Nederlandse WJ-deelnemers bij aanwezig waren (tijdens het Hemelvaartsweekend - red.). Iedere troep heeft een eigen naam, die verwijst naar Nederlandse lekkernijen. Zo zit ik samen met Tijn en Jur bij de Speculazen. Maar er zijn ook namen als Bossche Bollen en Stroopwafels", vervolgt Wout.

Het hele idee achter deze namen is dat iedereen een eigen badge heeft voor op het scoutinguniform. De sport is om zoveel mogelijk badges te bemachtigen tijdens de WJ, 'swoppen' (ruilen) wordt dat in scoutstermen genoemd. Wout: ,,Het moet zeker lukken om een paar Amerikaanse badges te bemachtigen, want via een groepsapp hebben we al contact met een patrouille uit dat land. Zij staan vlak bij ons op het kampterrein, dus contact is dan snel gelegd."

Het leggen van contacten en aangaan van nieuwe vriendschappen is wellicht nog wel de grootste reden voor de twee jonge Boxtelaren om aan de WJ deel te nemen. En omdat op de verschillende subkampen alle nationaliteiten door elkaar staan is het leren van de taal niet onbelangrijk. ,,We hebben al flink geoefend op ons Engels", zegt Anne trots. ,,Maar sommigen hebben er nog wel wat moeite mee, dus dat wordt nog spannend", zegt ze er grinnikend achteraan.

GRYLLS

De WJ zelf duurt tien dagen, van 22 juli tot 2 augustus, en wordt geopend door niemand minder dan survivalexpert Bear Grylls. Er zijn verschillende activiteiten zoals boogschieten, klimmen, mountainbiken en skaten op het gigantische kampeerterrein, dat qua grootte ongeveer te vergelijken is met de provincie Utrecht. Daarnaast zijn er culinaire en culturele ontmoetingen met scouts uit andere landen, worden er feestjes gehouden en leren de deelnemers nieuwe vaardigheden op allerlei gebieden zoals navigeren, knopen, programmeren, vliegen met een drone en sterrenkunde. Na deze ervaring gaan de scouts nog een aantal dagen het land in en brengen ze een bezoek aan onder meer Washington en New York. Maar het gaat voor de twee Boxtelse scouts vooral om de jamboree. Anne: ,,Hier hebben we bijna twee jaar op gewacht, dus ik ben echt heel enthousiast." Wout heeft echter nog een extra reden om te gaan: ,,Ik ga voor het eerst zonder mijn ouders weg, dat vind ik stiekem toch ook wel gaaf."

FOTO BOVEN: De Boxtelse scouts zijn klaar voor het internationale avontuur. Onder: Anne van der Aa (links) en Lotte van Boekel. Boven van links naar rechts: Wietse Brouwer, Sven van Oosterhout, Tijn Mestrom, Jur Mestrom en Wout Evers. Karlijn van Stekelenburg staat niet op de foto. (Foto: Peter de Koning).


Rectificatie

Het artikel over de cultuurverbinder van donderdag 13 juni op pagina 6 ('Ik probeer alles zo goed mogelijk af te sluiten') bevat een storende fout. In het verhaal staat dat raadslid Mariëlle Wijffelaars van D66 tijdens de raadsvergadering van dinsdag 11 juni vragen stelde aan het college over de voortgang van de projecten waar de cultuurverbinder bij betrokken is. Dat was echter fractievoorzitter Marria van den Hoven van INbox.

Tijdens het weekend van Hemelvaart hebben alle deelnemende scouts uit Nederland elkaar ontmoet voordat de grote reis gaat beginnen. Dit is de troep Speculazen met Tijn, Jur en Wout. (Foto: eigen werk).