Afbeelding
Foto: Studio Marc Vermeulen

ONDERZOEK REKENKAMERCOMMISSIE

AgriFood: voor raad een ver-van-mijn-bedshow

PÅL JANSEN & JAN HERMENS

Het is voor gemeenteraden nog een vraag wat zij moeten met AgriFood Capital. Een regionale rekenkamercommissie (RKC) onderzocht het beleid in de gemeenten Boxtel, Bernheze en Meierijstad. De RKC vindt dat 'het toenemende belang van het regionaal bestuurlijk netwerk' nog onvoldoende tot zijn recht komt bij de raden.

Boxtel betaalt jaarlijks 120.000 euro aan AgriFood Capital (AFC), dat is omgerekend vier euro per inwoner. In het regionale verband zijn zeventien gemeente- en twee waterschapsbesturen verenigd en AFC ondersteunt projecten die zich richten op het verbeteren van de agrifood-sector.

Het kostte de onderzoekers al moeite om te achterhalen hoe AFC in elkaar steekt. Feitelijk horen hierbij stichting AFC, een gelijknamige werk-bv, stichting Ondernemerslift+, AgriFood Capital Werkt en het regionale samenwerkingsverband van de gemeenten en waterschappen (RNOB). Alles werd echter geschaard onder één naam. Dit alles bleek ook al uit een review uit 2017. Veel informatie die raadsleden onder ogen kreeg, was bovendien abstract geformuleerd. Dit en meer zorgde niet bepaald voor overzicht en inzicht bij de raadsleden: het wordt voor hen niet echt duidelijk wat AFC doet voor de regio.

PRESTATIES

Volgens de rekenkamer is er desalniettemin in diverse opzichten wel 'gepresteerd': er zijn veel en zeer diverse projecten en afgeronde producten uit voort gekomen. In Boxtel echter blijft nog onduidelijk wat de resultaten zijn. Vaak gaat het om beleidsmatige zaken zoals de planvorming biomassaplein, een bidbook (een soort portfolio) voor het Van Gogh Nationaal Park en beperking van negatieve effecten rond het spoor.

Colleges, waaronder die van Boxtel, kunnen de gemeenteraadsleden beter informeren over AFC. Anderzijds kunnen raadsleden ook actiever zijn door hiernaar te vragen. In een antwoord op het rapport noemt het Boxtelse gemeentebestuur de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamers een 'uitnodiging voor colleges en raadsleden om de dialoog aan te gaan' over AFC. Bovendien overwegen B en W om de raad actiever te informeren.

Anderhalf jaar geleden was er ook kritiek op AFC waarin onder meer de matige communicatie aan de kaak werd gesteld.

VERHELDEREND

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag gaven alle fracties aan het lijvige rapport van de regionale rekenkamercommissie verhelderend te vinden. De timing van het onderzoek is perfect, aldus de lokale politieke partijen. De voorbereidingen voor de strategische agenda 2020-2028 van AgriFood Capital zijn immers begonnen. Om meer verbinding tot stand te brengen tussen gemeenteraad en AFC komt er een werkgroep. Leek het aanvankelijk zo, dat die nog dezelfde avond vorm zou krijgen, die optie kreeg uiteindelijk toch niet de voorkeur. Burgemeester Naterop: ,,We stellen een werkgroep in, maar hoe, wanneer en met wie, daar komen we nog op terug."

Boxtel

Voedselbank

Voedselbank Boxtel zoekt vrijwilligers die op basisscholen voorlichting willen geven, bij voorkeur gepensioneerden met een onderwijsachtergrond. De lessen gaan over wat de voedselbank zoal doet en hoe de organisatie te werk gaat. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via voorzitter@voedselbankboxtel.nl.

Klimaatworkshops

Mensen kunnen zich tot zondag 22 september inschrijven voor duurzame workshops 'Praat en daad voor het klimaat' via David Andreae (Transitie Boxtel), e-mailadres: ttboxtel@gmail.com of telefoonnummer (0411) 67 75 97 of Mirjam Bemelmans, telefoonnummer (0411) 68 44 19. De workshops zijn op maandagavonden van 30 september tot en met 6 november. De reeks kost veertig euro.