Afbeelding
Foto:

BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN ALS LEIDRAAD VOOR CENTRUM


'Ga niet met iedere beweging mee'

RENS VAN DEN ELSEN

De Boxtelse gemeenteraad kan zich goed vinden in de aanbevelingen uit het rapport van de rekenkamercommissie (RKC) over de ontwikkelingen in het centrum. Die concludeerde dat er weliswaar veel projecten zijn uitgevoerd, maar dat een overkoepelende visie ontbreekt. De raad ziet graag dat er nu doorgepakt wordt, maar zet ook een kanttekening bij de kosten en het draagvlak onder inwoners.

Juist dat laatste is een heikel punt in de discussie rond het hervormen van het Boxtels centrum. Voorzitter Jan van de Heuvel van de RKC noemde tijdens zijn toelichting in de gemeenteraadsvergadering als voorbeeld het gesteggel rond de fietsparkeerplekken op de Markt. ,,Aan de ene kant los je iets op en aan de andere kant heb je er weer een probleem bij. In dit gebied spelen zoveel verschillende belangen, dat je het nooit voor iedereen goed kunt doen. Erken dat en durf de leiding te pakken. Beweeg mee waar mogelijk, maar stel ook grenzen", adviseerde hij het college. Hij stipte daarbij ook de in zijn ogen veelal negatieve berichtgeving op sociale media aan: ,,Ga niet met iedere beweging mee, daar stel je uiteindelijk niemand tevreden mee. Als je een goed beleid hebt uitgezet, kun je je rug rechthouden."

Hoewel Boxtel Binnen de Bruggen door alle partijen al als een totaalvisie wordt bestempeld, is het plan dat nog niet. ,,Het is nu een prima kapstok om plannen aan op te hangen, maar er moet nog veel gebeuren eer het écht een visie is op hoe het centrum eruit moet komen te zien", benadrukte Van de Heuvel. In de huidige plannen ligt de nadruk soms wel veel op cultuur en historie. Dat stuitte vooral bij PvdA/GroenLinks tegen de borst. Fractieleider Anja van de Einden bepleitte dat Boxtel meer een arbeidersdorp is en geen diepere cultuurhistorische laag heeft zoals Oisterwijk en Oirschot. ,,We zijn van de simpele geneugten. Houd daar rekening mee als Boxtel Binnen de Bruggen wordt omgezet naar een visie", gaf ze aan.

GELD

En dan is er nog de geldkwestie. Uit het rapport van de RKC bleek al dat een duidelijk overzicht van de kosten die de afgelopen jaren voor het centrum zijn gemaakt, ontbreekt. Als Boxtel Binnen de Bruggen doorontwikkeld wordt, doet het college er volgens de gemeenteraad verstandig aan om de uitvoering gefaseerd te laten plaatsvinden. ,,De gemeentelijke schatkist stroomt nu niet bepaalt over. De wethouder heeft nu al bijna geen nagels meer over door het schrapen over de bodem", aldus Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans. Daarbij ging hij ook in op het bedrag dat tot nu toe is uitgegeven om het centrum te verbeteren en de waardering daarvoor. Die blijft in de ogen van Balans ver achter.

MARKT

Hoewel het rapport van de RKC werd besproken, haalden veel partijen ook de perikelen rond de nieuwe Markt nog eens aan. ,,Het college blijft maar spreken van een gewenningsperiode, maar die is volgens ons allang voorbij", aldus raadslid Roel de los Hoyos (CDA). Ook Inbox had liever dat de renovatie van de Markt 'in een keer goed was gedaan', maar denkt ook dat Boxtelaren negatiever over de resultaten zijn dan bezoekers van buitenaf. Wethouder Eric van den Broek antwoordde dat hij met alle partijen evaluatiegesprekken heeft gevoerd. ,,Als alle punten die daaruit voortkomen zijn besproken of aangepast zijn, is wat ons betreft de tijd van gewenning écht voorbij."

Het college van B en W gaf in het rapport al aan dat zij de aanbevelingen van de RKC overneemt. Burgemeester Fons Naterop erkent dat Boxtel wat betreft het centrum 'niet uitblinkt in een overkoepelende visie', maar hij ziet Boxtel Binnen de Bruggen als een belangrijk houvast om stappen te zetten in het gebied. Ook wethouder Van den Broek sluit zich hierbij aan. Vooralsnog moeten ambtenaren flink aan de slag om de kapstok voor centrumplannen om te zetten naar een gedegen toekomstvisie.


KLEINE BIJDRAGE AAN INSTANDHOUDING INSECTEN

Insectentuin De Kleine Aarde is open

Na twee jaar ontwerpen, bouwen en aanleggen is vrijdag 31 mei Insectentuin De Kleine Aarde geopend. En die is mooi geworden, zo vinden de initiatiefnemers Martien Tholen en Eric van Oijen.

Studenten van Summa college hebben de bijenhal ontworpen en gebouwd. De vorm van een honingraat is verwerkt in de wanden van de hal, wat een extra uitdaging vormde voor de bouwers. Ook is er zoveel mogelijk materiaal hergebruikt dat al aanwezig was op De Kleine Aarde. Niet alles was voorhanden en daarvoor is duurzaam materiaal gekocht.

Terwijl de studenten aan het klussen waren aan de bijenhal namen Tholen en Van Oijen de insectentuin onder handen. De bestaande structuur is opgeknapt en gaandeweg is de tuin gevuld met vooral inheemse planten die uiteraard goed zijn voor insecten. Ook nestgelegenheid is gemaakt, zoals een insectenhotel, kaal zand en stapelstenen. Er zijn warme, droge plekken, maar ook koude en natte, zodat zoveel mogelijk verschillende dieren en planten er een thuis vinden.

Mede-gebruikers van De Kleine Aarde en overige belangstellenden waren aanwezig bij de onthulling van het logo van de tuin. De aankomende generaties, kinderen en kleinkinderen, mochten het lint doorknippen en daarmee was de opening een feit. De insectentuin is vrij toegankelijk op tijden dat ook De Kleine Aarde open is.

FOTO BOVEN: De opening van de insectentuin kon op de nodige belangstelling rekenen. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding