'VREES NIET TIJDIG BOUWEN IN HET DORP'

Informatieavond over Roderweg/Hamsestraat

PÅL JANSEN

Regelmatig brengt politieke partij Balans een informeel bezoek aan diverse plekken in de gemeente Boxtel en Esch. Vrijdag was Liempde aan de beurt. Opnieuw stond met name woningbouw onder de aandacht. Hierover zijn de dinsdag erop vragen gesteld aan de wethouder: dinsdag 25 juni is er een inloopbijeenkomst.

Op 13 mei organiseerde Dorpsberaad al een bijeenkomst waarbij werd geconstateerd dat er nog een woningbouwopgave staat voor Liempde van honderddertig woningen. Diverse inwoners maken zich nog steeds zorgen: er wordt nauwelijks gebouwd in het dorp. Wel staan er enkele plannen in de stijgers. Die van de pastorietuin, met elf seniorenhuizen tegen de 300.000 euro, als meest concrete.

Maar over de plannen die er zijn, naast de pastorietuin ook de Kerkheiseweg en Roderweg-Hamsestraat, kreeg Balans vooral ongeruste inwoners te horen. De aanwezigen gaven aan bang te zijn dat er niet tijdig gebouwd gaat worden. ,,Die vrees hebben wij niet weg kunnen nemen bij de bezoekers van ons spreekuur, omdat we vanuit het college nagenoeg geen informatie hebben ontvangen", zei fractielid Kim van de Sande tijdens de raadsvergadering.

RADIOSTILTE

Met name rond het grootste bouwproject, Roderweg-Hamsestraat, heerste radiostilte. Verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel heeft herhaaldelijk aangegeven dat er wegens strategische overwegingen nog niets naar buiten komt over dat bouwproject, maar dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan een plan van aanpak. Die periode lijkt nu voorbij. Dinsdag 25 juni komt er duidelijkheid tijdens een inloopbijeenkomst en volgt een toelichting op de plannen die er zijn.

Interessant wordt het aantal starterswoningen en sociale huurwoningen dat gerealiseerd kan worden op Roderweg-Hamsestraat. Dat getal hangt een beetje af van het maximale aantal woningen waarover de provincie en de gemeente Boxtel het afgelopen jaar onderhandeld hebben: Noord-Brabant wil er maximaal veertig, Boxtel tachtig tot honderd waarbij starters- en sociale huurwoningen mogelijk zijn. Dinsdag 25 juni wordt meer duidelijk over de vruchten van de onderhandelingen.

KERKHEISEWEG

Wethouder Van de Wiel ging ook dieper in op andere woningbouwplannen die er spelen in het dorp. De bestemmingsplannen voor de Kerkheiseweg-Boxtelseweg, waar zo'n zestig woningen gepland staan, zijn aangekomen bij de gemeente. Binnenkort verwacht Van de Wiel dat de eerste afspraken tussen gemeente en projectontwikkelaar Earth and Eternity (westelijk deel) en diverse Liempdse grondeigenaren, voor wie bouwkundige Ad Schellekens het oostelijk deel ontwikkelt, worden vastgelegd. Inmiddels staan de elf seniorenhuizen in de pastorietuin in Liempde, al te koop.

140 WONINGEN EXTRA

Alleen: als alles loopt zoals de gemeente voor ogen heeft, moeten er nog plannen ontwikkeld worden voor 140 woningen. Althans: volgens de huidige woonvisie van Boxtel zijn er tot 2025 nog zoveel nodig. Die plannen moeten nog ontwikkeld worden. De wethouder denkt dat die gezocht moeten worden in een aantal kleine projecten. Ook de beoogde uitbreidingslocatie aan de Smaldersestraat is het onderzoeken waard, aldus Van de Wiel.