BOXTELSE TRADITIE VOL KLEUR EN KLANK

Heilig Bloedprocessie nadert

Juni is de maand van de Heilig Bloedprocessie. Traditiegetrouw loopt een grote groep Boxtelaren deze ommegang elk jaar in vol ornaat, als het tenminste niet regent. Dit jaar is de processie op zondag 16 juni. Ze start om 15.00 uur vanaf de Burgakker.

De Heilig Bloedprocessie is een van de negen doelen die stichting Brabants Centrum dit jaar extra steunt. Met een heel concrete bijdrage dit keer: ze draagt namelijk de kosten van duizenden bloemblaadjes. De vaste kweker die altijd de hortensiablaadjes leverde die de paarse bruidjes uitstrooien, is gestopt. Dus moest de organisatie op zoek naar een oplossing. Dankzij de inzet van stichting Brabants Centrum is die oplossing gevonden. De paarse bruidjes beginnen dus geheel volgens traditie met gevulde mandjes aan de ommegang.

Zondagochtend om 10.30 uur is er een plechtige eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek. Als de zegen over het evenement is afgesmeekt, kan het pas echt van start gaan. Het koor van de Sint-Petrusbasiliek en projectkoor Cantasona luisteren de heilige mis op.

DANKFEEST

In diezelfde basiliek is om 16.30 uur een slotplechtigheid, waarna in de spiegeltent in kasteelpark Stapelen een dankfeest voor alle vrijwilligers begint. Stichting Boel is de drijvende kracht achter het festijn, in samenspraak met de Bloedstichting. Het dankfeest voor de vele mensen die zich inzetten om de traditie in stand te houden, is opgezet omdat het in 2019 precies 95 jaar geleden is dat een van de bloeddoeken vanuit Hoogstraten naar Boxtel terugkeerde.