Afbeelding
Foto: Maarten Melis

GOEDGEVULDE DIS VERBROEDERT MENSEN UIT ALLE WINDSTREKEN


'Wij proeven van elkaars cultuur'

JAN HERMENS

Samen eten verbroedert. Taalbarrières vallen weg en als vanzelf ontstaan levendige gesprekken. Mensen die bij het Boxtelse instituut Opleiden in Bedrijf een inburgeringscursus volgen, vierden dinsdag het Suikerfeest. Op tafel prijkten warme gerechten, taarten, gebak, koekjes en andere lekkernijen: gemaakt door de deelnemers.

Het Suikerfeest, de afsluiting van de ramadan, was eigenlijk een week eerder maar dinsdag bleek het beter uit te komen voor de cursisten. Zij komen uit alle windstreken: Syrië, Jemen, Marokko, Eritrea, Ethiopië en Jordanië. Het Nederlands vormt voor verschillende deelnemers hun enige gemeenschappelijke taal.

De Syrische Bushra Youssef Bahi woont sinds vier jaar in Nederland en is bezig met de cursus op taalniveau B1. Als iemand dat niveau of die van B2 heeft afgerond, beheerst diegene zelfstandig het Nederlands. ,,Ik heb fatosh bereid, een Libanees gerecht. Wij eten dat vaak." Ze heeft het naar haar zin op de cursus. ,,We hebben een fijne docente en leren veel van elkaar." Dat beaamt Adnan Al Kukabani. ,,We spreken zoveel mogelijk Nederlands, net als vandaag. Ik wil straks de B2-cursus doen." De uit Jemen afkomstige Al Kukabani werkte drie jaar voor de Verenigde Naties. ,,Ik denk nu aan een opleiding in de beveiliging." Bahi wil op haar beurt kapster worden. ,,Ik heb me al voor de studie aangemeld."

VRIENDEN

Docente Mariana Oldemans van Opleiden in Bedrijf: ,,De inburgeringscursussen omvatten schrijven, luisteren, lezen en spreken, maar gaan over meer dan taal. Ook kennis van de Nederlandse maatschappij komt aan bod, net als oriëntatie op de arbeidsmarkt. De lessen dragen daarnaast bij aan de sociale contacten van de cursisten: ze maken vrienden en gaan er samen op uit. Ik heb echt een band met hen. Er zijn vandaag ook mensen die hun inburgering al hebben afgerond, maar toch hierbij willen zijn. Om elkaar weer te zien."

Anneke Miedema namens Opleiden in Bedrijf: ,,Als mensen na hun inburgering een baan vinden, is dat helemaal geweldig. Een bekroning van hun inzet. Het is een intensief traject; in kleine groepen oefenen ze drie à vier dagdelen per week. Er is ruimte voor gezelligheid, zoals nu. En bij een feestje hoort lekker eten. We proeven letterlijk van elkaars cultuur."

FOTO BOVEN: Bij een feestelijke maaltijd mag een lekker kopje thee niet ontbreken. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Invalidentoiletten

Middels mijn ingezonden brief van 9 mei heb ik geprobeerd onze wethouder Herman van Wanrooij te herinneren aan zijn afspraak met voormalig burgemeester Mark Buijs inzake het aanwezig zijn van invalidentoiletten tijdens evenementen in Boxtel. Want beloofd is beloofd, dacht ik.

Maar tijdens het laatste recente evenement (op het terrein van de voormalige paters Assumptionisten) waar wel toiletten aanwezig waren, waren er weer géén invalidentoiletten. Ik neem aan dat de wethouder ook Brabants Centrum leest, maar vraag mij af wanneer 'het kwartje valt'? Overigens was het een leuk evenement voor jong en oud, maar ook voor minder validen!!

        MARTIN VAN TILLAART


Benefietconcert

Heilig Hart Parochie houdt woensdag 19 juni een orgelconcert in de Sint-Willibrorduskerk. Alle collectes en opbrengsten en van de kaarsen gaan naar Samenloop voor Hoop Esch. Het concert begint om 20.00 uur, entree is gratis.

Afbeelding
Afbeelding