Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NOG WEINIG ANIMO VOOR 'ZOMERSCHOOL'

Extra onderwijsweek BSB op losse schroeven

PÅL JANSEN

MuziTaal heette de speelse onderwijsweek van Brede Scholen Boxtel (BSB) vorig jaar nog: een week bomvol activiteiten. Daarin zaten als het ware extra taallessen verstopt voor kinderen met een leerachterstand. De naam wordt dit jaar veranderd in EigenWijzer. Er is echter een probleem, vertelt directeur Ghislaine de Brouwer van BSB: door te weinig aanmeldingen staat het project op losse schroeven. Tot vanavond kunnen ouders hun kinderen gratis aanmelden.

Het initiatief werd ooit geïntroduceerd als 'zomerschool'. Hoewel het geen extra schoolweek is tijdens de vakantie, benadrukt De Brouwer: het gaat om een week met activiteiten. Zonder dat kinderen met een leerachterstand het doorhebben, maakten zij ondertussen kennis met de Nederlandse taal. Zo werden vorig jaar twee rapnummers gemaakt door de jeugdige deelnemers.

PRIMA VAN START

MuziTaal, nu dus EigenWijzer, ging vorig jaar prima van start, zegt De Brouwer: bijna twintig leerlingen deden eraan mee. ,,Er zijn er nu te weinig en het zou echt zonde zijn als het daardoor niet door kan gaan", aldus de BSB-directeur.

Het budget is er namelijk wel, benadrukt zij. Bovendien weet de De Brouwer dat veel leerlingen in Boxtel nog een achterstand hebben in bijvoorbeeld taal en rekenen. ,,Vorig jaar richtten we ons vooral op het Nederlands. Nu is het de bedoeling dat we kinderen ook over rekenen leren."

Waar vorig jaar een kleine twintig leerlingen meededen, richt de BSB zich voor dit jaar op 25 leerlingen. Dan moeten er nog wel stappen gezet worden om dat aantal te halen, weet De Brouwer. Sterker nog, vanavond is er overleg of de stekker uit het project moet worden gehaald. Er druppelden gisteren en vandaag nog enkele aanmeldingen binnen via de basisscholen, maar morgen wordt bekend of dat voldoende is geweest.

Vorig jaar subsidieerde de gemeente Boxtel het project met 12.000 euro en de BSB droeg toen 5.000 euro aan. In eerste instantie zou er vanuit het armoedebeleid door de gemeente Boxtel 30.000 euro worden vrijgemaakt.

EigenWijzer richt zich op kinderen uit groepen vijf en zes. Aanmelden voor de activiteit is vandaag nog mogelijk via eefje@cultuurbox.eu. De onderwijsweek vindt bij doorgang plaats van woensdag 12 tot en met zondag 16 augustus. Deelname is gratis.

FOTO ONDER: MuziTaal had vorig jaar een prima start. De activiteitenweek, die nu EigenWijzer heet en is ontstaan vanuit het idee 'zomerschool' van de gemeente Boxtel, staat echter op losse schroeven. Brede Scholen Boxtel hoopt na vanavond voldoende aanmeldingen te hebben. (Foto: Peter de Koning).