Afbeelding
Foto: Henk van Weert

48E WANDELVIERDAAGSE KEISTAMPERS

'Avondvierdaagse brengt jong en oud bij elkaar'

LINDA VAN DE WIEL

Bewoners van het Wereldhuis, cliënten van zorgorganisatie Cello, ouders en kinderen, heel veel kinderen. Maar liefst 2.200 wandelaars deden deze week mee aan de Boxtelse avondvierdaagse van wandelsportvereniging De Keistampers. Zij konden kiezen uit de afstanden vijf of tien kilometer die hen vier avonden op rij langs verschillende mooie plekken door Boxtel leiden.

Het is dinsdagavond een drukte van jewelste voorafgaand aan de start van de 48e avondvierdaagse bij het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Kinderen in gekleurde schoolshirts rennen door elkaar heen of staan rustig bij vader of moeder, overweldigd door de mensenmassa. Als om zes uur wandelaars van de tien en een kwartier later die van de vijf kilometer vertrekken, lost de drukte op: er kan gewandeld worden.

Lotte (8) loopt met haar schoolgenoten van basisschool Molenwijk mee. ,,Dat doe ik nu voor de vierde keer. Het leukste vind ik dat we allemaal gezellig met elkaar kletsen."

Nikkie (5) van basisschool Sint-Petrus heeft weinig behoefte aan kletspraatjes, maar des te meer aan snoep: ,,Ik heb ooit een chocolademedaille gekregen. En nu heb ik veel snoepjes bij me. Die deel ik niet uit hoor. Maar als je wat wilt ruilen, vind ik dat goed."

Voor de vierjarige Jasper is het eten van lekkernijen ook het hoogtepunt van de wandelvierdaagse. ,,Snoepen deed ik vorig jaar ook al heel veel. Toen liep ik voor de eerste keer mee, samen met mijn grote zus Vera."

BUITEN

Mickel (39), cliënt bij Cello, heeft andere redenen om vier dagen te gaan wandelen: ,,Meedoen is voor mij een stimulans om buiten te zijn en in beweging te blijven", stelt hij. ,,Ik bouw ook een goede conditie op. En ik vind het gewoon gezellig mee te doen. Als het lukt alle dagen."

Het Wereldhuis is met 31 bewoners in een rolstoel en evenveel begeleiders present. Een van hen is zuster Johanna van der Heijden: ,,Ik ben heel graag buiten. En kijk eens naar al die kinderen. Dit evenement brengt jong en oud bij elkaar."

FOTO ONDER: De jonge lopers lassen een korte pauze met limonade en lekkers in bij visvijver Vorsenpoel. (Foto: Henk van Weert).


RKSV BOXTEL HULDIGT TIJDENS PINKSTEREN

Dertien keer felicitaties voor voetbaljubilarissen

COEN VERBEEK

De traditionele vrijwilligersavond van voetbalclub RKSV Boxtel vond vrijdag plaats. In het bijzijn van bijna tweehonderd 'kaderleden' werden dertien jubilarissen gehuldigd en werd terreinmeester Jo Steenbakkers, die zijn functie al 23 jaar vervult, gekroond tot 'Vrijwilliger van het Jaar'. Tevens nam de vereniging afscheid van Eric en Annette van den Hooven die bijna zeven jaar het clubhuis beheerden.

De plaatselijke vereniging RKSV Boxtel is een grote voetbaltrots. Voorzitter Ties Pronk deelt logischerwijs die sympathie: ,,We zijn kerngezond en werken op allerlei manieren aan verduurzaming van de club, zodat we nog decennia voort kunnen bestaan."

Sportief bekruipt hem soms een 'Karremans-gevoel'. ,,Daar moeten we samen het allerbeste van zien te bouwen. De schouders moeten er steeds onder. Daar staan we als clubmensen borg voor. Aan ons de taak om, wat we kunnen verbeteren, dat zeker te doen. Er ligt een grote uitdaging voor het komende voetbaljaar".

POTENTIËLE LEDEN

Ook stipte hij de verharding en verruwing in de sport aan. ,,Jongeren moeten opstaan om ons in de toekomst in de vaart der volkeren voort te stuwen. Ledenwerving is de komende jaren ook van het grootste belang. Het toekomstige bouwplan Heem van Selis biedt perspectief. Potentiële nieuwe leden moeten zich hier thuis gaan voelen."

Toen was het tijd voor een passende hulde voor dertien jubilarissen. Leden die reeds decennia lang een stempel drukken op het prachtige verenigingsleven in Munsel.

Nestor onder de jubilarissen is Ad van Oers. Hij is zeventig jaar lid. Jan van Weert, Heinz van der Meijden en Berry Schellekens zijn zes decennia verbonden aan de club. Hans van den Dungen, Jan van de Wassenberg en Ad van Gils zijn de 'gouden' leden. Tinus Bleeker, Edger Maas, Frank van Dijk, François van Heesch, Jack van Homelen en Harm Kemps hebben er veertig jaar op zitten bij RKSV Boxtel.

,,De club Boxtel laat zich vooral kenmerken door de hechte onderlinge verbondenheid. Laat dát vooral zo blijven", benadrukte Pronk.

FOTO ONDER: Bovenste rij (v.l.n.r.): Harm Kemps (40), Frank van Dijk (40), Ad van Gils (50), Edger Maas (40) en Jo Steenbakkers (vrijwilliger van het jaar).Onderste rij (v.l.n.r.): Ties Pronk (voorzitter), Jack van Homelen (40), François van Heesch (40) en Berry Schellekens (60). Daarnaast werden Ad van Oers (70), Jan van Weert (60) Heinz van der Meijden (60), Hans van den Dungen (50), Jan van de Wassenberg (50) en Tinus Bleeker (40) gefeliciteerd. (Foto: Gerard Schalkx).