Rosita Tomo beleeft als kraamhouder tijdens Bazaar Boxtel haar elfde editie. Koken is haar passie en ze etaleert graag met al het lekkers uit de Surinaams-Indonesische keuken. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Rosita Tomo beleeft als kraamhouder tijdens Bazaar Boxtel haar elfde editie. Koken is haar passie en ze etaleert graag met al het lekkers uit de Surinaams-Indonesische keuken. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

KENNISMAKEN MET ELKAARS CULTUUR VIA DE KEUKEN

Al elf jaar Bazaar met Rosita Tomo

PÅL JANSEN

Wat zou Bazaar Boxtel zijn zonder al die gepassioneerd kokende kraamhouders? Daar hoort ook Rosita Tomo bij, de vrolijke Surinaams-Indonesische kraamhouder die al elf jaar haar kookkunsten vertoont in Park Molenwijk. ,,De eerste keer deed ik dit met een vriendin. Gewoon voor de lol wat hapjes aanbieden; binnen een paar uur waren we uitverkocht", lacht Rosita.

Haar passie voor koken begon in restaurant Ervina in Paramaribo. Inmiddels bestaat dat etablissement niet meer, weet Rosita: een paar jaar geleden is ze er nog terug geweest en het pand had plaatsgemaakt voor nieuwbouw. ,,Het restaurant was van mijn vader en moeder", vertelt de Boxtelse. ,,Ik hielp al van kleins af aan mee in de keuken. Mijn moeder had soms hulp nodig. En ik wilde ook make-up, tas, mooie schoenen, hahaha."

BARA

Rosita woont met haar gezin in de wijk Selissen. In 1996 verhuisde ze naar Boxtel, maar ging niet in de horeca werken. Eerst was ze in dienst bij een Boxtelse boekenbinderij: dat beviel haar prima. Inmiddels werkt ze voor een schoonmaakbedrijf, ook om overdag meer tijd te hebben voor haar kinderen, daar heeft ze het nu ook goed naar haar zin. Maar de passie voor koken en met name hoe Rosita het leerde in Suriname, is er nog steeds. ,,Het is een land met veel culturen: Creolen, Indonesiërs, Hindoestanen. En dat zie je ook terug in de keuken. Een bara bijvoorbeeld is een Hindoestaanse deegsnack die populair is in Suriname."

AFHAALRESTAURANT

Maar ook maakt ze Indonesische pisang goreng (soort gebakken banaan) of roti, dat oorspronkelijk weer uit Zuidoost-Azië komt. Daarnaast helpt Rosita met d'r kookkunsten regelmatig haar zus. ,,Zij runt een afhaalrestaurant in Tilburg. Die verkopen allerlei hapjes, maar ook loempia's. Een keer per week kook ik dan voor haar."

Etentjes voor vrienden en familie worden ook regelmatig door Rosita bereid. En uiteraard is ze jaarlijks in de weer voor de Bazaar. ,,Een mooi festival waar culturen samenkomen", kan de Boxtelse alleen maar zeggen. ,,Ik ben nu al bezig met de voorbereidingen voor de komende editie. Ik kan namelijk niet alles in één keer klaarmaken. Daarvoor is het te druk. Ik durf niet te zeggen hoeveel mensen er tijdens die dag op mijn kraampje afkomen, maar vrienden en familie horen altijd terug van andere bezoekers: bij Tomo is het heel druk, die heeft ook lekkere loempia's", vertelt Rosita lachend.

SATEETJE GRILLEN

De kokkin is getrouwd en heeft twee kinderen die 'ook wel een sateetje kunnen grillen'. ,,Toen een van mijn zonen jonger was, zou hij een keertje meehelpen. Maar uiteindelijk was hij op de Bazaar met zijn vriendjes heel de dag op pad", grinnikt de Surinaamse Boxtelaar. ,,Maar vorig jaar heeft hij alsnog goed geholpen en dit jaar ook weer."

Want om alle hapjes aan de man te kunnen brengen, is er heel wat hulp nodig. ,,Je wilt niet weten hoe het er uit ziet onder mijn afdak als de Bazaar achter de rug is: het staat hier bomvol afwas."

Levert al die arbeid dan nog een leuk zakcentje op? ,,Nee joh. Mensen zeggen altijd tegen mij: je moet toch winst maken? Maar ik wil gewoon de Surinaams-Indonesische keuken onder de aandacht brengen. Natuurlijk wil ik uit de kosten komen, maar koken is ook mijn passie. Jaarlijks krijgen we van het bestuur consumptiebonnen om tijdens het festival uit te geven. Maar die geef ik bij wijze van donatie terug aan de organisatie om de Bazaar te ondersteunen."

De kookkunsten van Rosita Tomo, maar ook allerlei andere eettentjes, culturele optredens op gebied van dans en muziek en marktraampjes zijn te beleven tijdens Bazaar Boxtel, dat zondag 23 juni vanaf 11.00 uur plaatsvindt in Park Molenwijk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding