Afbeelding
Foto:

NOG NET ZOVEEL MUZIKAAL PLEZIER ALS VIER DECENNIA GELEDEN

Ducktownband blaast 40 kaarsjes uit

PÅL JANSEN

Er zijn nog twee leden die er sinds het begin bij waren over: vader Harry en zoon Frank van Heesch, mede-oprichters van de Ducktownband. Onder de naam Felle Blazers begon de blaaskapel in 1979 met muziek maken. ,,Lang geleden, hé!", zegt Harry nuchter.

,,We zijn ontstaan vanuit carnavalsclub De Achterblijvers en begonnen met zes mensen", licht Harry verder toe. De Felle Blazers zo heette de huidige Ducktownband toentertijd. Zoon Frank van Heesch: ,,We hadden vroeger een muziekske. Toen Bert Peijnenburg en ik rond de zestien jaar waren, kochten we een trompet en trombone."

De Ducktownband ontstond met vader en zoon Van Heesch, Paul Peijnenburg, Ad Schelle, Jan Leijten en Herman van Dijk in 1979. ,,We kenden geloof ik vier liedjes en toen gingen we de eerste carnaval in", grinnikt Frank. Dennie Christians Rosamunde, Gloria van Van Morrison en Sterren en Strepen van de Limburgse Zusjes herinneren de mannen zich in ieder geval nog. ,,Bert en ik schreven de cijfers op. Ik zeg maar iets: positie 1 en ventiel 1. Zo hebben we een aantal nummers uitgekristalliseerd en daar gingen we toentertijd mee rond."

CAFÉ VAN DER MEIJDEN

De repetities in café Van der Meijden, nu café Fellenoord, vonden na die carnaval wekelijks plaats. ,,We vonden samen muziek maken gewoon gezellig. Toen we klein waren, zat vader al in een muziekske. Na een optreden ging ik achter de instrumenten zitten en herrie maken."

Frank vervolgt: ,,We begonnen from scratch, maar gingen toen al vlug naar een hoog niveau. Spanje, Oostenrijk, Duitsland: overal maakten we muziek. In Oostenrijk hebben we twee keer tien dagen gezeten voor allerlei brandweerfeesten. Toen zaten we aan onze top, ook qua muzikale bezetting."

Het ledenaantal fluctueerde regelmatig; door overlijden bijvoorbeeld, doordat mensen geen zin meer hadden of niet meer konden. Harry, die zelf 38 jaar lang meespeelde, moest op zijn beurt noodgedwongen stoppen. ,,Een open-hartoperatie. Het kan niet meer, zei de dokter. Anders had ik nog steeds graag met de groep geblazen."

Voorzitter Koen van de Braak: ,,We hadden eens een trip naar Bad Fredesburg in Duitsland. Iedere positie werd door slechts één muzikant bezet. Acht man: dat was het laagste aantal. Maar we wilden gewoon muziek maken en een weekendje weg, dus dan gingen we maar met acht man. En dat lukte toen ook nog eens vrij aardig."

Van een echt dal was geen sprake. Eerder het tegenovergestelde: een van de meest memorabele momenten vond dat jaar bovenop een berg plaats. In het Duitse Willingen in Siggi's Hütte, de bekendste après-skitent van het gebied om precies te zijn. Frank: ,,Het was gigadruk daar bovenop die berg. We dachten: Fuck. We moeten hier met een paar man staan voor een Duitse club die aan het bier en de bratwurst zat. Maar veel mensen vonden het helemaal geweldig."

En zo waren er tal van bijzondere uitjes, weet Harry: ,,Lindau in Duitsland en Bregenz in Oostenrijk aan de Bodensee vond ik prachtig. Medemuzikant Jan Bertens en ik gingen toentertijd een week van tevoren allerlei plekken af om optredens te regelen bij van die grote brandweerfeesten of wijnfeesten."

HOEMPA OEMPA

Frank: ,,In Duitsland zijn ze van blaaskapellen wat meer van die hoempa oempa-muziek gewend." Koen vult aan: ,,We spelen heel divers en dat kennen ze daar niet." Van walsjes tot aan happy hardcore klinkt er uit de blaasinstrumenten van de Ducktownband. Daar 'snappen ze niets van' in Duitsland, maar ze vinden het fantastisch, licht Frank toe.

Daarnaast blijft de carnaval in Eendengat het domein van de Ducktownband. Tijdens Petazzie, de Waggelrevue, het Drieka Habraken-bal en tal van andere leutactiviteiten treedt de Ducktownband op. Koen: ,,Alles wat in Boxtel gerelateerd is aan carnaval, daar zijn we bij."

En uiteraard vinden buiten carnaval volop optredens plaats met afgelopen weekeinde nog een trip naar Valkenburg en een optreden in spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen. En nog steeds net zo fanatiek en met evenveel plezier als veertig jaar geleden. ,,Kwaliteit staat voorop", vertelt Frank. ,,Maar we willen ook in de derde helft met elkaar gezellig een biertje drinken."

GROTE FOTO BOVEN: Onderste rij liggend: John van de Berg en Frank van Heesch (rechts). Knielend v.l.n.r.: Harrie van Riel, Koen van de Braak, Charlotte van Riel, Jacqueline van Riel, Sabine Wagemans, Piet van de Aker, Miep van de Aker en Fränklin Kelders. Staand v.l.n.r.: Jan de Koning, Geert Boleij, Fons van Asten, Toon Wagemans, Jasper Aalbers, Mari Huijberts, Harry van Heesch en Anne van der Meijden.

KLEINE FOTO MIDDEN: Zoon Frank (links) en vader Harry van Heesch (rechts) zijn de twee mede-oprichters van de Ducktownband. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO ONDER: De oorspronkelijke bezetting van toen nog de Felle Blazers in 1979 met van links naar rechts staand: Ad Schellekens, Mari Huijberts, Jo Leijten, Gerry Muurmans, Herman van Dijk, Harry van Heesch en Bert Peijnenburg. Liggend en knielend van links naar rechts: Jan Leijten, Frank van Heesch, Paul Peijnenburg, Bennie Bakker. (Foto: collectie Ducktownband).

Afbeelding
Afbeelding