CULTUURLEERLINGEN JRL EXPOSEREN IN BIEB

Kunstwerken met een mooie boodschap winnen prijzen

LINDA VAN DE WIEL

Het was druk in de Boxtelse bibliotheek afgelopen vrijdag. Alle eerstejaars cultuurleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) hadden zich in het gebouw aan de Burgakker verzameld om hun kunstwerken van dit schooljaar te tonen aan hun fiere familieleden. Tijdens de expositie was ook een drietal prijzen te winnen in drie categorieën. De jury bestond uit art-leerlingen uit de bovenbouw.

Laptops waarop zelfgemaakte videoclips te zien waren, ingerichte slaapkamers op schaal en nog veel meer kunstvoorwerpen met een boodschap. De eerstejaars cultuurleerlingen hadden hun best gedaan een mooie expositie in elkaar te zetten. ,,Leerlingen die geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur, kunnen wekelijks extra lessen volgen die hierop gericht zijn", vertelt docente beeldende kunst Henriette Moolenaar, die samenwerkt met de door ziekte afwezige collega Pauline van Mortel. ,,Ze volgen hun eigen kunstproces en bouwen zo hun eigen portfolio."

Een van de opdrachten die een aantal kunstenaars in spe volgde, is het maken van een videoclip. Anne Booij-Liewes (12) maakte met een groepje jaargenoten een clip over het begin van het schooljaar: ,,Het was erg wennen in het begin. Dat wilden we laten zien. Maar uiteindelijk komt het allemaal goed. Dat kun je ook goed zien." Ook Anne Schellekens (13) had gekozen voor het maken van een muziekvideo. ,,Wij kozen voor het thema 'Geloof in jezelf'. Dit doen we aan de hand van nepberichten op Instagram. We laten zien dat het niet nodig is je hoofd op een perfect lichaam te plakken. Want als je jezelf bent, ben je altijd prima."

PRIKKELS

De dertienjarige Anne Vermaessen koos een andere opdracht met een mooie boodschap. ,,Ik heb twee slaapkamers op schaal gemaakt. In de ene slaapkamer zit een meisje dat zich heel goed kan concentreren. In de andere zit een meisje dat juist heel snel is afgeleid. Je kunt dit zien aan de inrichting van de kamers, die erg verschillen qua prikkels", aldus Anne.

Hoewel alle kunstwerken op creatieve wijze en met een mooie boodschap waren gemaakt, werden drie kunstenaars verblijd met een prijs van de driekoppige jury. In de categorie driedimensionaal was dit Sam van Oorschot. Zij toonde met haar vernuftige en interactieve kunstwerk wat gebeurt als er weer een aanslag komt. ,,Dat kan de wereld niet aan", vertelt ze.

Lynn van de Steen ging met de prijs voor het meest originele idee naar huis. Tara Braken pakte de prijs voor beste tweedimensionale kunstwerk. ,,Ik heb een tekening van mijn broertje gemaakt", zegt ze verlegen. ,,Ik ben blij met de prijs, maar ik had niet hoeven winnen hoor. ik vind al die aandacht niet fijn."

FOTO LINKS: De driekoppige leerlingenjury buigt zich over de kunstwerken. (Foto: Gerard Schalkx).