LIEMPDSE VOETBALLERS STAP DICHTER BIJ PROMOTIE

DVG de betere in het 'abba'-systeem

Als DVG de wedstrijd van zondag in Maliskamp zou winnen, dan volgt zondag 16 juni de finale om een plaatsje in de derde klasse. De promotie was voor Maliskamp geen must, omdat de spelersgroep volgens het trainersduo 'waarschijnlijk te licht zou zijn'. DVG won uiteindelijk na strafschoppen, na een fel potje 'voetbal'.

De rood-gelen hadden zeker in de beginfase moeite met het fysiek harde spel van de thuisploeg. In de vierde minuut leek een voorzet van de tegenstander over het doel van Raymon Strik te gaan, maar niet voordat deze nog op de bovenkant van de lat stuiterde. Het duurde een kwartiertje tot DVG haar eerste kans kreeg. Een verre ingooi van Peter Versantvoort werd weggekopt en Bas Smulders haalde uit, maar schoot over het vijandige doel.

LOOPACTIE

Maliskamp miste ook een riante kans nadat de bal via een vrije trap bij de tweede paal terechtkwam. De aanvaller van Maliskamp schoot echter naast. Wilco Voets kon tot twee keer toe schieten, maar de inzet leverde niet meer dan een hoekschop op. Een mooi loopactie van Sander van de Ven werd dichtbij de achterlijn verstoord en de scheidsrechter floot direct voor een penalty. Met Daan Voets achter de bal leek dit een eitje maar hij bewees ook maar een mens te zijn en schoot naast.

Er zat veel spanning op het spel en de spelers van Maliskamp lieten zich niet onbetuigd tegenover de scheidsrechter. Kort voor rust was er een nieuwe kans voor DVG. Twan van den Broek kon na een combinatie via Smulders en Bas van Houtum, vlakbij het doel net niet uithalen.

De tweede helft was lange tijd zonder kansen. Er waren een paar kleine mogelijkheden voor de gastheren. Toen Smulders tegen een tweede gele kaart opliep, moesten zijn teammaten een tandje bij schakelen om dit te compenseren. Echt sterker werd Maliskamp hierdoor niet. Een speler van de thuisploeg kreeg bovendien ook zijn tweede geel, waardoor de krachtsverhoudingen weer gelijk waren. Er kwam een verlenging.

FORCEREN

Dit werd een echte slijtageslag waardoor meerdere spelers kramp kregen, maar ook kansen. Van Houtum kwam een-op-een met de keeper, maar scoorde niet. Ook een vrije trap van Versantvoort werd stijlvol tot corner verwerkt. Hetzelfde gold voor een lage schuiver van Jurge van de Velden. Bij de Liempdenaren maakte sluitpost Raymon Strik kort voor het einde een belangrijke redding. Oog in oog met een aanvaller van Maliskamp wachtte hij net lang genoeg om in te grijpen. De strafschoppen moesten een beslissing forceren.

STRAFSCHOPPEN

Die werden genomen volgens het zogeheten abba-systeem: eerst komt team a aan de beurt, dan team b. Vervolgens mag team b opnieuw en dan is team a weer aan de beurt. Zo herhaalt de serie zich. In dit seizoen experimenteert de KNVB voor het eerst met deze volgorde omdat volgens onderzoek de druk zo eerlijker wordt verdeeld over de strafschoppennemers. De voetbalbond heeft echter al besloten dat vanaf volgend seizoen penaltyseries weer volgens de klassieke methode wordt genomen omdat de abba-methode voor te veel verwarring bij publiek en spelers zou zorgen.

Terug naar DVG, die als eerste de score opende (Bart de Windt). Vervolgens scoorde Maliskamp twee keer: 2-1. In de beurt van gasten waren er wederom twee treffers van respectievelijk Daan Voets en Martijn Caarls: 2-3. Maliskamp miste in hun beurt éénmaal en kwam daardoor tot 3-3. De rood-gelen konden nu de wedstrijd beslissen. En met twee rake schoten was de strijd beslist: Versantvoort en Wilco Voets waren hiervoor verantwoordelijk waardoor DVG zondag de finale om 14.30 uur tegen het Tilburgse Gudok speelt. Winnen de Liempdenaren deze wedstrijd, dan promoveren ze naar de derde klasse. De locatie is op neutraal terrein en wordt later bekendgemaakt.

FOTO BOVEN: De mannen van het eerste team van de Liempdse voetbalclub DVG vieren hun overwinning in de nacompetitie. (Foto: Toon van Ruremonde).