Afbeelding
Foto:

MUZIKALE HOMMAGE AAN MATHIEU DIJKER

Concert als eerbetoon aan overleden componist

Het wordt een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Mathieu Dijker (1927-2018): het naderende themaconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Stichting Kerkconcerten Boxtel, de HKU Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en organist/beiaardier Tommy van Doorn houden de bijzondere voorstelling op de beiaard en het Smitsorgel op zaterdag 22 juni vanaf 14.00 uur.

Mathieu Dijker (1927-2018) was in Boxtel jarenlang dirigent van het Maria Reginakoor en tevens enige tijd bestuurslid van de Stichting Kerkconcerten Boxtel. Hij studeerde aanvankelijk bij de paters Assumptionisten, maar ging later muziek studeren in Rome en werkte onder andere als theoriedocent aan het Utrechts Conservatorium. Ook volgde hij de opleiding tot beiaardier aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

BEIAARDCOMPOSITIES

Een jaar na zijn overlijden op 11 juni in zijn woonplaats Heeze, wordt in Boxtel een hommage aan Dijker gebracht door huidige studenten en docenten van de Nederlandse Beiaardschool. Uit het twee jaar geleden gerestaureerde carillon in de Petrustoren klinken zaterdag 22 juni vanaf 14.00 uur beiaardcomposities van Dijker. Een luisterplaats wordt ingericht in de pastorietuin op Duinendaal, waar programma's verkrijgbaar zijn. Het concert vervolgt rond 15.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek met een orgelprogramma waarbij werken te horen zijn van Dijker en tijdgenoten, om hem zo in een bredere muzikale context te plaatsen. De musici spelen composities van Hendrik Andriessen, Maurice Pirenne, Daan Manneke en improviseren over de naam 'Dijker'. De verrichtingen van de organisten aan de speeltafel worden op een groot scherm geprojecteerd.

Tommy van Doorn, Frans Haagen, Hans van Heemst, Akiko Nambu, Dennis Vallenduuk en Jeannette van 't Veld werken mee aan dit concert. De toegang is gratis, na afloop is er in de basiliek een collecte.

FOTO BOVEN: De klokken van de Boxtelse beiaard galmen zaterdag 22 juni. (Foto: Peter de Koning, 2015).


Afscheidsviering voor kapelaan Geoffrey de Jong

De Heilig Hart-parochie neemt zondag 30 juni met een eucharistieviering afscheid van kapelaan Geoffrey de Jong

Deze heilige mis vindt plaats in de Sint Jans Onthoofdingkerk in Liempde en begint om 09.30 uur. De viering is in Liempde omdat deze geloofsgemeenschap in het bijzonder aan Geoffrey was toebedeeld. Het betreft een hoogmis met gilde-eer. Na afloop is er een afscheidsreceptie in dienstencentrum De Kloosterhof. Deze begint om 10.45 uur en duurt tot 12.00 uur. Hiervoor zijn alle parochianen uitgenodigd.

Per 1 juli 2019 is Geoffrey de Jong tot kapelaan benoemd in de parochie Zalige Pater Eustachius van Lieshout te Beek en Donk in de gemeente Laarbeek. Zoals het er nu voorstaat, komt er een opvolger voor de scheidende kapelaan, al duurt het volgens het bisdom nog wel een poos voor er daadwerkelijk iemand wordt aangesteld.