Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE VERDUBBELT BESTRIJDING EIKENPROCESSIERUPS, MAAR:

Brandharen blijven overlast geven

JULES HAMELEERS

Uitslag, ademhalingsproblemen en prikkende ogen. Ook in Boxtel laat de eikenprocessierups haar haren in het rond vliegen. De gemeente zet veel middelen in om het beestje te bestrijden, maar het insect blijft overlast veroorzaken. En het stormachtige weer helpt niet mee. Vandaag het eerste deel in een tweeluik over de rupsenplaag.

Vorig jaar waren er ook al enorm veel rupsen. Die legden daardoor een hele hoop eitjes, wat ook dit jaar weer leidt tot een ware plaag. De gemeente Boxtel zette echter breed in op preventieve bestrijding. Veel andere gemeenten hebben daarentegen onvoldoende voorzorgsmaatregelen getroffen: door het uitzonderlijk warme voorjaar groeiden de insecten sneller en bewegen ze meer van plek naar plek, aldus Kenniscentrum Eikenprocessierups.

In de gemeente Boxtel is een aanzienlijk deel van de rupsen al weggehaald en wordt de ontwikkeling op de voet gevolgd. Door de grote hoeveelheid blijven er alsnog veel rupsen over na intensieve bestrijding. Het lijkt misschien dat er niet goed is opgetreden, aldus een woordvoerder, maar er zijn minder meldingen van overlast op de plekken waar preventief actie is ondernomen.

STORM

Het storm- en regenachtige weer van de voorbije weken hielp echter niet om klachten te voorkomen: veel nesten zijn van bomen en takken gerukt, brandharen vliegen door de lucht en nesten liggen in het gras. De overlast rond drukbezochte plekken zoals scholen, parken en sportclubs is grotendeels opgelost, aldus de gemeente. Deze week werken wordt er bovendien meer mankracht ingezet.

De gemeente raad aan om bestrijding niet in eigen hand te nemen en alert te blijven, vooral bij losse takken of omgewaaide bomen. Ondanks dat er met man en macht wordt gewerkt en preventief is opgetreden in Boxtel, is er echter nog steeds overlast. In hoeverre zijn de werkzaamheden van de gemeente afdoende? En zijn de beestjes gewoon te hardnekkig om te bestrijden?

Volgende week antwoord op deze vragen én een persoonlijk verhaal.

FOTO ONDER: Aan de Europalaan, tegenover de aansluiting met de Esdoorngaard, is de eikenprocessierups nog niet verdreven. (Foto: Peter de Koning).