GEEN DUIDELIJKHEID OVER VERTRAGING PAS

Wethouder onderzoekt diverse scenario's PHS

JAN HERMENS

Dat de verkeersmaatregelen binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) vertraging oplopen, is wel zeker. Hoeveel precies, dat kon wethouder Herman van Wanrooij dinsdag tijdens de raadsvergadering niet zeggen. Dat kan een half jaar zijn, maar langer is ook niet uitgesloten. Oppositiepartij CDA stelde hem vragen over de kwestie.

De vertraging komt door een uitspraak van de Raad van State over Europese regelgeving rondom stikstofuitstoot. PHS bestaat uit deelprojecten. Het eerste is de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK). Verkeer op een nieuwe weg stoot extra stikstof uit en dat is precies het probleem. De VLK ligt namelijk dicht bij natuurgebied de Kampina en heeft daardoor direct te maken met de wetgeving rondom stikstofuitstoot. Het plan ligt bij de Raad van State.

SCENARIO'S

,,Er zijn meerdere scenario's mogelijk", zo schetst wethouder Van Wanrooij de situatie. ,,In het ergste geval wordt het complete besluit inzake de aanleg van de VLK vernietigd. Gunstiger is het wanneer we het plan aan mogen passen en dan alsnog akkoord krijgen."

Gaat de schop bij het eerste deelproject later de grond in, dan heeft dat invloed op het vervolgtraject. Van Wanrooij: ,,Slotakkoord van de hele operatie is het opheffen van de dubbele overweg. Dat gebeurt pas als alle andere maatregelen zijn uitgevoerd. Die afsluiting betekent dat de Baroniestraat, nu een doorgaande weg, die functie verliest. De verkeersstromen in Boxtel gaan dan anders lopen en het centrum wordt ontlast. Zover is het echter nog niet. In de planning gingen we uit van 2024. Of we dat halen, is onzeker."

Terwijl het plan voor de aanleg van de VLK bij de Raad van State ligt, zit de wethouder niet stil. Tot dusverre is steeds de stikstofuitstoot van het complete maatregelenpakket PHS berekend. Wethouder Van Wanrooij: ,,Ik bestudeer nu de afzonderlijke deelprojecten. Misschien zijn er mogelijkheden om alvast voor bepaalde onderdelen akkoord te krijgen." Vooralsnog kan hij de CDA-fractie echter niets anders antwoorden dan dat hij ook nog niet weet wat de precieze gevolgen van de stikstofuitspraak van de Raad van State voor Boxtel zijn.


Pioniers van De Kleine Aarde houden open dag

Er gebeurt veel op het terrein van De Kleine Aarde. Maar wat precies, dat weet menigeen niet. Om te laten zien wat er zich in de groene oase afspeelt, houdt De Kleine Aarde zondag 30 juni tussen 11.00 en 15.00 uur een open dag.

Pionieren naar een circulaire economie, daar zijn gebruikers van De Kleine Aarde mee bezig. Studenten, ondernemers en andere bevlogen mensen bundelen hun krachten om vernieuwingen tot stand te brengen. Zo wordt er gewerkt aan verbeterde toepassingen voor plastic afval en zijn imkers bezig om de dalende insectenpopulatie positief te beïnvloeden door het gebruik van satellietdata.

De mensen die op De Kleine Aarde werken, de pioniers, willen anderen inspireren. Vandaar de open dag. Om te laten zien dat de circulaire economie dichterbij is dan menigeen denkt. Een systeem, gebaseerd op hergebruik, op een voortdurende kringloop, waarin afval niet meer bestaat, maar telkens als grondstof dient. De open dag is bedoeld voor jong en oud. Speciaal voor kinderen is er zondag 30 juni een pionierstocht om De Kleine Aarde te ontdekken. Meer informatie is te vinden op: www.dekleineaarde.nl.