Afbeelding
Foto: Sebastian Klein

BOXTEL EN WITTLICH BEKRACHTIGEN VRIENDSCHAPSBAND

'Toekomst jumelage ligt bij inwoners'

JAN HERMENS

Zestig jaar in vriendschap verbonden: Boxtel en het Duitse Wittlich. In 1959 smeedden de twee steden een band die nog steeds bestaat. In het eerste weekend van juni bracht een Boxtelse delegatie een bezoek aan jumelagestad Wittlich en bekrachtigde daar de warme betrekkingen.

Namens het Boxtelse college van B en W waren de wethouders Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel aanwezig. Arjen Witteveen en Lidy Ietswaart vertegenwoordigden het jumelagecomité.

Wethouder Herman van Wanrooij: ,,Wittlich onderhoudt behalve met Boxtel ook stedenbanden met het Franse Brunoy, het Engelse Wellingborough en het Duitse Zossen. Wij vierden zestig jaar jumelage, de Fransen veertig jaar. Een en ander werd dus gecombineerd."

Burgemeester Joachim Rodenkirch van Wittlich ontving zijn gasten met open armen. Van Wanrooij: ,,Gastvrijheid, daar weten onze Duitse vrienden alles van. We voelen ons altijd bijzonder welkom. Dat was ook nu het geval." Hij had zaterdagmiddag een belangrijke taak te vervullen: het ondertekenen van de jubileumoorkonde. ,,Uiteraard kende het programma de nodige toespraken en officiële momenten. Daarnaast was er ruimte voor kunst en cultuur. We gingen op de zaterdagochtend van dat weekend naar een expositie onderwaterfotografie; bijzonder om te zien. 's Avonds zagen we in de voormalige synagoge een jonge pianist optreden."

Een dag later toog het gezelschap naar het plaatsje Bombogen, een kerkdorp binnen de Duitse gemeente. Daar hield de plaatselijke Musikverein 1927 Bombogen haar jaarlijkse muziekfeest. ,,Onze eigen Kromploegers uit Liempde hebben er ook van zich laten horen."

In de loop der jaren is het karakter van de stedenband wel veranderd, erkent Van Wanrooij. ,,In eerste instantie betrof het vooral contacten tussen bestuurders. Dat werd in de jaren zeventig en tachtig anders: toen vonden er tal van uitwisselingen tussen verenigingen plaats. Koren en muziekverenigingen togen als eerste naar Duitsland. Tussen 1977 en 1982 waren er over en weer sportactiviteiten die honderden deelnemers trokken. Er zijn toentertijd vriendschappen ontstaan die nog altijd bestaan."

TOEKOMST

Van Wanrooij vindt dat de toekomst van de jumelage vooral bij de Boxtelaren en inwoners van Wittlich ligt. ,,De bestuurders onderhouden prima contacten en blijven dat doen, maar ideeën voor uitwisselingen en dergelijke moeten van onze inwoners komen."

Voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité: ,,Wie een aardig initiatief in gedachten heeft, mag gerust contact opnemen met het comité. Ons netwerk kan wellicht nuttig zijn."

In Brabants Centrum stonden de afgelopen weken verschillende pagina's over de jumelage tussen Boxtel en Wittlich. Witteveen: ,,We hebben de laatste pagina laten vertalen, ingelijst en aan burgemeester Rodenkirch aangeboden. Zo blijft Boxtel altijd dichtbij."

FOTO BOVEN: Onder het goedkeurend oog van wethouder Herman van Wanrooij zet burgemeester Joachim Rodenkirch zijn handtekening onder de jubileumoorkonde. (Foto: Sebastian Klein).


MEER VEGETARISCH ETEN BIJ GEMEENTE

Raad debatteert over bitterballen

Het ene moment debatteerde de Boxtelse gemeenteraad dinsdagavond nog over AgriFood Capital, niet veel later ging het over bitterballen. Vegetarische om precies te zijn. D66 Boxtel, Combinatie 95, SP, PvdA/GroenLinks en INbox dienden een motie in. Mariëlle Wijffelaars (D66) pleitte voor meer vleesloze keuzes bij lunches en borrels in het gemeentehuis.

,,Boxtel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil inzetten op minder CO2-uitstoot. Vleesproductie zorgt juist voor een hoge uitstoot van koolstofdioxide. Steeds meer mensen eten minder vlees. Wij vinden dat de gemeente hierin een voorbeeldfunctie heeft", aldus Wijffelaars.

Het voorstel kreeg niet van alle fracties bijval. VVD-fractievoorzitter Dymph van de Vries sprak van betutteling en Vera Brouns van het CDA vroeg zich af hoe het met de kosten zit. Bovendien vond ze het onderwerp een tikje 'licht' voor de raadsvergadering. ,,Er zijn zoveel belangrijke zaken te bespreken. Moeten we het hier dan over bitterballen hebben? Daarnaast zijn vegetarische alternatieven duurder." Balans gaf aan de borrel desnoods in zijn geheel af te willen schaffen.

MEERDERHEID

De meerderheid van de gemeenteraad steunde echter de motie: vanaf heden zijn er in het gemeentehuis tijdens de lunch of borrel meer vegetarische gerechten. Wijffelaars: ,,Let wel: we bannen vlees niet volledig uit, het keuzepalet wordt breder en verder wordt er in het gemeentehuis wat ons betreft diervriendelijk geproduceerd vlees of vis geserveerd: dat is de opzet." Burgemeester Fons Naterop: ,,Vegetarische gerechten zullen iets duurder zijn, maar de motie is uitvoerbaar."