Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CULTUURVERBINDER CONEN RONDT WERK AF

'Ik probeer alles zo goed mogelijk af te sluiten'

PÅL JANSEN

Alle projecten waar de cultuurverbinder Romijn Conen mee bezig was, moeten nog geïnventariseerd worden, gaf wethouder Marusjka Lestrade dinsdag tijdens de raadsvergadering aan. Conen zal zijn komende werkdagen besteden om betrokken personen verder op weg te helpen. Hij weekte al subsidies los bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en er lopen nog aanvragen voor zo'n 150.000 euro, zegt Conen.

Vervolgstappen tegen zijn naderende ontslag nemen, doet Romijn Conen niet. ,,Ik ga de boel afronden en dan ben ik gewoon weg", zegt de man die de veelbesproken functie circa vijftien maanden mocht vervullen. ,,Ik probeer natuurlijk alles zo goed mogelijk af te sluiten."

Aandacht voor zijn ontslag vragen doet hij wel: het zit hem niet lekker. Juist omdat veel projecten net begonnen te lopen. Samen met diverse culturele partijen werden al drie subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds binnengehaald, over een vierde verwacht hij binnenkort uitsluitsel. Er lopen tevens nog diverse aanvragen bij onder meer het Fonds voor Cultuurparticipatie, het VSBFonds: hij schat het totaal voor Boxtelse projecten op circa 150.000 euro.

Hoewel hij verwacht dat alle 'kleinere' projecten (bijvoorbeeld Culture Exchange waarbij dansers Lotte Timmermans en Ranil van Peperstraten kinderen van diverse culturen danslessen geven, of Levende Schilderijen in de bibliotheek) wel door zullen gaan. Het betekent ook niet direct het einde van de grotere projecten. Conen: ,,Marina van Dalen, coördinator van de Witte Zusters, heeft met een groepje het plan opgepakt om gesprekken tussen jongeren en zusters vast te leggen. Ik geloof dat dit wel rondkomt."

Onzekerheid bij andere initiatieven is er wel ontstaan, zegt de cultuurverbinder. Wethouder Lestrade gaf dinsdag antwoord op vragen van haar partijgenoot Mariëlle Wijffelaars (D66): hoe nu verder met alle projecten? Begin juli moet helder in kaart zijn met welke projecten Conen nog allemaal bezig is en wat er moet gebeuren om deze verder te helpen, aldus de wethouder.

Conens functie werd betaald door de gemeente Boxtel. Maar officieel is hij in dienst van de bibliotheek, zodat hij onafhankelijk te werk kon gaan: ,,Er is in overleg met directeur Nan van Schendel van Bibliotheek Babel een noodmaatregel genomen. Wellicht kon een medewerker van de bibliotheek de projecten overnemen, maar dat lukte ook niet."

EVALUATIE

Gisteren is een raadsinformatiebrief (RIB) verspreid waarin het functioneren van de cultuurverbinder werd geëvalueerd. Hierin laat het college weten juist heel positief te zijn over de projecten van Conen. Lestrade gaf eerder te kennen dat het ontslag kwam door financiële problemen: Brabants Dagblad schreef vandaag dat de gemeente Boxtel zeven miljoen euro moet bezuinigen.

De cultuurverbinder is nog vier dagen aan het werk voor Boxtel: op donderdag 4 en vrijdag 5 juli en op 11 en 12 juli.

FOTO ONDER: Samen met Nan van Schendel (rechts) presenteerde wethouder Marusjka Lestrade de cultuurverbinder Romijn Conen (midden) met trots in maart 2018. (Foto: Peter de Koning).