Afbeelding
Foto: Pål Jansen

VION STAAT OPEN VOOR DIALOOG MET LA VIE EN ROSE

'De geur gaat zelfs in kledingkast zitten'

PÅL JANSEN

Het zwartboek liegt er niet om: er zijn tal van voorbeelden verzameld van bewoners van appartementencomplex Stapelen. Een van de grootste klachten: overlast van stank door varkens. 41 van de naar schatting tachtig tot honderd mensen in het complex ondertekenden de petitie tegen de uitbreiding van Vion door La vie en rose. Mirjam Henken van de bewonerscommissie heeft zich namens hen aangesloten bij deze werkgroep. ,,Dat doe ik nu acht jaar en sinds het begin dat ik er ben, klonk de vraag: kunnen jullie er niets aan doen?"

,,Ik heb een wasdroger moeten kopen, omdat anders mijn was naar varkens stinkt. De balkondeur kan niet open in verband met stank", schrijft een van de bewoners. Een ander zegt: ,,De geur gaat zelfs in de klerenkast zitten." Een andere bewoner stelt: ,,Soms voel ik me misselijk, zo erg is de geur. Nooit je was buiten hangen of met ramen open slapen." Of een bewoner die sinds enkele jaren vertoeft op Stapelen: ,,Ik heb vaak hoofdpijn en vochtige ogen. Voor ik er kwam wonen, was ik nooit ziek."

Het aantal klachten met betrekking tot geuroverlast van Vion stijgt de afgelopen jaren volgens de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN). Klachten over 'kadaverlucht', dierengeur of weeïge stank, komen met name van bewoners van Stapelen, een aantal van de Parrallelweg Zuid, in het centrum, maar ook daarbuiten melden mensen zich vaker bij de ODBN. ,,De stankcirkel wordt steeds groter sinds 2016", aldus La vie en rose.

Het is niet voor niets dat de bewonerscommissie bij monde van Mirjam Henken zich heeft aangesloten bij de petitievoerders. De petitie ontstond op initiatief van onder meer Mirjam Bemelmans, ook een van de mensen van de groep die fel tegen de winning van schaliegas was in Boxtel. Met een clubje andere Boxtelaren werd toen een succesvolle lobby gevoerd tegen dat plan.

De petitie was voor Henken een moment om als bewonerscommissie erbij aan te sluiten. ,,Het voelde altijd als vechten naar een grote macht: het zou toch geen zin hebben, maar met de uitbreidingsplannen, vonden we: nu is het moment om er iets aan te doen", zegt Henken.

NIET UIT DE LUCHT VALLEN

De bewonerscommissie heeft zich met de petitievoerders verenigd in La vie en rose, een werkgroep die dinsdagavond tijdens een raadsvergadering een eisenpakket voorlegde aan het gemeentebestuur ten aanzien van de uitbreidingsplannen van Vion. Dat La vie en rose onder meer onafhankelijk onderzoek wil naar fijnstof, stikstof, bacteriën en overdraagbare ziektes, komt vanwege de reacties van bewoners niet uit de lucht vallen. ,,Wij willen een gezonde leefomgeving", staat dan ook in het manifest dat burgemeester Fons Naterop kreeg aangeboden, inclusief 'zwartboek' met de reacties van Stapelen-bewoners.

Naast bacillen, schadelijk stoffen en ziektes, wil La vie en rose dat Boxtel de stank onafhankelijk laat onderzoeken. Dat is lastig, realiseert Henken zich: hoe meet je stank. Een ander vraagstuk: hoe weet Henken dat alle overlast op Stapelen met name door Vion komt? ,,Nou, dat blijkt wel uit de reacties van de bewoners", zegt Henken. Van de circa tachtig tot honderd bewoners, kreeg zij een antwoord van 41 mensen. ,,Het moet gezegd: het stinkt niet altijd, maar wel vaak. En als het dat doet, dan is de geur zó indringend... Dat lees je in de voorbeelden. Dode dieren, kadaverlucht: dat krijgen we als commissie van bewoners te horen."

PLATTEGROND

De Omgevingsdienst Brabant Noord noteerde de afgelopen jaren een toenemend aantal klachten over de vleesverwerker. La vie en rose bracht met die gegevens de straten in kaart waar de overlast vandaan komt. Op de plattegrond staan in het oranje de klachten van voor 2016, in het rood die van erna. ,,De cirkel van overlast wordt groter", vertelt Henken.

Vion is ondertussen begonnen aan actievere communicatie. ,,We gaan binnenkort folders uitdelen met informatie en verzoeken mensen klachten bij ons te melden", licht een woordvoerder toe. Ook staat de vleesverwerker open voor een gesprek met de groep.

In een nieuwsbrief gaat Vion in op diverse vragen met betrekking tot geuroverlast. Deze is gisteren tevens verspreid bij 2.290 adressen in Boxtel die gekozen zijn op basis van klachten, advies van de gemeente en een gespecialiseerd bureau, aldus Vion. Mensen kunnen zich ook digitaal aanmelden via boxtel.communicatie@vionfood.com.

FOTO BOVEN: Mirjam Henken heeft zich namens de bewonerscommissie van Stapelen aangesloten bij de groep La vie en rose. (Foto: Pål Jansen).

Afbeelding