EERSTE MANNENTEAM UIT ESCH SCOORT DRIE DOELPUNTEN IN DE SLOTMINUTEN

Essche Boys promoveert naar vierde klasse

Essche Boys won maandag op het veld van Avanti '31 in Schijndel voor het oog van honderden supporters van vierdeklasser OSC '45 uit 's-Hertogenbosch. Het werd in een spannende wedstrijd uiteindelijk 3-1 voor de ploeg uit Esch. Door deze overwinning promoveert de ploeg, na een jaar afwezigheid, weer naar de vierde klasse.

OSC '45 begon sterker aan de wedstrijd dan Essche Boys, maar de goed georganiseerde vijfdeklasser gaf geen kansen weg. De ploeg kwam gaandeweg de eerste helft beter in de wedstrijd en nam het overwicht over van de Bosschenaren. Tot grote kansen leidde dat niet, want ook de verdediging van OSC '45 stond zijn mannetje. Een spaarzame kans in de eerste helft was voor de Esschenaren; Luuk Wolfs gaf de bal goed voor, maar de inglijdende spelers Robin van Beek en Rudi van Gemert mistten de bal op een haar.

OP GANG

Na rust kwam de wedstrijd direct op gang, want beide ploegen voetbalden aanvallend. Essche Boys zette OSC '45 meteen onder druk en dat resulteerde in een aantal dreigende situaties voor de keeper van de ploeg uit 's-Hertogenbosch. Zo kopte Van Gemert een corner maar net langs de kruising.

In de 63e minuut was het wel raak voor het team uit Esch. Een goede vrije trap van Tim van Velthoven werd door Lars van Wanrooij knap achter de keeper gekopt: 0-1. Een verdiende voorsprong, maar de Bosschenaren lieten meteen van zich horen en kregen direct dé kans op 1-1, maar doelman Anton van de Struik voorkwam dit met een geweldige ingreep. Een minuut later viel de gelijkmaker alsnog: een goede voorzet werd binnen gekopt door de aanvaller van OSC '45: 1-1.

Essche Boys was even van slag en stond onder druk van OSC '45, maar het overleefde een moeilijke fase in de wedstrijd vrij eenvoudig.

OMSLAG

Toen keerde Van Gemert met zijn voorzet in de 83e minuut het tij: hij stuurde ploeggenoot Van Beek weg, die na een fraaie dribbel de bal achter de keeper van OSC' 45 schoot: 1-2. Meteen hierna kreeg een speler van de Bossche club rood voor commentaar op de leiding. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Het slotakkoord was voor Wolfs, die de bal na een goede pass van Van Gemert beheerst in de verre hoek schoot. De eindstand was bepaald: 1-3. Een onverwachte, maar geweldige prestatie van een jong team. Na een lang seizoen is het tijd voor de welverdiende zomerstop en na de vakantie gaat Essche Boys er alles aan doen om ook in de vierde klasse te overtuigen.

FOTO BOVEN: Het jonge team van Essche Boys promoveert, na een jaar afwezigheid, weer naar de vierde klasse. Deze knappe prestatie moet uiteraard gevierd worden met bier. (Foto: Hans Verberk).

SPORTIEF EVENEMENT OP BOXTELSE VOETBALCLUB OPENT MET BIERCANTUS

ODC vijf tegen vijf-toernooi garant voor succes

LINDA VAN DE WIEL

Een dozijn organisatoren, een slordige honderd vrijwilligers tijdens de dag zelf, eigen ballenjongens en -meiden én bijna vierhonderd deelnemers. Maar ook twee feestavonden, een heuse massagetent, maar vooral voetbal. De negende editie van het vijf tegen vijf-toernooi, op zaterdag 15 juni van voetbalvereniging ODC belooft veel goeds.

,,In oktober begonnen we al met de vergunningsaanvraag en het bestellen van de benodigdheden van brouwerij Heineken. Vanaf januari is de verdere organisatie van het toernooi gaan lopen." Aanjager Geert van den Berk en zijn elftal aan mede-organisatoren hebben het er maar druk mee. ,,Maar als kartrekkers van het grootste evenement van ODC willen we graag laten zien wat mogelijk is."

Het gat dat voor sportieveling ontstond toen het Bull Fox Toernooi van hockeyvereniging MEP stopte, werd opgevuld door een actieve groep ODC'ers. ,,Het duurde wel een aantal jaar dat er daadwerkelijk gestart werd met dit toernooi, maar het idee ervoor kwam van voetballers Niels van Hal, Ruud van Ewijk en Bjorn van de Langenberg van het derde elftal", vertelt Rob Scholten, ook actief als vrijwilliger.

Van den Berk vult aan: ,,Het was destijds wel een kleiner toernooi. Er namen vijftig teams deel. Nu zijn dat er zeventig, waaronder twintig damesteams, verdeeld over twee categorieën.

De ochtend en het begin van de middag staan in het teken van potjes voetbal in poules. Daarna vinden een winnaars- en verliezersronde plaats, waardoor bijna alle teams veel duels spelen. De finale is rond 17.00 uur.

,,In het verleden was de tap bij aanvang van het toernooi om half tien 's ochtends al geopend. Maar sommige voetballers gingen hierdoor meteen stevig aan het bier", zegt Scholten. ,,Zij speelden soms tegen fanatieke teams die voor de winst gingen en maakten dan harde overtredingen. De tap begint daarom pas te vloeien vanaf 12.30 uur. " Grinnikend: ,,Er staan al veel spelers om 12.15 uur in de rij voor hun eerste biertje."

Nieuw tijdens de vorige editie is de biercantus, georganiseerd door het tweede vrouwenelftal van ODC. Dit bier- en zangfestijn, waarbij bezoekers aan lange tafels zitten, komt voort uit het studentenleven. Geert: ,,We wilden een extra avond organiseren omdat we het zonde vinden een enorme tent op te bouwen voor één dag. Daarom vindt de biercantus plaats op vrijdagavond en is de tweede feestavond, met muziek van de deejays Showcees en 2nd Bass, op zaterdag." Voor de cantus zijn kaarten te bestellen via: www.ticketkantoor/odc/biercantusodc19.

FOTO RECHTS: Alle organisatoren van het vijf-tegen-vijftoernooi op een rij. (Foto: Marc Cleutjens).