Nu staat er nog 'gemeente Haaren' op de Essche plaatsnaamborden, maar vanaf 1 januari 2021 wordt dat gemeente Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Nu staat er nog 'gemeente Haaren' op de Essche plaatsnaamborden, maar vanaf 1 januari 2021 wordt dat gemeente Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto:

'HISTORISCH BESLUIT' OMTRENT HERINDELING VAN HAAREN

Esch wacht op krabbel van de minister

Het is alleen nog even wachten op de handtekening van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: slechts een formaliteit in een lange reeks van stappen om de gemeente Haaren op te splitsen. De Oisterwijkse raad sputterde nog even tegen: die stelde in eerste instantie nog een voorwaarde aan haar college, maar dit voorstel werd tijdens de raadsvergadering in Oisterwijk weer ingetrokken.

Het betekende dat alle gemeenteraden vorige week donderdag officieel hebben ingestemd met het huidige herindelingsplan waarbij Haaren wordt opgesplitst en Esch bij Boxtel komt. De betrokken gemeenten spraken over een 'historisch besluit'.

Doordat de raden allemaal hun fiat hebben gegeven aan de herindeling, is de belangrijkste stap gezet. Tilburg nam maandag 3 juni al een besluit. De donderdag erna volgden Boxtel, Haaren, Vught en Oisterwijk. Provincie Noord-Brabant gaat nu naar de minister met het herindelingsplan. Als Ollongren 'ja' zegt, is dat het officiële einde van de gemeente Haaren.

JURIDISCHE DEEL

Nadat de minister haar krabbel heeft gezet, is het juridische deel van de herindeling voorbij. Daarna gaan de gemeenten alle taken van Haaren verdelen.

In het herindelingsplan staan de nieuwe gemeentegrenzen. Bovendien worden hierin enkele uitgangspunten geformuleerd voor de uitvoering van het plan. Op 1 januari 2021 moet de herindeling officieel rond zijn en prijkt er 'gemeente Boxtel' onder de plaatsnaamborden van Esch.


Liempde

Loterij Zonnebloem

Vrijwilligers van De Zonnebloem in Liempde gaan tot en met zaterdag 15 juni de straat op om loten te verkopen. Mensen die een lot kopen, kunnen aardige prijzen winnen, waaronder 15.000 euro. Loten zijn tevens online te bestellen via de website: www.zonnebloem.nl/loten/p/josékelders.