GROEP BOXTELAREN: STOP OVERLAST VION

La vie en rose geeft zwartboek aan Naterop

PÅL JANSEN

'Ik zie de wereld in het roze', zong Édith Piaf (vrij vertaald uit het Frans) in haar nummer La Vie En Rose. Het boek dat burgemeester Fons Naterop dinsdagavond tijdens de raadsvergadering over Vion kreeg aangeboden, was echter gitzwart. Een aantal Boxtelaren heeft zich verenigd in een groep die vernoemd is naar Piafs klassieker uit 1945: La vie en rose eist onder meer dat Boxtel stankvrij wordt.

La vie en rose bestaat uit de Boxtelaren die eerder een petitie opstelden tegen de uitbreiding van Vion. Daarin werden met name geur- en geluidsoverlast aangekaart. Inmiddels heeft ook de bewonerscommissie van Stapelen (het appartementencomplex tegenover de vleesverwerker) zich bij de groep aangesloten: hun voorbeelden staan in het zwartboek. La vie en rose overhandigde ook een pakket met eisen. De groep Boxtelaren heeft een actieve kern van vijftien mensen om toe te zien dat alle eisen worden ingewilligd.

EIGEN

In ieder geval voordat de uitbreiding van Vion wordt goedgekeurd, wil La vie en rose 'een echt onafhankelijk stankonderzoek' laten uitvoeren door een zelf aangedragen expert. Het college van B en W heeft eerder met Vion afgesproken dat het vleesverwerkingsbedrijf een onderzoek liet uitvoeren naar de geuroverlast en de uitkomsten ervan zou toepassen. ,,Alsof de slager zijn eigen vlees keurt", vindt de groep bij monde van Mirjam Bemelmans.

La vie en rose maakt zich ook aanhoudende zorgen over de uitstoot van fijn- en stikstof. Door de uitbreiding neemt dat niet toe volgens Vion: de vleesverwerker moest vanwege de vergunningsaanvraag een luchtkwaliteitsonderzoek laten doen. ,,Die is bij de aanvraag gevoegd en akkoord bevonden door de gemeente en de milieudienst (Omgevingsdienst Brabant Noord)", aldus een woordvoerder. De extra hal van circa twee voetbalvelden wordt 'milieuneutraal' opgeleverd, stelt Vion. Toch blijven de zorgen bestaan bij La vie en rose, uitbreiding of niet. Diverse bewoners van Stapelen klagen over misselijkheid en hoofdpijn.

La vie en rose is benieuwd wat de consequenties zijn van de vergunningsaanvraag in het kader van het Programma Aanpak Stikstof. En een onderzoek naar risico op overdraagbare ziektes en verspreiding van bacteriën, alsook naar de bijbehorende preventieve maatregelen.

Op het parkeerterrein voor vrachtwagens worden de varkens aangevoerd. Recent heeft Vion een vergunning aangevraagd om er een overkapping te plaatsen. Met ventilatoren, maar ook volgens een open constructie. Om het geluid en de geur in te perken, ziet de groep liever een dicht bouwwerk. Met het oog op dierenwelzijn wil Vion de overkapping wegens de verwachtte hitte echter snel kunnen plaatsen, volgens een woordvoerder.

Burgemeester Fons Naterop gaf aan in gesprek te gaan met de groep. Bemelmans benadrukte dinsdag dat ze een gesprek vriendelijk vindt klinken, maar dat La vie en rose ,'er staat met een eisenpakket.' Naterop: ,,Dat nemen we in acht."

Pagina 3: 'De geur gaat zelfs in kledingkast zitten'