Bijeenkomst over herstelplan Natte Natuurparel

Natuurmonumenten en Waterschap De Dommel houden donderdag 20 juni van 16.00 tot 20.00 uur een inloopbijeenkomst over het herstelplan Natte Natuurparel Kampina bij Boerderijterras Jacobushof, Middendreef 2 in Boxtel.

Natuurgebied Kampina wordt al meer dan honderd jaar beheerd door Natuurmonumenten. Vanwege de specifieke hydrologische situatie in de beekdalen en rond de vennen is de Kampina zelfs aangewezen als Natte Natuurparel en Natura 2000 gebied. De waterhuishouding in de Kampina staat echter al jaren onder druk waardoor de verdroging van de natuur een steeds groter probleem wordt.

Natuurmonumenten en Waterschap De Dommel zijn samen aan de slag gegaan om de waterhuishouding te herstellen. In het projectplan de Natte Natuurparel Kampina zijn maatregelen uitgewerkt die hiervoor zorgen. Ze moeten leiden tot verbetering van het leefgebied van bijzondere planten en dieren en bijdragen aan optimale waterveiligheid voor de omgeving.

Voordat het projectplan wordt vastgesteld door het bestuur van het Waterschap De Dommel, gaan de samenwerkingspartners met bewoners en andere geïnteresseerden in gesprek tijdens de inloopbijeenkomst.


Presentatie over landgoederen in Groene Woud

Thijs Caspers geeft donderdag 27 juni van 20.00 tot 22.00 uur een lezing over landgoederen in Het Groene Woud. Dat doet hij op uitnodiging van Natuurwerkgroep Liempde. De presentatie is in Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde.

Caspers heeft alle Brabantse landgoederen bezocht en er een boek over geschreven. Hij beschrijft daarin niet alleen de grandeur van de landgoederen, maar ook de persoonlijke drama's die er plaatsvonden. Weinig streken in Noord-Brabant kennen zoveel landgoederen als deze omgeving. Veel daarvan dateren al uit de Middeleeuwen. Hun eigenaren, veelal van adellijke afkomst, konden daar de stank en de drukte van de steden ontvluchten. Haanwijk, Maurick, en Zegenwerp zijn hier mooie voorbeelden van.
Andere landgoederen ontstonden in de negentiende en twintigste eeuw; ze werden gesticht door gefortuneerde industriëlen uit Tilburg en Eindhoven. Ze doen in rijkdom niet onder voor de oudere domeinen. Caspers' lezingen staan bekend om hun levendigheid. De presentatie is gratis toegankelijk.