De witte zusters gingen gekleed in het wit. Hier zijn zij te zien tijdens een processiegang naar de kerk in Esch. (Foto: erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven).
De witte zusters gingen gekleed in het wit. Hier zijn zij te zien tijdens een processiegang naar de kerk in Esch. (Foto: erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven). Foto: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

150 JAAR GESCHIEDENIS WITTE ZUSTERS EN PATERS IN BEELD

Witte Karavaan houdt halt in MuBo

De Witte Karavaan opent dit weekend in Museum Boxtel (MuBo). De expositie brengt vanaf zaterdag 15 juni tot en met zondag 18 augustus 150 jaar geschiedenis van de Witte Zusters en Paters in Afrika en Nederland in beeld.

Aan de hand van beeld- en archiefmateriaal worden de werkzaamheden Sociëteit van de Missionarissen van Afrika en die van de missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika verbeeld. De paters en zusters, die zich kleden in wit, zijn actief in jeugd- en ziekenzorg, onderwijs, pastoraat en vrouwenemancipatie. Zij noemden hun expedities 'karavanen'. Jarenlang woonden witte zusters in Sancta Monica in Esch, waar zij tot 2005 verbleven.

Tijdens de expositie zijn er op zondagmiddagen tussen 14.00 en 16.00 uur een witte zuster en/of pater aanwezig. Ook geeft zuster Tiny Hölscher op zondag 23 juni om 11.15 uur uitleg over de geschiedenis van de ordes in MuBo. En zondag 14 juli om 11.15 uur brengt pater Piet Buijsrogge er de sociale en economische aspecten van het apostolaat onder de aandacht. Aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch: 06-16 04 18 98. Tevens is een wandeling uitgezet in Boxtel, Esch en Vught langs verschillende religieuze instituten, waaronder die van de witte zusters en paters. De route is voor twee euro te koop in MuBo.

De entreeprijs voor de expositie is vier euro, voor kinderen vanaf twaalf jaar kost het twee euro. MuBo is zaterdagen en zondagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur.