Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

NOSTALGISCH GENIETEN TIJDENS BRABANTSE OLDTIMERDAG LIEMPDE

'Onze oude Fiat 500 slaapt binnen'

JOLEEN VAN ROOIJ

Op Tweede Pinksterdag was het een drukte van belang in de dorpskern van Liempde. Ruim honderd bromfietsers, vijfenzestig tractoren en tientallen oldtimers ronkten maandagochtend richting D'n Tip en de kiosk voor de negentiende editie van de jaarlijkse Brabantse Oldtimerdag.

Traditiegetrouw was ook dit jaar een toerrit uitgezet voor de nostalgische voertuigen. Het evenement kon mede dankzij het mooie weer wederom rekenen op veel bezoekers en deelnemers uit alle windstreken.

De echte liefhebbers haalde je er direct uit. De handen in de zakken, turend naar elk onderdeeltje van een auto, tractor of bromfiets. Mannen dromden samen rondom een voertuig en voerden lange gesprekken over de bouw, herkomst en materialen. Langs de weg stonden toeschouwers te genieten van de vervoersmiddelen die voorbij kwamen. Kinderen maakten gebruik van de zweefmolen en de terrassen zaten vol.

WORST VOOR CLARA

Organisator Paul Saris van stichting Terug in d'n Ted Liemt kijkt vanuit de kiosk tevreden naar de bedrijvigheid in het centrum: ,,Het verloopt fantastisch. Er zijn veel deelnemers en het is droog. En dat blijft het ook!"

Of dit mede mogelijk gemaakt werd door de Heilige Clara? Sinds mensenheugenis brengen gelovigen, wanneer er een bijzondere gebeurtenis op de agenda staat, een worst naar een Clarissenklooster. Aan de zusters wordt gevraagd of zij willen bidden voor goed weer. Clara van Assisi wordt vereerd als beschermheilige tegen slecht weer. De worst in Liempde was in alle vroegte vastgespijkerd aan de kiosk in het Concordiapark.

Het echtpaar Zoontjes uit Oss is met hun oranje Fiat 500 L (bouwjaar 1971) via binnenwegen naar Liempde komen rijden om aan de toerrit mee te doen. ,,We hebben deze auto destijds aangeschaft als tweede auto voor mijn vrouw. Hij werd gaandeweg het restauratieproces echter zo leuk dat hij nu binnen slaapt", legt Zoontjes uit. Het sleutelen aan de auto is een passie van de Ossenaar. ,,Ik ben van beroep elektricien. Vroeger wilde ik automonteur worden, maar dat mocht niet van mijn vader". De heer Das, een goede vriend van het echtpaar, mocht vandaag mee als gast. ,,Ik snap nog steeds niet dat we er alle drie in passen. Ik heb mijn benen opgevouwen en geniet met volle teugen", lacht Das.

GEEN VERSTAND

Voormalig slagersechtpaar van Gerwen uit Son en Breugel is 'vaste klant' van de Oldtimerdag. ,,Ik heb ooit een bod gedaan op een Rolls Royce. Deze was in bezit van twee eigenaren. Één ervan wilde mijn bod echter niet accepteren. Achteraf maar goed ook, want ik heb geen verstand van auto's. Maar het bekijken van de voertuigen vind ik prachtig. Mijn dochter zou ik hier een groot plezier mee doen. Zij is gek van auto's, maar woont in New York. We komen hier ieder jaar, hopelijk kan ze een keer meekomen wanneer ze in Nederland is", vertelt Van Gerwen.

Mevrouw van Giersbergen uit Liempde zit met haar man aan de straat te wachten op de solexen en motoren die aan hun toerrit gaan beginnen. ,,Ik kom hier uit de buurt en heb mijn rollator meegenomen. Daar kan ik mooi op zitten. Mijn zoon rijdt mee met zijn solex. Hij heeft er een met een 'sleetje', daar zit mijn kleinzoon op. Mooi toch!"

GROTE FOTO BOVEN: Liefhebbers van nostalgische tweewielers zijn klaar voor de toerrit door de omgeving van Liempde: oude Vespa's en een paar solexen rijden mee.

KLEINE FOTO BOVEN: Bezoekers van de Brabantse Oldtimerdag Liempde verwonderen zich over de bijzondere rijtuigen die te zien zijn. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding