Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OVERLEG MET POLITIE OVER EXTRA HANDHAVING OP SNELHEID

'Dertig kilometer in alle woonwijken'

JAN HERMENS

Een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur in alle Boxtelse woonwijken, waaronder op hoofdwegen als de Baroniestraat, Van Hornstraat en Annastraat. Daarvoor pleitte Combinatie 95 dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Reden: de stijging van het aantal verkeersdoden in Nederland in 2018, met als trieste koploper Noord-Brabant, waar vorig jaar 52 verkeersslachtoffers meer vielen dan in 2017.

Woordvoerder Stefan de Nijs van Combinatie 95: ,,Helaas viel vorig jaar ook in Boxtel een verkeersdode; op de Schijndelsedijk, bij de afslag naar Gemonde." De ANWB gaf dit voorjaar de Schijndelsedijk-Boxtelseweg al het predicaat onveilig tot zeer onveilig. Dit volgens een onderzoek naar de verkeersveiligheid van de provinciale wegen in Nederland.

Op de website www.star-verkeersongevallen.nl is een recent gepubliceerde ongevallenkaart te vinden. Hierop staat het aantal ongevallen op de Nederlandse wegen. De Nijs: ,,Het zal weinig mensen verbazen dat de meeste ongelukken in Boxtel gebeuren op de Brederodeweg, Schijndelseweg en Bosscheweg. Op deze drie wegen zijn dat er samen gemiddeld zo'n dertig per jaar. Dan heb ik het alleen over zwaardere ongelukken."

Om het aantal verkeersslachtoffers te laten afnemen, is volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) handhaving op snelheidsovertredingen een bruikbaar middel, net als het invoeren van dertig kilometer-zones. De SWOV geeft aan dat een fietser of voetganger bij een aanrijding met vijftig kilometer per uur slechts vijftig procent overlevingskans heeft. Bij dertig kilometer per uur stijgt die kans naar 95 procent. Vandaar het pleidooi van Combinatie 95.

DOORSTROMING

Wethouder Herman van Wanrooij geeft aan dat een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur niet overal een optie is. ,,Als over een paar jaar de dubbele overweg verdwijnt, dan is er over een dertig kilometer-zone op de Baroniestraat geen discussie meer. Nu ligt dat anders. Wanneer we op de hoofdwegen de maximumsnelheid naar dertig kilometer per uur brengen, dan heeft dit consequenties voor de doorstroming en bereikbaarheid. Het verkeer blijft hoe dan ook een continue bron van conflicterende situaties."

Burgemeester Fons Naterop gaat binnenkort overleggen met de teamchef van de politie over extra handhaving op snelheidsovertredingen.

FOTO BOVEN: Op de Schijndelsedijk viel vorig jaar een verkeersdode. (Foto: Peter de Koning).