Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

MANNENKOOR ZINGT IN BOXTEL EN IN HOOGSTRATEN

Oud-Cantasona-leden luisteren hoogmis op

Een mannenkoor, samengesteld uit oud-leden van het vroegere jongenskoor Cantasona, luistert zondag 16 juni om 10.30 uur de eucharistieviering in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek op. Deze hoogmis gaat vooraf aan de Heilig Bloedprocessie. Een week later zingen de mannen om 9.30 uur in de Sint-Katarinakerk in het Belgische Hoogstraten, waar die dag een soortgelijke ommegang plaatsvindt.

Het projectkoor komt voort uit een reünie. In november 2018 was het 75 jaar geleden dat het Jongenskoor Cantasona van de Heilig Hartparochie werd heropgericht. Vanwege dit jubileum is in diezelfde maand een reünie georganiseerd door vijf oud-leden. Deze groep, genaamd Averroës, bracht een website in de lucht (www.jongenskoorcantasonaboxtel.nl), schreef een boek over Cantasona en hield een expositie in Museum Boxtel.

Tijdens de reünie was zingen uiteraard een belangrijk element. Maar liefst 120 oud-leden vormden onder leiding van oud-lid Kees Doevendans een mannenkoor dat grote indruk maakte. Hierdoor ontstond het idee om met de liefhebbers nog een keer op te treden. Dat gebeurt 16 en 23 juni. Niet met 120, maar met circa veertig mannen, onder de naam Cantasona. Kees Doevendans heeft de muzikale leiding in handen, organist Thed van den Aker zorgt voor de begeleiding.

In Boxtel zingt naast Cantasona ook het gemengd koor van de Sint-Petrusbasiliek. In Hoogstraten verzorgen de Boxtelaren alle muziek in de mis.

De zangers houden zaterdag 15 juni een generale repetitie. Daarna is er een terugkommiddag gepland bij grand café Rembrandt. Deze duurt van 15.00 tot 17.00 uur en is bedoeld voor de zangers, maar ook voor oud-reüniegangers en oud-leden die nog een keer willen bijpraten en herinneringen ophalen. Voor deze terugkommiddag is het van belang dat belangstellenden zich aanmelden bij k.doevendans@telfort.nl.

FOTO BOVEN: Deze groep oud-leden van Jongenskoor Cantasona vormde in november 2018 een indrukwekkend koor. (Foto: Hans van Doorn).


JAN SCHÜLLER DEED IN 1949 AL MEE AAN HEILIG BLOEDPROCESSIE

'Ik loop ook dit jaar de ommegang mee'

JAN HERMENS

De Heilig Bloedprocessie kreeg in 1949 een nieuw aanzicht. Beeldend kunstenaar Lucas van Hoek bedacht een vijfdelige huldestoet. Boxtelaar Jan Schüller (81) liep in die bijzondere ommegang mee en is er komende zondag ook bij. ,,Ik weet niet of er meer mensen meelopen die er toen ook bij waren, maar ik denk van niet."

Schüller weet nog precies hoe hij destijds werd 'ingelijfd'. ,,Ik zat in de vijfde klas van de Sint-Franciscusschool. Meester Warmerdam wees mij aan en zei dat ik met de Heilig Bloedprocessie mee ging doen. Van vragen was geen sprake. Ik vond het geweldig, een hele belevenis. Ik was blij dat ik mee mocht lopen." De jongen van elf kwam terecht in de groep Heren van Boxtel, als strijder. Met een lampenkap als helm. ,,Die lampenkap werd hier en daar wat ingedeukt zodat hij op mijn hoofd paste."

HANDVATTEN

Het bleef niet bij die ene processie voor Schüller. Hoe vaak hij precies deel uitmaakte van de stoet, weet hij niet precies, maar wel menig keer. ,,Met mijn medezaalvoetballers van Eikels worden bomen heb ik 32 jaar een volksbedevaart uitgebeeld. Ik liep achter een kar. Bewust, want ik droeg geen bril omdat ik er middeleeuws uit moest zien. Ooit was die kar opnieuw geschilderd. Hij was droog. Althans, dat leek zo. De handvatten gaven zwart af, zo ontdekte ik al snel."

Heel bijzonder waren de ommegangen waarin kleinzoon Tim zijn opa vergezelde. Eerst als kleuter van een jaar of vier, later nog eens als jongeman. ,,Hij heeft nog bij mij in de kar gezeten."

Schüller is er komende zondag opnieuw bij. ,,Ik loop niet zo vlot meer als vroeger, ik heb een nieuwe knie. Ik hoef mijn kar niet in mijn eentje te duwen, dat scheelt. Ik hoop dat het mooi weer is, dan trekt de Heilig Bloedprocessie in volle glorie door de straten. Een prachtige traditie die we moeten koesteren."

FOTO RECHTS: Jan Schüller (midden, achter de kar) in de Heilig Bloedprocessie. De 81-jarige Boxtelaar loopt ook dit jaar weer met de ommegang mee. (Foto: Frans van Gulik).

Afbeelding